Tips om je huis op te knappen

Er is niets zo fijn als thuiskomen. Misschien woon je al wat langer in hetzelfde huis en ben je er wel aan toe om je huis op te knappen. Maar waar begin je? Is bijvoorbeeld de oorspronkelijk kleur van jouw gevel nog goed zichtbaar? Of is het bedekt met mos of roet? Dan is het misschien een goed idee om weer je gevel te laten stralen. Of wil je het drastisch veranderen door een uitbouw? Dit is een slimme manier om extra woonruimte te creëren aan jouw bestaande woning. Door het bijbouwen van meer oppervlakte hoef je bijvoorbeeld minder snel te denken aan verhuizen. Of ben je van plan om het huis van binnen aan te pakken? Er zijn meerdere manieren om jouw huis door aanpassingen als nieuw te laten voelen. Als je hier geïnteresseerd in bent, lees dan verder.

Van buiten

Ziet jouw huis er nog uit zoals toen je erin verhuisde of is de gevel ontzettend vervaagd in kleur? Door je gevel te stralen kun je de oorspronkelijke kleur terughalen. Dit houdt in dat je de gevel van jouw huis reinigt door met een straalmiddel op de muur te spuiten. Hierdoor wordt hardnekkig vuil verwijderd. Zo kun je bijvoorbeeld je gevel grondig reinigen door scherpe korreltjes zand die met de vloeistof vermengt zijn. Dit is het reinigen van de gevels met zandstralen. Het is ook mogelijk om met vocht- of nevelstralen te werken. De gemiddelde kosten om je gevel te laten stralen, liggen tussen de 600 en 1300 euro per zestig vierkante meter gevel. Dit is misschien niet goedkoop, maar hierdoor heb je wel nog langer plezier van je huis. En dat is ook wat waard!

Bestemmingsplan uitpluizen

Wil je graag je huis opknappen en heb je hier grote plannen voor? Vergeet dan niet om dit eerst te checken of je plannen voldoen aan het bestemmingsplan. Een bestemmingsplan omvat alle informatie over wat wel of niet mag als je een klusproject start. Je kunt het ook wel zien als een draaiboek voor je verbouwing. Sommige verbouwingen mag je namelijk niet zomaar uitvoeren, maar meestal krijg je wel groen licht. Toch is het belangrijk om je over de kleine regels te laten informeren. Denk hierbij aan hoe groot het project mag zijn of hoe ver je over de erfgrens heen mag. Dit kan verschillen per gemeente. 

Van binnen 

Heb je niet per definitie grote plannen voor het opknappen van je huis? Maar wil je het een nieuw uiterlijk geven door kleine aanpassingen? Denk dan eens aan het toepassen van een nieuwe interieurstijl. Houd jij bijvoorbeeld van een warmere uitstraling als je een huis komt binnenlopen? Natuurlijke materialen met veel houtgebruik geven een knusse, warme uitstraling. Als je nog niet zo goed weet welke richting of stijl je mooi vindt, begin dan eens aan het maken van een moodboard. Het is belangrijk om je van tevoren goed te verdiepen in wat jouw smaak is. Je kunt je huis nog meer verfraaien door naast je nieuwe interieurstijl een bijpassende nieuwe vloer in je huis te leggen. Zo kun je een kamer compleet transformeren.