Thuis energie besparen en opwekken

Wanneer er veel vraag is en weinig aanbod, zullen de prijzen stijgen. Dit is de afgelopen maanden het geval bij de energieprijzen. Twee oorzaken van de afname van het aanbod zijn het tekort aan reserves én de beperkte gasaanvoer. Om de kosten van het energieverbruik laag te houden, zijn er een aantal manieren om thuis energie te besparen. Ook is het mogelijk om thuis energie op te wekken. In deze blog lees je er meer over.
De slimme thermostaat
Een groot deel van de energierekening bestaat uit kosten voor het gasverbruik. De grote boosdoener voor het gasverbruik is de thermostaat. Een slimme thermostaat daarentegen kan erg handig zijn voor de beurs. Deze thermostaat kan namelijk automatisch de verwarming uit of lager zetten. Dit kan bijvoorbeeld op momenten zijn als je ligt te slapen of niet aanwezig bent. Op deze manier vergeet je nooit de verwarming uit te zetten op momenten dat je de verwarming niet nodig hebt. Slim toch?!
Warm water
Het gebruik van warm water levert ook een grote kostenpost op aan het eind van de maand. De douche zorgt bijvoorbeeld al voor 80% van het totale warme waterverbruik in het huishouden. Tips zijn bijvoorbeeld om iets korter of iets kouder te douchen. Tenslotte kent koud douchen ook zijn voordelen. Koud douchen levert bijvoorbeeld de volgende voordelen op: verhoogde alertheid, sterker immuunsysteem, beter humeur, sneller afkoelen na het sporten, sneller spierherstel en pijnbestrijding. Misschien toch eens proberen om koud te douchen?
LED-verlichting
Het vervangen van een gloeilamp of een hallogeenlamp, kan al een leuk bedrag besparen aan het einde van de maand. Een zuinige oplossing is het gebruik van LED-verlichting. Een LED lamp bespaart namelijk zo’n 85% aan elektriciteit ten opzichte van de gloeilamp. Bovendien gaat een LED lamp ook langer mee dan een gloeilamp. Naast LED-verlichting zijn ook TL- en spaarlampen een zuinige oplossing. Deze lampen kunnen al zo’n 80% aan elektriciteit besparen.
Zonnepanelen
Zonnepanelen zijn een duurzame oplossing om thuis energie op te wekken. Zonnepanelen wekken namelijk energie op uit zonlicht. Dit gebeurt, doordat de zonnepanelen lichtdeeltjes uit de zonnestraling kunnen absorberen. Deze geabsorbeerde lichtdeeltjes bewegen vervolgens tussen verschillende lagen binnen het zonnepaneel. Hierdoor ontstaat elektrische spanning en uiteindelijk energie. Bij de keuze van een zonnepaneel zijn er verschillende opties. Bijvoorbeeld de JA Solar zonnepaneel. Dit type zonnepaneel komt van een Chinese producent van zonnecellen en zonnepanelen én is zelfs een van de grootste fabrikanten ter wereld. Dit terwijl het bedrijf pas sinds 2005 is opgericht.
Zonneboiler
Tot slot is ook de zonneboiler een duurzame vervanger voor aardgas. Het grote voordeel is namelijk dat bij het gebruik van zonne-energie er geen CO2 ontstaat. Zo kan een zonneboiler in de zomer bijna al het benodigde warme water leveren. De boiler werkt middels een vloeistof in de collector en haalt warmte uit het zonlicht, waarmee vervolgens het vloeistof in de collector wordt verwarmt. Met behulp van een pomp wordt de warme vloeistof van de collector naar de zonneboiler gepompt. In de boiler stroomt de vloeistof door een warmtewisselaar. Waarna de warmtewisselaar op zijn beurt ervoor zorgt, dat de vloeistof zijn warmte overdraagt.
Kortom, er zijn verschillende mogelijkheden om jouw energiekosten laag te houden deze winter. Sommige tips leveren zelfs naast een aangename energierekening ook veel andere voordelen op. Probeer de tips eens uit en doe vooral wat goed voelt!