Zijn er kosten verbonden aan het overstappen van energie?

Heel je leven lang bij één energiemaatschappij zitten, is niet meer van deze tijd. De meeste mensen weten al dat je elk jaar naar een nieuwe maatschappij kunt switchen. Zo heb je altijd de voordeligste optie. Helaas denken veel mensen nog steeds dat het overstappen naar een andere energieleverancier geld kost. Maar overstappen is echt helemaal gratis! Daarom hebben wij voor jou een lijstje gemaakt met weetjes over energie. Zo ga jij nooit meer de fout in!

Geen extra kosten aan overstappen!

Veel mensen denken dat er administratiekosten verbonden zijn aan het overstappen. Dit is gelukkig niet het geval. Het kan namelijk helemaal gratis! Maar er kunnen soms helaas wel kosten in rekening worden gebracht tijdens het overstappen. Lees daarvoor snel het volgende punt.

Boete bij contractbreuk

Overstappen naar een andere energieleverancier kost normaal gesproken geen extra geld. Maar alleen als je te vroeg overstapt, kan er een boete in rekening worden gebracht vanwege contractbreuk. Dat is natuurlijk niet fijn, maar wel logisch. De hoogte van de boete wordt wettelijk bepaald door de Autoriteit Consument & Markt. Mocht je dus besluiten om over te stappen, kijk dan eerst goed naar je contractperiode. Beëindig je contract nooit te vroeg!

Wanneer stap je over?

De meeste huishoudens hebben een energiecontract voor onbepaalde tijd. Met dit contract kun je elk moment overstappen naar een nieuwe energieleverancier. Heb je een contract met een bepaalde tijd? Dan kun je pas overstappen als je energiecontract afloopt. De beste termijn om dit te doen is vaak 6 tot 8 weken voor de einddatum van je contract. Wil je overstappen energie? Kijk dan eens op websites waar ze de verschillende maatschappijen vergelijken. Erg handig!

Pas op met straatverkopers

Iedereen kent ze wel: de straatverkopers. Vaak zijn het jongeren met een vlotte babbel en een gezellige uitstraling. Hierdoor vind je het zielig om meteen door te lopen en dus blijf je staan om het verhaal te horen. Pas hier mee op! Deze jongeren zijn erop getraind om jou te doen twijfelen en je over te halen om te switchen van energieleverancier. Maar dit hoeft niet de goedkoopste te zijn! Laat je contract dan ook niet voortijdig op straat beëindigen. Luister naar wat ze te zeggen hebben, maar doe altijd thuis nog even onderzoek voordat je écht die overstap maakt.

Let ook eens op duurzaamheid!

Vaak is het overstappen naar een andere energieleverancier een kwestie van geld. Je wilt natuurlijk het liefst altijd bij de goedkoopste maatschappij zitten. Maar let naast de kosten ook eens op de duurzaamheid (groene stroom). De verbranding van fossiele brandstoffen als kolen, olie en gas zijn nou eenmaal erg slecht voor het milieu. Groene stroom daarentegen wordt opgewekt door duurzame energiebronnen zoals zon, wind, en aardwarmte. Deze manieren van opwekken veroorzaken geen luchtvervuiling en weinig CO2 uitstoot. Een ander voordeel hieraan is ook dat deze vorm van energie nooit opraakt. Dus kijk bij het overstappen ook eens naar de verschillende soorten stroom. En ga naast een goedkope optie ook voor een milieubewuste optie!