Thuis aan de slag voor een bijvriendelijke tuin

Voorlopig blijven we allemaal zoveel mogelijk thuis. Af en toe kan dat fijn zijn, maar het kan ook nog wel eens een uitdaging zijn om jezelf of de kinderen te vermaken. Heb je een tuin of balkon? Dan is dit het perfecte moment om daar wat werk te verzetten: maak jouw buitenruimte bijvriendelijk! Het gaat namelijk slecht met de wilde bij in Nederland, door een gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. En dat terwijl deze bestuivers essentieel zijn voor onze voedselvoorziening. Gelukkig kun jij de bijen zelf ook helpen. In deze blog geven we je tips om je tuin bijvriendelijk te maken, zo ben je gelijk voorbereid op de Nationale Bijentelling!

Plaats bijenlokkers in je tuin

Allereerst kun je natuurlijk allerlei planten, bomen of struiken in je tuin zetten om de bij te helpen aan voedsel. Ook zijn veel bijvriendelijke planten prima geschikt om in potten op het balkon of dakterras te plaatsen. Misschien heb je in het najaar al bloembollen geplant, maar in het voorjaar kun je ook allerlei planten zaaien of planten. Hemelsleutel, herfstaster, muurpeper, lavendel en blauwe knoop zijn echte bijenlokkers. Je kunt ook zelf zaadbommen maken. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is klei, potgrond, water en zaadjes (bijvoorbeeld een ‘bijenmix’). Als je zaadjes of planten in huis wilt halen, voorkom dan zoveel mogelijk dat je hiervoor op pad moet. Je kunt vaak ook vanuit huis online of bij lokale kwekers bestellen.

Maak je eigen bijenhotel

Om de bij te helpen aan nestgelegenheid kun je een bijenhotel neerzetten of ophangen. Deze kun je in steeds meer (online) winkels kopen, maar het is natuurlijk veel leuker om dit zelf te maken! Veel wilde bijen maken hun nesten in smalle gangetjes, bijvoorbeeld in bomen of in de grond. Je kunt een bijenhotel maken door een aantal gaten te boren in hout of door verschillende bamboestokjes aan elkaar te binden.  Als je gebruikmaakt van bamboe, zorg er dan voor dat je gebruik maakt van bamboe van verschillende dikten. Plaats je bijenhotel op een zonnige en droge plek, zoals onder een afdakje. Wanneer er bijen zijn die hun nest in het hotel maken, zullen ze in de holtes eitjes leggen met een beetje stuifmeel. Vervolgens ‘metselen’ ze de opening dicht.

Laat het ‘onkruid’ staan

Begin jij uit verveling fanatiek al het onkruid uit de border of tussen de tegels vandaan te trekken? Of verwijder je de madeliefjes uit het gazon? Weersta de verleiding! Wat wij zien als onkruid zijn vaak uitstekende voedselbronnen voor bijen. In het voorjaar zijn wilde onkruiden zoals paardenbloemen vaak de enige voedselbron voor insecten. Ook wilde planten zoals de braam en koninginnekruid die je in de zomer veel ziet in de bermen van akkers zijn goed voor de bij. Dit ‘onkruid’ is voor de bij van groot belang, laat dat dus vooral staan. Ook tuinafval zoals afgevallen bladeren en snoeiafval komt goed van pas: daar maak je een rommelhoekje van voor de bijen!

Tuinier zonder bestrijdingsmiddelen

Jong groen is een feestmaal voor sommige insecten. Rupsen, slakken en sommige insectenlarven smullen ervan, met soms een kale plant tot resultaat. Toch kun je beter de middeltjes vermijden om ongewenste dieren en onkruid uit de tuin te houden. Bestrijdingsmiddelen zijn vaak schadelijk voor bijen, vogels en vlinders. Er zijn daarentegen genoeg biologische alternatieven! Ook door bepaalde planten strategisch te plaatsen in de tuin, kun je problemen met ongewenste bezoekers vaak oplossen. Zo zijn ooievaarsbek, duizendblad en kruiden als tijm en salie favoriet bij bijen en hebben slakken daar juist een hekel aan.

Klaar? Bereid je voor op zoemend bezoek

Nu je tuin bijvriendelijk is en de lente is begonnen, zullen de eerste bijen al te zien zijn. Probeer – eventueel samen met de kinderen – te kijken of jij erachter kan komen welke bijen er in jouw tuin rond zoemen! Dat kun je doen met behulp van het bijengidsje. Zo leer je van alles over bijen en kun je ook alvast oefenen voor de Nationale Bijentelling die binnenkort plaatsvindt op 18 en 19 april.