Tuinmeubelen winterklaar: zo pak je het aan

In de winter zit je niet meer zo vaak in de tuin als natuurlijk in de zomer. Er zijn redenen genoeg te bedenken waarom je jouw tuinmeubelen dan ook winterklaar wilt maken. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie van kou en een hoop nattigheid in de winter. Dit is niet goed voor je meubels. Maar ook eventueel vriezen is funest voor je tuinmeubelen. In deze blog vertellen we jou meer over het winterklaar maken van je tuinmeubelen. 

We zeiden het net al eventjes, maar weersinvloeden kunnen ervoor zorgen dat er kleine scheurtjes komen in je meubels. Dit hoeft niet alleen het geval te zijn bij hout, maar kan ook gebeuren bijvoorbeeld plastic of kunststof. In het laatste geval kun je het vaak met een goede lijm wel herstellen. Je kunt bijvoorbeeld kleine scheurtjes weer repareren met lijm. Maar hierover straks meer. 

Als je jouw tuinmeubelen klaar wilt klaarmaken voor de winter, begin je op tijd. Denk bijvoorbeeld aan een mooie herfstdag. Zo heb je alle tijd om de meubels droog in te pakken. 

Stap 1: schoonmaken van de meubels

Schoonmaken van je tuinmeubelen doe je het beste met de hand. Zo kun je niet alleen beter zien waar eventuele gebreken zitten, maar je meubels schoonmaken met de hogedrukspuit kan er ook voor zorgen dat er meer kapot gaat. Iets wat je dus graag wilt voorkomen. Schoonmaken doe je het beste met een niet-agressief middel. Denk bijvoorbeeld aan soda of azijn. Of gebruik een speciaal schoonmaakmiddel dat is gemaakt voor tuinmeubelen. Vaak kun je dit wel bij een tuincentrum vinden. 

Heb jij thuis houten meubels staan en wil je meer weten over het schoonmaken van houten tuinmeubelen? Bekijk dan deze video!

Stap 2: repareren van kleine gebreken 

Er is een verschil tussen plastic tuinmeubelen en houten tuinmeubelen. Zo raden we je niet aan om bijvoorbeeld je houten meubels helemaal in de lak te zetten voor de winter begint. Dat kun je het beste in het voorjaar door. Maar we raden je wel aan om ervoor te zorgen dat kleine gebreken zijn opgelost voordat je ze opbergt. Denk aan scheuren of roest. Zoals we net al zeiden. Met een sterke kunststof lijm kun je kleine gebreken, zoals scheurtje in de meubelen met gemak weer vullen en repareren. Zet je tuinmeubel nooit weg met roest. Je kan roest makkelijk wegwerken met een staalborstel. Of gebruik een speciaal middel voor roest. 

Stap 3:  berg je meubels op

Uiteraard is stap 3 het opbergen van je meubels. Dit doe je het beste door een droge plek voor ze te vinden of te creëren. Zo is bijvoorbeeld een ideale oplossing voor ruimtegebrek een opberg box voor bijvoorbeeld stoelen of kussens. Ook zijn er speciale hoezen die je kunt gebruiken om jouw tuinmeubelen tijdens de winter goed te houden. Het belangrijkste is dat er geen vocht bij kan komen. Vocht is namelijk de grootste vijand voor jouw geliefde tuinmeubelen. Vocht zorgt ervoor dat bepaalde materialen gaan uitzetten, waardoor scheurtjes ontstaan. De meeste schuren zijn niet geïsoleerd. Toch is dat wel een goede plek voor jouw tuinmeubelen mits je ze goed inpakt. Denk bijvoorbeeld aan speciale hoezen. Er zijn ook tuinmeubelen die het hele jaar naar buiten kunnen. Er zit dan namelijk een extra laagje op het materiaal dat tegen vocht kan. Waardoor er geen roest of krassen komen.

En wil je nu verder voorbereiden op de winter, of zelfs al op volgend jaar zomer? Dan kun je je daar nu al op focussen. Wil jij bijvoorbeeld in het voorjaar genieten van een duurzame tuin waarin alles begint te groeien en te bloemen? Dan kun je daar nu al mee aan de slag gaan. Wij schreven hier eerder al een blog over. En denk je er over na om de schutting te vervangen? Bijvoorbeeld omdat de huidige schutting is omgewaaid bij een flinke storm of omdat je het simpelweg niet meer mooi vindt? Lees dan ook even deze blog!