Zo kies je de juiste energieleverancier

Vandaag de dag zijn er ontzettend veel verschillende energieleveranciers. Hierdoor is het niet gek dat je soms niet zo goed weet welke energieleverancier bij jou past. Er bestaat dan ook niet één goede of juiste leverancier voor energie. Op het eerste gezicht lijken veel energieleveranciers erg op elkaar. Om het wat overzichtelijker te maken helpen wij jou met een aantal handige tips waar je op kan letten als je energie gaat afsluiten.

Vergelijken van prijzen

Het kiezen van een passende energieleverancier is een persoonlijk proces en hangt geheel af van jouw wensen en eisen. Het kan daarom lastig zijn om een goed overwogen keuze te maken. De eerste tip die wij kunnen geven, is meteen ook een heel belangrijke. Let altijd op de prijs en de prijsstelling tijdens het beslissingsproces. Bij een prijsstelling kijk je naar de opties vast of variabel, vastrecht of prijs per kWh en is het handig om te letten of prijzen inclusief of exclusief BTW worden weergegeven. Daarnaast is het erg belangrijk om de prijzen te bekijken en deze in verhouding te zien tot wat de energieleverancier te bieden heeft. Wij begrijpen dat dat erg lastig is. Daarom kun je de energie vergelijken via verschillende websites. Bijvoorbeeld bij de consumentenbond. Deze vergelijkt onafhankelijk energie en prijzen van verschillende maatschappijen.

Vergelijken van de kwaliteit

Naast dat het natuurlijk belangrijk is wat het gaat kosten, wil je ook wel waar voor je geld. Daarom is het verstandig om ook goed te letten op de kwaliteit van het product. Uiteraard is het product, de stroom, voor elke energieleverancier hetzelfde. Maar er zitten wel degelijk wat verschillen in kwaliteit. De kwaliteit zit hem vaak in de dienstverlening van een eenergieleverancier. Denk hierbij aan de bereikbaarheid van de leverancier als je klachten hebt of algemene vragen of informatie nodig hebt. Ook wil je natuurlijk dat de communicatie over contracten en facturen goed en duidelijk is. Als er fouten staan in het contract of in een factuur is het wel zo fijn dat dit netjes en snel wordt opgelost. Check daarom ook altijd even de recensies van een maatschappij. Vervolgens kun je de leveranciers dan met elkaar vergelijken op basis van de looptijd van een contract en de opzegtermijn. Dit kun je daarna afzetten tegen de kosten en zo kun je zien of de prijs overeenkomt met de kwaliteit die je krijgt.

Groene stroom

Vind jij het belangrijk dat de energieleverancier bezig is met het klimaat en zijn steentje bijdraagt hieraan? Doe hier dan van tevoren ook onderzoek naar. Het kan namelijk zo zijn dat een energieleverancier zich groener voordoet dan dat hij is. Een ander punt om over na te denken, kan het soort brandstofmix zijn dat wordt aangeboden door de leverancier. Je kunt dan zelf bepalen wat voor soort stroom je wilt gebruiken: groene of grijze stroom. Grijze stroom is energie die is opgewekt met behulp van fossiele brandstoffen. Bijvoorbeeld gas en steenkool. Als je hier elektriciteit van maakt, ontstaan er broeikasgassen. Deze gassen zijn erg slecht voor het milieu. Grijze energie wordt daarom ook wel milieubelastende of niet-duurzame energie genoemd. Als de stroom wordt opgewekt uit eindeloos hernieuwbare energiebronnen zoals wind en zon, doormiddel van bijvoorbeeld een windturbine of een zonnepaneel. Dan heet dit groene stroom. Veel mensen denken dat groene stroom duurder is dan grijze stroom. Tegenwoordig kost groene stroom echter vaak evenveel als grijze stroom. Bedrijven worden steeds vaker gestimuleerd om te investeren in duurzame energie door middel van subsidies. Op deze manier kunnen ze erg voordelig groene stroom aanbieden. Hierdoor worden de stroomcontracten met grijze stroom steeds minder. Groene stroom wordt steeds vaker als standaard optie geleverd.