Zonnepanelen huren: een slimme investering voor je portemonnee

Wil je je woning duurzaam maken dan zijn daarvoor diverse oplossingen, waaronder zonnepanelen. De investering voor de aanschaf is groot. De kans bestaat dat je er daarom vanaf ziet. Toch kun je profiteren van het opwekken van je eigen energie, zonder dat je hiervoor een groot bedrag ineens betaalt. Dit kan door zonnepanelen te huren.

Om een gemiddeld huishouden van duurzame energie te voorzien, heb je tien panelen nodig. Er zijn inmiddels geen subsidieregelingen meer van toepassing op de aanschaf. Dus afgezien van de salderingsregeling zijn er geen financiële tegemoetkomingen meer als je de panelen in een keer aanschaft. Huur je de panelen, dan heb je het voordeel dat je zelf geen duizenden euro’s ineens hoeft te betalen. En de salderingsregeling is ook bij het huren gewoon van toepassing.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Zonnepanelen huren is eenvoudig. Je vraagt online een gratis dakscan aan. Op basis daarvan ontvang je een offerte met het maandbedrag dat je betaalt voor het huren van de panelen. Daarnaast krijg je een indicatie van de energiekosten die je bespaart. De aanbieder neemt contact met je op om de offerte te bespreken. Als je akkoord gaat, maak je een afspraak om de panelen te laten installeren.

De voordelen van zonnepanelen huren

Je profiteert van een flink aantal voordelen als je de panelen niet koopt of leaset, maar huurt. Je energiekosten worden lager, maar je hoeft geen grote investering te doen bij aanvang. In de huur zijn tevens de kosten voor het onderhoud van de panelen inbegrepen. De panelen gaan gemiddeld twintig jaar mee. Mocht er in die periode een defect zijn, dan wordt dat volgens de overeenkomst gerepareerd.

Tijdens het huren van de panelen ben je geen eigenaar, maar het is wel mogelijk om dit na afloop van het huurcontract te worden. Je hebt dan de mogelijkheid om de panelen over te kopen. Dit is echter geen verplichting. Je kunt er ook voor kiezen om het contract te beëindigen, waarbij de panelen weer verwijderd worden. Een andere optie is om een nieuw huurcontract te sluiten, zodat je van de opbrengst van de panelen blijft profiteren.

Zijn er ook nadelen bij het huren van zonnepanelen?

Eigenlijk zijn er geen nadelen aan het huren van deze panelen. Mocht je zelf de regie willen hebben over het onderhoud van de panelen, dan is het wellicht verstandig om de panelen te kopen. Maar dat weegt waarschijnlijk niet op tegen het gemak en de vele voordelen die je hebt bij het huren.

Levert het huren van de panelen je nog meer op?

De kosten die je bespaart als je je eigen energie opwekt, is een grote motivatie om te kiezen voor het huren van de panelen. Wek je meer energie op dan je verbruikt, dan kun je via de salderingsregeling de overtollige energie aan de energieleverancier verkopen. Dit levert je, naast de besparing op je maandelijkse energierekening, nog een extra financieel voordeel op in de vorm van een vergoeding die je daarvoor krijgt.

Deze regeling is voor heel Nederland van toepassing, ook in de regio Eindhoven. Maak hiervoor gebruik van een ervaren aanbieder en kies voor zonnepanelen huren in Eindhoven bij Otovo.