Zonnepanelen op je dak te duur? Dat hoeft niet zo te zijn, je kan nu ook zonnepanelen leasen. Je hoeft dan zelf niet te investeren, maar je kan wel genieten van natuurlijke zonne-energie die jij opwekt op je eigen dak.
Hoe kan je zonnepanelen leasen?
Zonnepanelen leasen, je hebt er misschien nog nooit van gehoord, maar het bestaat al een tijdje. Het werkt een beetje hetzelfde als met het leasen van een auto. Je gaat voor een bepaalde tijd een contract aan met een zonnepanelenaanbieder. Vaak is dat tussen de tien en de vijftien jaar. Elke maand betaal je een bedrag aan de aanbieder, waarvan jij de zonnepanelen mag gebruiken. De zonnepanelen worden gratis op je dak gelegd, dus dat scheelt voor jou in de kosten. Na een aantal jaar bieden de bedrijven vaak de mogelijkheid aan om de zonnepanelen over te kopen of in te ruilen tegen een nieuwe variant (voor een nieuwe periode met een nieuw contract). Als het leasecontract afgelopen is, zijn de zonnepanelen van jou.
Voordelen van leasen
Door de optie leasen, kunnen meerdere mensen zonnepanelen gebruiken. Het leasen heeft wel een aantal voordelen naast dat het natuurlijk fantastisch is voor het milieu.
De investering wordt voor jou gedaan
Het grootste voordeel van zonnepanelen leasen in plaats van zelf aanschaffen zijn de kosten. Je hoeft niet in een keer een groot bedrag neer te leggen om van de zonnepanelen te kunnen genieten. Je kan dus ook direct profiteren van de energie die wordt opgewekt. In sommige gevallen kan het juist voordelig uitpakken, omdat je energierekening een stuk omlaag schiet en je een vaste prijs per maand betaald voor de leasepanelen.
Geen onverwachte kosten
Als je zonnepanelen least, hoef je niet te betalen voor de onderhoudskosten van de panelen. Dat is een groot voordeel aangezien sommige onderhoudskosten aardig kunnen oplopen. De kosten komen te liggen bij de verhuurder of aanbieder van de panelen. Ook de omvormer, die vaak wel tien tot vijftien jaar meegaat, wordt kosteloos vervangen als dat nodig is.
De kortste terugverdientijd is kwaliteit
Als het gaat om een dure investering zoals zonnepanelen, of in dit geval een langdurig contract, is het belangrijk om niet te kiezen voor goedkoop. De kwaliteit van zonnepanelen is heel belangrijk, anders maak je een investering zonder resultaat. Hoe hoger de kwaliteit van de zonnepanelen, des te sneller het meer oplevert en je een kortere terugverdientijd hebt.
Nadelen van leasen
Er zijn natuurlijk ook nadelen aan het leasen van zonnepanelen. Het is belangrijk om alles goed af te wegen voordat je zonnepanelen op je dak laat leggen.
Contractduur
Een nadeel aan het leasen van zonnepanelen is dat je voor een langere tijd vastzit aan een huurcontract. Vaak voor tien, vijftien of twintig jaar. Een hele tijd dus en tijdens de duur van het contract kan er natuurlijk veel in jouw situatie veranderen. Je moet voor jezelf bepalen of je zo’n contract wil aangaan of niet.
De gasrekening gaat niet omlaag
Zonnepanelen zijn een hele mooie manier om duurzamer energie op te wekken. Alleen doet het helaas weinig voor de gasrekening. Stroom opwekken via de zon is heel fijn, maar helaas is stroom maar 30% van de energierekening. De rest van je huis wordt dus nog steeds door gas verwarmd. Als je een groot aandeel in je energierekening wil verlagen, kan je misschien beter kijken naar het isoleren van je huis. Wellicht ben je dan goedkoper uit.
Zonnepanelen kopen is goedkoper
Het is natuurlijk mooi dat er een optie is om zonnepanelen te leasen. Zo kunnen ook mensen die niet in een keer een investering kunnen doen, ook meehelpen aan het opwekken van natuurlijke energie. Een fijne optie om te hebben, maar uiteindelijk gaat het om jezelf. Vaak is het leasen van zonnepanelen uiteindelijk duurder dan wanneer je ze zelf zou kopen. Vrij logisch, want de aanbieder van de zonnepanelen schiet je als het ware geld voor, dat wil hij uiteraard terugverdienen, met een beetje rente.
Zonnepanelen huren
Het huren van zonnepanelen is niet helemaal hetzelfde als het leasen ervan. Het werkt vrij eenvoudig, je betaalt voor de zonnepanelen een vast huurbedrag per maand. Dat is inclusief de installatie, verzekering en servicekosten. Je komt niet voor onverwachte kosten of verrassingen te staan, daar is de aanbieder voor. De aanbieder van de zonnepanelen blijft de eigenaar. Je hebt hierbij dus geen BKR-registratie nodig. Wil je stoppen met het huren van de panelen? Dan zeg je gewoon je huurcontract op.
Leasen wel of geen goed idee?
De keuze om zonnepanelen te gaan leasen, is een lastige. Je moet de keus altijd goed geïnformeerd maken. Kijk bijvoorbeeld bij verschillende aanbieders naar wat ze bieden en voor hoelang ze de contracten ondertekenen. Wil je graag leasen, zoek dan de best passende aanbieder bij jouw wensen. Twijfel je nog of je het wel of niet wil gaan doen? Wacht dan eerst nog even. Misschien kan je over twee of drie jaar wel zelf zonnepanelen aanschaffen en ben je nog goedkoper uit.
Duurzame lening
Wil je wel graag zonnepanelen, maar ze toch liever niet leasen? Dan is er nog een optie voor je beschikbaar. Je kan een duurzame lening aanvragen. Dat zijn speciale leningen met de intentie om je huis duurzamer te maken. Als je dus een geldbedrag wil lenen om te gebruiken voor de investering in zonnepanelen, kan dat. Gemiddeld duurt het zes tot zeven jaar voordat de zonnepanelen het verschil hebben gemaakt. Als je looptijd van de lening tien jaar duurt, heb je dus mooi wat geld bespaard, om de lening weer mee af te betalen.