Voordelen van Glasvezel internet vs kabel of dsl: voordelen en verschillen

Ook als je niet heel technisch bent, dan heb je vast wel eens van glasvezel gehoord. De laatste jaren heeft deze nieuwe techniek namelijk een enorme groei gemaakt in populariteit. Deze techniek zorgt namelijk voor goed en snel werkend internet en lijkt op veel vlakken het te winnen van DSL, wat een paar jaar geleden nog erg populair was.

Glasvezel uitgelegd

Allereerst zullen we even ingaan op wat glasvezel precies inhoudt en waarom het zo populair is. Met internet via glasvezel wordt internet niet getransporteerd via een telefoon- of televisiekabel, maar door een aparte verbinding die enkel is ontworpen voor het transporteren van internet. In plaats van met een lichtsignaal, wordt er bij glasvezel gebruik gemaakt van een elektrisch signaal. Ook op grotere afstanden kan glasvezel dus goed blijven werken. Het enige nadeel is dat, voordat er gebruik gemaakt kan worden van glasvezel, straten opengebroken zullen moeten worden.

DSL uitgelegd

DSL, wat ook wel koper wordt genoemd is een techniek waarbij internet via je telefoonlijn wordt getransporteerd. Door de laatste technieken is het wel mogelijk om naast het transport van het internet gewoon nog gebruik te blijven maken van jouw telefoonlijn, ook al zijn er wel veel klachten over ruis op de lijn, wat een nadeel is. DSL is een van de meest gebruikte technieken voor het verkrijgen van internet, maar er zijn ook veel nadelen. Daarnaast is de snelheid in de praktijk vaak aan de lage kant.

silver iMac near iPhone on brown wooden table

Verschillen en voordelen

Het belangrijkste verschil van deze twee verschillende soorten van internet is dat glasvezel over het algemeen een stuk sneller is dan DSL. Daarom willen veel mensen ook gebruik maken van glasvezel. Echter is het niet vanaf elke locatie mogelijk om glasvezel te gebruiken.

Is glasvezel ook bij jouw mogelijk?

Dé manier om erachter te komen of jij ook gebruik kunt gaan maken van glasvezel (in de toekomst) is om je postcode te checken. Verschillende providers zullen na zo’n postcode check namelijk aangeven of je misschien al bent aangesloten op een glasvezelnetwerk, of het überhaupt mogelijk is en of dit in de toekomst misschien wel gaat kunnen.