Wat kun je zelf doen om energie te besparen?

De afgelopen jaren kunnen we niet om de klimaatdiscussie heen: we moeten zuiniger met energie omgaan. Iedereen kan daar een steentje aan bijdragen, ook zonder direct heel ingrijpende dingen te gaan doen als het vervangen van alle ramen of het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp. Ook je portemonnee wordt hier blij van, want het zal je ook kosten gaan besparen. Welke dingen je zelf zoal kunt doen om energie te besparen, lees je hier.

Vervang oude lampen en apparaten

Stiekem hebben veel mensen nog gloeilampen in huis. Vaak heb je dat zelf niet eens in de gaten. Het vervangen van oude lampen door moderne ledlampen gaat je gegarandeerd veel energie besparen, en tegenwoordig zijn die lampen er ook in de mooie varianten die gezien mogen worden!

Ook oude apparaten kunnen, zonder dat je het in de gaten hebt, energieslurpers zijn. Dan kun je denken aan oudere televisies (zoals plasmatelevisies) maar ook aan de oudere modellen koelkasten, wasmachines etc. Is één van je apparaten dus toch al zo’n beetje aan vervanging toe, dan kun je dat misschien iets eerder doen dan eigenlijk gepland. Het kan je ook zo euro’s per maand op je energierekening besparen!

Toch aan het klussen? Maak bewuste keuzes!

Wanneer je toch aan het klussen gaat, kun je meteen bewustere keuzes maken als het gaat om duurzaamheid en energie besparen. Ga je een nieuwe vloer leggen? Een ondervloer zorgt niet alleen voor geluidsdemping maar isoleert ook, waardoor je verwarming minder hard hoeft te werken. En dat hoeft niet duur te zijn, een goedkope ondervloer zorgt net zo goed voor isolatie.

Een graadje minder

Zet je verwarming eens een graadje lager. Dat maakt al een groot verschil! En is een graad minder te veel van het goede, ook een halve graad maakt al verschil in hoeveel warmte en dus energie je verbruikt.

Hetzelfde geldt voor douchen: door maximaal 5 minuten per keer te douchen in plaats van het gemiddelde van 9 minuten, kun je als gezin jaarlijks 15.000 liter warm water en 60 m3 gas. Ook hier geldt: is de helft minder lang douchen te heftig, ga dan al eens een minuut per keer minder douchen.

Minder dierlijke producten

De vlees- en zuivelindustrie zijn grote vervuilers. En aangezien het vlees en zuivel in de supermarkt liggen, wordt vaak gedacht dat jouw keuze om minder dierlijke producten te gebruiken, er niet toe doet. Maar ook bij de supermarkt is er sprake van vraag en aanbod: wanneer wij minder dierlijke producten kopen, zullen die er uiteindelijk ook minder liggen.

Je hoeft niet ineens vegetariër of veganist te worden. Bewust één dag in de week geen vlees meer eten, maakt al verschil. Of kies voor een plantaardige melk in je latte of cappuccino, een plantaardige yoghurt na het sporten en maak zo bewustere keuzes.

Denk in kleine dingen

Veel mensen denken dat ze, omdat ze geen grote dingen kunnen veranderen, niets bij kunnen dragen aan duurzaamheid. Terwijl juist kleine dingen, zoals het verlagen van de temperatuur of minder lang douchen, al een verschil kunnen maken. En elke keer dat je de fiets pakt in plaats van de auto, ook al is het voor een paar kilometer, draag je weer wat bij.