Welke gitaar heb ik nodig?

playing music musician classic

Ben je op zoek naar een nieuw muziekinstrument om te spelen? Dan is een gitaar een goede keus. Je kunt er heel veel verschillende muziek mee maken en bijna alle bekende nummers zijn wel op de gitaar te reproduceren. Ben jij meer van de muziek van Jonny Cash, Ed Sheeran of ga je voor een imitatie van Queen? Met een gitaar en wat oefening is het allemaal mogelijk. Maar voor welke gitaar moet je kiezen? Je leest hier meer over de keuzes die er zijn.

Akoestische of elektrische gitaar?

Er zijn twee hoofdtypen gitaren: elektrische en akoestische. Akoestische gitaren worden meestal unplugged bespeeld, terwijl elektrische gitaren de keuze zijn van de meeste rock- en bluesbands. Beide hebben hun eigen unieke geluid en gevoel.

Als je net begint, is een akoestische gitaar een goede keuze. Ze zijn relatief goedkoop en gemakkelijk te bespelen. Als je in een band wilt spelen of live muziek wilt maken, is een elektrische gitaar misschien een betere optie. Elektrische gitaren zijn luider en kunnen op een versterker worden aangesloten voor een groter geluid.

Nylonsnarige of staalsnarige gitaar?

Nylonsnarige gitaren worden meestal gebruikt voor klassieke en flamencomuziek, terwijl staalsnarige gitaren meer voorkomen in folk-, country- en rockmuziek. Elk type gitaar heeft duidelijk zijn eigen geluid. Het verschil qua spelen tussen de nylonsnarige gitaar en staalsnarige gitaar zit hem vooral in het gevoel van het instrument. Daarbij zijn de nylonsnarige gitaren iets zachter, waardoor het vooral voor beginners een erg prettige gitaar is. Zo kunnen jouw vingers goed wennen aan het gevoel van de snaren.

Gitaar kopen

Dus, welke gitaar is geschikt voor jou? Dat hangt er echt vanaf wat voor soort muziek je wilt spelen. Als je het niet zeker weet, is het altijd een goed idee om verschillende gitaren uit te proberen en te kijken welke gitaar goed aanvoelt in jouw handen. Er is geen foute keuze als het gaat om het kiezen van een gitaar – uiteindelijk gaat het erom dat je het instrument vindt waar je je het prettigst bij voelt en dat het beste bij je muzikale behoeften past.