Beste split airco van 2022 volgens de tests

beste split airco

De zomers in Nederland worden steeds langer en warmer. Het is tegenwoordig eerder een standaard dan een luxe om een airco in huis te hebben. Overdag wil je gewoon je ding kunnen doen zonder dat het zweet je de bilnaad in loopt. Maar ook ‘s avonds en ‘s nachts is het alles behalve fijn als je ligt weg te zweten in je bed. Een ventilator biedt wel wat verkoeling door middel van luchtverplaatsing maar bepaalde hitte zal ook een ventilator niet oplossen. Met een goede airco kom je een heel eind! Wij zijn een grote fan van de split airco. Dit krachtige apparaat zorgt voor een heerlijk koel huis. Wij zochten voor je uit wat de beste exemplaren zijn en waar je op moet letten bij de aanschaf ervan.

Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat Split airco AC2401 – Wit de beste split airco is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een uitstekend alternatief voor de Split airco AC2401 – Wit is de Trotec split airconditioner PAC 4600. Kijk onderstaand voor meer split airco testresultaten!

Beste split airco in 2022

Split airco AC2401 – Wit

We beginnen met onze favoriet. De Split airco AC2401 – Wit biedt alles wat je in een airco zoekt. Je houdt je hoofd koel tijdens de hete dagen met deze kanjer van een airco. Wat om te beginnen opvalt is zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Hij bewijst dat je niet de hoofdprijs hoeft te betalen voor een kwalitatieve airco. Daarnaast kun je hem niet alleen in huis gebruiken maar ook perfect op je boot of caravan. Deze split airco onderscheidt zich dan ook. Hij wordt niet vast geïnstalleerd maar je neemt de 2 units los van elkaar mee. Ideaal dus want je bent flexibel in waar je hem gebruikt!

Trotec split airconditioner PAC 4600

De Trotec split airconditioner PAC 4600 is een exemplaar voor het echte werk. Het gaat om een zeer krachtige airco die geschikt is voor grote ruimtes tot 48 vierkante meter. Ideaal dus voor thuis of op kantoor. Het is precies wat je nodig hebt tijdens de warme dagen wanneer je je nauwelijks kunt concentreren. Niet helemaal zeker van je zaak? Je krijgt er 2 jaar garantie op. Houd er wel rekening mee dat hij moet worden geïnstalleerd door een erkend installateur. Hij wordt geleverd inclusief afstandsbediening zodat je je luie stoel of je bed niet meer uit hoeft.

Argoclima Ulisse Eco Splitssysteem

De Argoclima Ulisse Eco Splitssysteem is met zijn 37 dB opvallend stil in gebruik. Wel zo prettig als je nog een gesprek wilt voeren of wanneer hij op je slaapkamer komt te staan en je wilt slapen. Hij heeft een capaciteit om een ruimte van wel 60 vierkante meter te koelen. Het gaat dus om een zeer krachtige airco. Het model is eenvoudig en compact waardoor je hem altijd wel ergens kwijt kunt. Als kers op de taart beschikt deze airco over een energielabel A. Dit is redelijk zuinig dus je hoeft je geen hoedje te schrikken als de energierekening binnenkomt!

Innova 2.0 12HP DCInverter

De Innova 2.0 12HP DCInverter moeten we genoemd hebben. Hij biedt namelijk dezelfde voordelen als een split unit airco alleen hoef je geen uitgang naar buiten te maken. Ook komt er aan de buitenkant geen unit te zitten. Dit staat dus een stuk mooier. Daarnaast is het grote voordeel dat je hem zelf kunt installeren. Alleen maar voordelen toch? En dat is nog niet alles. Deze kanjer heeft een energielabel A+. Lekker zuinig in gebruik dus in tegenstelling tot veel andere airco’s. Daar worden we vrolijk van. Kortom, de beste airco die je zult vinden in deze prijsklasse.

Qlima SC5232 indoor-unit split-unit airco

De Qlima SC5232 indoor-unit split-unit airco doet wat hij moet doen. Deze airco kan ruimtes koelen tot 27 vierkante meter. Prima voor een gemiddelde woon- of slaapkamer dus. Wat hem verder interessant maakt is dat hij te bedienen is via een mobiele app. Super makkelijk dus en nog meer gemak dan met de ook meegeleverde afstandsbediening. Als je deze regelmatig kwijt bent pak je gewoon je smartphone erbij en klaar is kees! Als je hem in je slaapkamer gebruikt is het handig om gebruik te maken van de timer die erop zit zodat je niet in een ijsklontje veranderd als je ligt te slapen.

Aankoopgids: alles wat je moet weten over de beste split airco

Hoe kun je op een split airco besparen?

De aanschaf van een split airco kan flink in de papieren lopen. Gelukkig zijn er manieren om voordelig van een split airco te kunnen genieten. Wacht bijvoorbeeld een leuke aanbieding af. Met name in het naseizoen kun je regelmatig airco’s voor een goede prijs vinden. Bedrijven willen dan af van de airco’s aangezien er niet veel mensen zullen zijn die deze in de winter aanschaffen. Overweeg daarnaast om een energiezuinig exemplaar aan te schaffen. Je herkent deze aan hun energielabel. Energielabel A+++ is het meest zuinig. Alles met label A zal relatief zuinig zijn ten opzichte van minder goede labels. Bedenk je hoe vaak je de airco gebruikt. Als dit maar af en toe is dan is het minder belangrijk wat voor energielabel je kiest dan wanneer je hem de hele dag en wellicht ook nacht aan hebt staan. Het scheelt je namelijk aanzienlijk in de energiekosten.
Vraag jezelf tenslotte af of je echt een split airco nodig hebt of dat je ook nog uit de voeten kunt met een ventilator. Dat is een stuk goedkoper en op deze manier kun je nog even doorsparen voor een airco.

Welke soorten airco’s zijn er?

Een airco is een apparaat dat de lucht actief koelt. De lucht wordt naar binnen gezogen en vervolgens wordt deze weer naar buiten geblazen. De lucht gaat langs een warmtewisselaar en koelt op deze manier af. Dit in tegenstelling tot een luchtkoeler of een ventilator. Een airco is bijna onmisbaar geworden in de zomer aangezien deze steeds heter en langer worden. Wij zetten de split airco in het zonnetje. Niet voor niets want dit type airco is zeer krachtig. Het is dan ook de meest gebruikte airco in warme landen. Je ziet in warme landen vaak een kastje aan de buitenkant van een huis hangen. Dit is de buiten unit van de split airco. Het andere gedeelte zit aan de binnenkant. Dit is het deel dat de koele lucht uitblaast. Het grote voordeel is dat een split unit erg krachtig is. Daarnaast neemt hij geen bruikbare ruimte in beslag. Het nadeel is echter dat hij niet goedkoop is in aanschaf. Bovendien moet hij in de meeste gevallen geïnstalleerd worden door een erkend installateur. Aan de buitenkant van je huis wordt bovendien een kastje geplaatst wat er niet altijd even fraai uitziet.
De meest populaire airco in Nederland is de mobiele airco. Dit is een relatief grote kast die je in je kamer zet. Er zit een slang aan die je naar buiten leidt zodat de warme lucht kan worden afgevoerd. Het grote voordeel is dat je hem makkelijk kunt verplaatsen. Op deze manier is hij in meerdere ruimtes te gebruiken. Het nadeel is echter wel dat het apparaat vrij groot is dus je moet er de ruimte voor hebben. Daarnaast moet de slang naar buiten worden afgevoerd dus hij moet vlakbij een raam staan.
Mocht je willen genieten van de voordelen die een split airco biedt maar niet zo’n lelijke kast aan de buitenkant van je huis? Dan is een monoblock airco de oplossing voor jou. Hij ziet er strak uit en neemt relatief weinig ruimte in beslag. Daarnaast is hij erg krachtig. Installeren doe je gewoon zelf, zonder een installateur erbij. Super praktisch dus. Het nadeel is dat ze behoorlijk prijzig zijn in aanschaf dus je moet er het budget voor hebben of nog even doorsparen.

Welke split airco is de beste budget koop?

Een split airco is nu eenmaal niet de goedkoopste aanschaf. Mocht je voordelig van een airco willen genieten dan ben je bij de Mini Airco – Kleine cooler aan het goede adres. Het gaat om een kleine airco die makkelijk te verplaatsen is. Hij is niet alleen goedkoop in aanschaf maar ook in gebruik. Met zijn energielabel A+ is hij erg vriendelijk voor je energierekening. Hij is te gebruiken voor ruimtes tot 45 vierkante meter. Met zijn 25 dB is hij bovendien lekker stil. Wel zo prettig als je tv zit te kijken of een boek zit te lezen. Kortom, een prima airco voor een prima prijsje!

Wat zijn de populairste split airco merken?

Zowel op het gebied van verwarmen als verkoelen ben je bij Eurom aan het goede adres. Ze zijn dan ook specialist op het gebied van temperatuurregeling. Met een warmtelamp kun je ‘s avonds lekker lang buiten blijven zitten tijdens de koude dagen. Met hun airco’s houd je je hoofd juist koel. Met de vooruitstrevende technieken kun je altijd genieten van een koud briesje. Daarnaast hebben hun producten een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Met een Trotec kun je genieten van Duitse degelijkheid en kwaliteit. Het is dan ook een aankoop waar je lang plezier van zult hebben en een duurzame keuze. Van ventilators tot multitools, ze zijn van alle markten thuis. Dit is dan ook wat dit merk zo aantrekkelijk maakt. Je hoeft niet bang te zijn aan te kijken tegen een lelijk apparaat want ook met design is rekening gehouden. Wel zo prettig dus. Kortom, met Trotec zit je altijd goed!

Bij Argoclima draait alles om een goed klimaat in huis. Of het nu gaat om temperatuurregeling, luchtvochtigheid of de luchtkwaliteit. Bij Argoclima zijn ze expert op dit gebied. Er wordt vaak onderschat hoe belangrijk dit is voor je gezondheid en de gezondheid van je gezin. De ruime expertise die Argoclima biedt zorgt ervoor dat het klimaat in je huis goed in balans is. Als kers op de taart zijn hun producten erg gebruiksvriendelijk.

Split airco tips voor de beste keuze

De kogel is door de kerk. Er moet een split airco komen. Maar hoe schaf je een goed exemplaar aan? Dat is niet zo makkelijk want er is enorm veel keuze. Wat voor je buurman de beste keuze is kan voor jou een miskoop zijn. Dat heeft met meerdere dingen te maken. Breng om te beginnen je persoonlijke situatie in kaart. Waar moet de airco geplaatst worden? Wat is je budget? Hoe groot mag hij maximaal zijn? Hoe gaat de installatie in zijn werk? Hoe wil je de airco bedienen? Welke extra opties vind je van belang?

 1. Geluidsniveau

  Niemand zit op een luidruchtig apparaat te wachten. Echter, in sommige gevallen is het geluid van je airco nu eenmaal minder storend dan andere. Als je bijvoorbeeld bezig bent met het huishouden of je kijkt tv is het niet zo storend als hij wat luider is. Als je een gesprek zit te voeren of te lezen wordt het al een stuk storender. En wat te denken van als je wilt slapen? Bedenk je dus waar je airco komt te hangen en hoe zeer het van belang is dat deze stil is. Stil wordt gezien een airco tot 50 dB. Normaal is 50 tot 60 dB en alles boven de 60 dB wordt gezien als luid.

 2. Energielabel

  We stipten het eerder al even aan. Het energielabel van je airco. Stel je hebt een airco voor een goede prijs op de kop getikt. Maar dan krijg je de energierekening onder ogen en dat is geen pretje. Voorkom dit door voor een zuinig energielabel te kiezen. Dat wil zeggen, A+++ als meest zuinig. Alles wat energielabel A of beter heeft is prima.

 3. Capaciteit

  De capactiteit van een airco wordt uitgedruk in het aantal vierkante meter dat hij kan koelen. Meten is weten dus bedenk je voor de tijd waar je de airco plaatst en of deze voldoende capaciteit heeft. Ga bij twijfel liever voor een exemplaar met meer capaciteit dan te weinig. Anders heb je er namelijk nog niets aan. Als je een airco voor op kantoor nodig hebt kies dan voor een type met een grote capaciteit van meer dan 60 vierkante meter.

 4. Extra opties

  Extra opties zijn niet essentieel maar kunnen wel heel handig zijn. Denk aan de bediening met een afstandsbediening. Daarnaast kan een airco meerdere functies hebben. Je zou het niet zeggen maar sommige airco’s kunnen in plaats van koelen ook verwarmen. Ideaal tijdens de koude maanden. Als je de luchtkwaliteit in je huis belangrijk vindt kies dan voor een airco die de lucht kan filteren. Mocht je hem in je slaapkamer hangen dan is het aan te raden voor een exemplaar met timer te kiezen. Hij staat dan tenminste niet de hele nacht aan.

Het gemak dient de mens. Zo ook als het op airco’s aankomt. Bij de meeste airco’s wordt een afstandsbediening geleverd. Super handig dus. Ben je dat ding regelmatig kwijt? Dan kun je ook voor een smart airco kiezen. Je verbindt hem eenvoudig met je telefoon zodat je hem makkelijk bedient. Je kunt handig een timer instellen en de gewenste temperatuur. En het allerfijnste van alles: je hoeft er je luie stoel niet meer voor uit! Ook de functies die een airco tegenwoordig biedt zijn niet te vergelijken met airco’s van het eerste uur. Denk aan luchtontvochtiging of luchtreiniging. Je hebt dus eigenlijk twee apparaten voor de prijs van één. Wij willen in ieder geval niet meer zonder onze luxe split airco!