Welke type afzuigkap heb je nodig voor je inductiekookplaat?

Naast natuurlijk je inductiekookplaat is ook een afzuigkap onmisbaar in je keuken. Een afzuigkap zuigt tijdens het koken de kookdampen op. Hierdoor blijft de rest van jouw woning fris ruiken. Bij het kopen van een nieuwe afzuigkap kijk je naar het afzuigsysteem in jouw keuken. Zit er een luchtafvoer naar buiten? Dan kies je voor een luchtafvoer afzuigkap. Wanneer die afvoer er niet zit, zoek je een afzuigkap die je ook geschikt is voor recirculatie. Je kan ook kiezen voor een kookplaat met afzuiging, ook wel downdraft afzuiging genoemd. De afzuiging zit dan in je kookplaat ingebouwd. Daarnaast moet je ook rekening houden met de afzuigcapaciteit. Hoe groter je keuken, hoe hoger de benodigde afzuigcapaciteit.

De luchtafvoer afzuigkap

De wandschouw afzuigkap is de meest traditionele luchtafvoer afzuigkap. De wandschouw afzuigkap plaats je tegen je wand geplaatst. Er zijn verschillende vormen, hierdoor kun je de stijl van je keuken goed bepalen met je afzuigkap. Naast de traditionele modellen heb je ook moderne varianten zoals inbouw in het plafond of boven een eiland. Een ander type is de afzuigkap. De schuine afzuigkap is een type wandafzuigkap. Het voordeel van een schuine wandafzuigkap is dat je minder snel je hoofd kan stoten. Door het schuine design heb je meer vrije ruimte om je hoofd te bewegen boven je pannen tijdens het koken. Naast de praktische voordelen geeft het schuine wandschouw design ook een moderne uitstraling aan je keuken.

Wat is een recirculatie afzuigkap

Een recirculatie afzuigkap is een goede oplossing als je geen afvoerkanaal hebt in je keuken. Recirculatie afzuigkappen gebruiken vaak een koolstoffilter om de lucht te zuiveren. Het koolstoffilter haalt de deeltjes en geur uit de lucht en stuurt de gefilterde lucht weer naar buiten. Een nadeel is wel dat recirculatie afzuigkap soms iets minder krachtig is dan een afzuigkap die wel wordt aangesloten op een luchtafvoerkanaal.

Wat is een downdraft afzuigkap?

Een downdraft afzuigkap is een afzuigkap vlak bij je kookplaat. Bij een kookplaat met afzuiging schuift de kap uit het aanrecht omhoog. Via een knop op het display bedien je de downdraft automatisch en stel je zelf de hoogte in. Na het koken verdwijnt de downdraft via een knop automatisch in het keukenblad. Een kookplaat met ingebouwde afzuiging voert de lucht naar buiten af of filtert de lucht.