Voorkom voedselverspilling: gebruik je vriezer!

Lekker hoor, dat eten. En je doet natuurlijk je best om alles netjes op maat te kopen en te koken. Maar soms heb je gewoon iets over! Dan kan de vriezer je beste vriend zijn. Invriezen die hap! Maar dan moet je wel weten wat je er allemaal in kwijt kunt. Gelukkig lees je daar alles over in deze blog.

Brood

Jazeker. Het is zelfs slim om een nieuw brood in te vriezen als je niet zo vaak brood eet. Zo kun je dagelijks de hoeveelheid broodjes die je nodig hebt ontdooien en blijft je brood vers. Als je tussen elke drie sneetjes een keukenpapiertje doet, krijg je ze makkelijker los. Ook restjes oud brood kun je invriezen, in z’n geheel, in stukjes of kleingemaakt. Zo kun je het gebruiken voor broodsalade of paneermeel. Gelijk een slimme keuze als je minder plastic verpakkingen wilt gebruiken: één heel brood of twee keer een halfje brood kopen, maar toch net weer een plastic zak verschil!

FREEZE-brood

Eieren

JA! Eieren kun je invriezen. Maar je moet ze niet in hun schaal invriezen, dan knappen ze. Als je eieren in een bakje of zakje doet kun je ze wel invriezen. Je kunt bijvoorbeeld eigeel en eiwit splitsen, en gebruiken voor bakken. En als je ze alvast klutst in een bakje, kun je de bevroren eieren gebruiken voor een omeletje of roerei. Heb je alleen het eigeel nodig in een recept? Vries het eiwit in en gebruik het voor een merengue!

FREEZE - eggs

Kaas

Zachte kazen laten zich niet zo goed invriezen: dan worden ze waterig. Maar harde kaas is prima om in te vriezen! Heb je een stuk dat je niet op gaat eten in de komende dagen, vries het in voor later. Wat ook handig is: de kaas raspen. Zo kun je hem direct uit de vriezer gebruiken, bijvoorbeeld voor ovenschotels of pastagerechten! Dit is ook handig voor restjes kaas: de kleine kontjes kun je allemaal bij elkaar raspen in een bak. Zo heb je een mooie kaasmelange, waar je telkens aan toe kunt voegen!

 FREEZE - kaas

Groenten

Sommige groenten kent iedereen wel in diepvriesvariant: spinazie, doperwtjes of rodekool. Andere niet, en dat is met een reden. Stevige groenten zoals broccoli, kolen of bonen behouden hun structuur bij het invriezen. Heb je alleen de broccoliroosjes nodig? Vries de stengels in gebruik ze een keer voor soep.

Ook groenten met veel water, zoals bladgroenten, courgette of aubergine en tomaat, kan je invriezen, maar knapperig krijg je ze niet meer: probeer dit dus ook niet met sla! Courgettes en aubergines kun je eerst grillen om te bewaren in het vriesvak.

FREEZE - groente

Fruit

Bijna alle supermarkten hebben tegenwoordig fruit in het vriesvak. Fruit laat zich doorgaans goed invriezen! Dit komt door het fructose- (=suiker) gehalte. En invriezen betekent niet dat de voedingswaarde vermindert. Net als bij sommige groenten betekent het snel invriezen van fruit na oogst zelfs dat het meer voedingswaarde behoudt! Ook hier geldt echter dat het fruit door het vochtgehalte na het ontdooien vrij pappig wordt. Je kunt bevroren (rood) fruit goed gebruiken in sapjes en shakes, en bananen bijvoorbeeld om ijs van te maken. Even in de blender en klaar! Of gebruik eens wat bevroren druiven, aardbeien of besjes als smaakvolle en decoratieve koelers voor in je drankjes. En heb je wel eens een bevroren druifje gegeten..? Jum!

FREEZE - fruit

Boter

Ja hoor, ook boter kan in de vriezer. Het is wel aan te raden om er even een extra vriezer-zakje omheen te doen. Wil je het hele blok boter voor later bewaren, vries het dan in z’n geheel in. Gebruik je liever delen, dan kun je het blok alvast in kleinere delen snijden voor het invriezen.

Butter_with_a_butter_knife

Zuivel

Zure zuivel zoals yoghurt en karnemelk kan wel worden ingevroren, maar verliest dan zijn gladde structuur. Verse kazen zoals roomkaas en hüttenkäse kunnen prima worden ingevroren, ze kunnen zelfs een maand in het vriesvak overleven. En melk kan ingevroren, maar is daarna wellicht wat gescheiden. Even roeren doet dan meestal al wonderen.

FREEZE - melk

Aardappelen

Oké, invriezen als ze rauw zijn is geen groot succes. Maar als je ze kort kookt, kun je ook zeker aardappelen invriezen!

FREEZE - pieper

Avocado

Geen enkel probleem. Snij doormidden, verwijder de pit. Bewaar de avocado in helften, in blokjes, of zelfs gepureerd met wat citroen om het fris te houden. Het is natuurlijk niet helemaal hetzelfde als vers!

avocado-933060_960_720

Kruiden

Ook kruiden kun je lang goed houden in de vriezer. Het gebeurt nogal eens dat kruiden in grote bossen verkocht worden, terwijl je maar een beetje nodig hebt. Je kunt ze in natte doekjes in de koelkast leggen of zelfs als een bosje bloemen in een vaasje zetten, maar invriezen is ook echt een goeie optie! Dep de kruiden droog en doe ze in een bakje. Je kunt ze dan direct over je gerecht kruimelen. Een andere optie is de kruiden klein te maken en in olie te doen. Deze kun je in ijsklontjesbakjes invriezen tot porties. Of maak er kruidenboter van, en weet je nog of je boter kunt bevriezen..? Inderdaad!

FREEZE - kruiden

En verder…

Wijn

Heb je een restje wijn over van het weekend en sta je op het punt om het weg te gooien? Niet doen! Je kan wijn goed invriezen, bijvoorbeeld in een ijsklontjesvorm. Voor vele recepten heb je namelijk weleens ‘een scheutje wijn’ nodig. Daar ga je natuurlijk geen nieuwe fles voor opentrekken. Dus komt het extra goed van pas als je nog een aantal ‘scheutjes’ wijn in de vriezer hebt.

Wraps

Je hebt een pak wraps opengemaakt, maar je houdt er nog een paar over? Dat klinkt vast herkenbaar. Binnen een paar dagen zijn ze uitgedroogd en hard geworden. Maar wanneer je ze in de vriezer stopt, kan je ze een paar weken later ontdooien en dan zijn ze nog heerlijk soepel. Rollen maar!

Gebak

Een taart of cake bak (of koop) je zelden voor weinig personen. En zelfs als iedereen zijn best doet is de kans groot dat je een paar stukken overhoudt. En die kun je prima invriezen. Let er wel op dat er geen slagroom in de taart zit. Daar droogt namelijk uit in de vriezer.

Tips

  • Ontdooi het vriesgedeelte van de koelkast of de vriezer regelmatig. Een ijslaag zorgt voor een vermindering van het vriesvermogen, waardoor voedsel sneller bederft.
  • Zorg dat de koelkast of vriezer niet onnodig opwarmt, want dat kost extra stroom. Laat eten eerst afkoelen voor je het in de vriezer zet.
  • Bedenk van tevoren wanneer je iets uit de vriezer nodig hebt: haal bijvoorbeeld ’s avonds iets uit de vriezer voor de volgende dag, of ’s ochtends voor die avond. Laat het ontdooien in de koelkast: zo hoeft je koelkast minder hard te werken, en hoef je geen extra energie te gebruiken om je bevroren hapje te ontdooien!