Tips om je bedrijf te verduurzamen

photo of people doing handshakes

Duurzaamheid is een onderwerp waar iedereen zich mee bezig houdt. Niet alleen bij mensen thuis is er ruimte voor verduurzaming, bij de ondernemers ook. Denk maar eens aan recyclen van afval, bedrijfsverlichting of een duurzaam product. Of je nou grote of kleine stappen wilt zetten richting verduurzaming, er zijn voldoende opties. Er zijn per branche verschillende mogelijkheden om te verduurzamen, sommige manieren om te verduurzamen zullen niet van toepassing zijn op ieder bedrijf. Laten we een kijkje nemen naar de mogelijke manieren je bedrijf te verduurzamen.

Een duurzaam product en productieproces

Er zijn verschillende manieren om je product en productieproces te verduurzamen. Zo kun je kiezen voor duurzame grondstoffen, dit zijn grondstoffen die recyclebaar of biologisch afbreekbaar zijn. Je kan ook verder kijken door bijvoorbeeld gerecyclede materialen te gebruiken als grondstof. Maar ook kun je verschil maken in het ontwerp van je product. Zo kun je kiezen voor onderdelen die vervangbaar zijn. Op deze manier hoeven consumenten niet het volledige product weg te gooien als een onderdeel defect is.

Het bedrijfspand verduurzamen

Je bedrijfspand verduurzamen is een van de gemakkelijkste manieren om mee te beginnen. Je kunt beginnen met kleine stappen te maken door bijvoorbeeld je bedrijfsverlichting te vervangen door ledverlichting. Je kan ook letten op het energieverbruik en van gas af te stappen. Je kan ook verder kijken en grotere stappen nemen richting verduurzaming. Zo kun je investeren in zonnepanelen of driedubbel glas. Het isoleren van je bedrijfspand is ook een goede stap om te verduurzamen.

Het afval verminderen en recyclen

Op de werkvloer is veel afval, er zijn voldoende manieren om dit terug te dringen. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van kartonnen bekertjes door herbruikbare mokken, maar zo min mogelijk printen is ook een mogelijkheid. Tijdens het productieproces ga je kijken om zoveel mogelijk restmateriaal te hergebruiken of door te verkopen aan anderen. Zorg ervoor dat je het productieafval doet scheiden, zo kan dit recyclet en hergebruikt worden.

Het vervoer verduurzamen

Bij het verduurzamen van het vervoer is de gemakkelijkste om mee te beginnen het beperken van woon-werkverkeer. Ga bijvoorbeeld hybride werken. Hierbij wissel je kantoordagen af met werken vanuit thuis. Misschien kunnen jij en je collega’s vaker gebruik maken van het openbaar vervoer. Als dit geen optie is kun je een kijkje nemen naar de aanschaf van elektrische auto’s of het leasen ervan. Denk ook aan de verduurzaming van het transport. Bekijk bijvoorbeeld naar de aanschaf of lease van hybride of elektrische busjes. Ook is het interessant om te kijken naar het afschaffen van motorvoertuigen en het gebruik van elektrische bakfietsen in te zetten.

De inkoop verduurzamen

In plaats van tijdens het inkopen alleen te kijken naar de prijs en kwaliteit, kun je ook een kijkje nemen naar het effect op de mens, de maatschappij en het milieu. Kijk bijvoorbeeld naar hoe de ingekochte producten worden geproduceerd of hoe ze vervoerd worden. Zo kun je zoeken naar een leverancier die gebruik maakt van duurzame grondstoffen en gebruik maakt van elektrische voertuigen om deze te vervoeren.

Bovenstaande tips zijn allemaal mogelijke manieren om te werken aan de verduurzaming van je bedrijf. Voor sommige bedrijven zullen bepaalde tip relevanter zijn dan voor anderen. Maar er zijn ook tips beschikbaar die voor ieder bedrijf realiseerbaar zijn zoals de verduurzaming van je bedrijfspand en het verminderen van afval. Zo kan iedereen een steentje bijdragen aan het verduurzamen van de wereld.