Zo ga je energiezuinig aan de slag in de keuken: vier tips!

Zo ga je energiezuinig aan de slag in de keuken vier tips!

Met de stijgende energieprijzen en onze impact op het milieu worden we steeds bewuster van ons energieverbruik. We staan met zijn allen wat korter onder de douche en de verwarming zetten we alleen aan wanneer we het echt koud hebben. Let ook in de keuken op het verbruik van je energie; er zijn een aantal manieren waarop je dit kan doen. Schaf bijvoorbeeld de juiste apparaten aan en ga er zo slim mogelijk mee om. 

Toe aan tips voor het energiezuinig inrichten en gebruiken van je keuken? Lees dan snel verder!  

Energiezuinig apparatuur 

Ten eerste kies je voor keukenapparaten met een hoge energie-efficiëntie. Naast dat ze minder energie verbruiken, zijn ze ook nog eens een stuk milieuvriendelijker. Je herkent dit aan de kleurrijke pijltjes; ga voor apparatuur met een groen energielabel, zoals A. Het installeren van energiezuinige apparaten hoeft daarnaast helemaal niet duur te zijn. Ook in goedkope keukens plaats je zonder problemen deze apparatuur van hoge kwaliteit.

Kook op inductie

Ten eerste is een goede manier van energie besparen, koken op inductie. Kookplaten die gebruik maken van deze technologie herkennen de grootte van je kookpannen en verwarmen alleen dat punt. Zo gaat er geen onnodige energie verloren, wat bij een keramische kookplaat wel het geval is. Een keuken kopen met inductiekookplaat is een goede manier om energie- en gaskosten flink te verlagen. 

Duurzame materialen en verlichting

Het gebruik van duurzame materialen in de keuken is een goede manier om indirect minder energie te gebruiken en je steentje bij te dragen aan een groene wereld. Keukenkasten, koelkasten en zelfs keukenbladen kunnen gemaakt worden van gerecyclede materialen als hout en kunststof. Daarnaast is het gebruik van ledverlichting een goede manier om energie, en zo kosten, te besparen op verlichting. 

Ga slim om met het apparatuur

Tot slot ga je slim om met het gebruik van de apparaten. Laat de koelkast bijvoorbeeld niet te lang open; veel koelkasten zijn tegenwoordig uitgerust met een sensor die geluid maakt wanneer deze te lang open staat. Gebruik daarnaast de afzuigkap alleen wanneer dat echt nodig is. Deze hoeft ook niet altijd op de hoogste stand. Warm water nodig? Terwijl je wacht op dat het warm wordt, gaat er veel koud water verloren. Vang dit op en gebruik het later voor iets anders! 

Zo, vier slimme tips over hoe je energiezuiniger aan de slag kunt gaan in de keuken. Schaf ten eerste energiezuinige apparatuur aan; let hierbij op het (groene) energielabel. Met deze apparatuur ga je slim om en gebruik je ze alleen wanneer nodig. Door op inductie te koken gebruik je alleen de energie die je echt verbruikt. Kies tot slot voor duurzame materialen voor een indirect positieve impact op het milieu. Succes met koken!