Slechte isolatie en energielabel G, zo los je het op

In Nederland heb zitten we gemiddeld op een energielabel D wanneer we het hebben over energieverbruik van een woning. In dit artikel vertellen we je hoe je dit makkelijk kan oplossen in 5 stappen. 

Vaak is enorm slechte isolatie de boosdoener van een laag energielabel. Wanneer jij energielabel E,F of zelfs G hebt betekent dit dat jij waarschijnlijk jaarlijks veel energiekosten maakt. Dit kan je op een aantal manieren makkelijk veranderen. Het verwarmen van je woning wanneer je energielabel G is heeft eigenlijk geen zin. Het is als dweilen met de kraan open. Je moet een aantal rigoureuze stappen nemen wil je ervoor zorgen dat je een beter energielabel aantikt. 

Isolatie & ventilatie 

Deze twee moeten hand in hand gaan om ervoor te zorgen dat het niet te warm wordt en dat de luchtkwaliteit in je woning goed blijft. Het vervangen van isolatie in de vloer, in de muren en in het plafond zal waarschijnlijk noodzakelijk zijn. Misschien kom je er zelfs achter dat er helemaal geen isolatie is gebruikt. Vandaar dat het zo tocht in je woning. 

Zonnepanelen 

Niet alleen isolatie zal de boosdoener zijn van je slechte energielabel G. Maar ook verbruik je energie dat afkomstig is uit slechte bronnen. Om groene energie te produceren wil je gebruik maken van zonnepanelen. Deze kan je zelf gemakkelijk instaleren en in sommige gevallen krijg je hier ook subsidies voor.  

Warmtepomp of een zonneboiler 

Warmwater wordt in jouw woning nog opgewarmd met gas. Dit moet veranderen en dit kan je doen door een warmtepomp of een zonneboiler op of in je woning te instaleren. De nieuwste warmtepompen zorgen ervoor dat je warm water krijgt door warme lucht. Geen gas meer nodig dus. Een zonneboiler warmt water op door de zon. Je hebt nu maar beperkt warm water, maar je zal ook geen stroom verbruiken. 

Vloerverwarming 

Naast dat het heerlijk is om met je blote voeten door huis te kunnen lopen, is vloerverwarming heel goed voor je woning. Zo zorgt vloerverwarming ervoor dat je woning geleidelijk aan wordt opgewarmd. Omdat de warmte langer in de buizen blijft zijn de energiekosten laag. Het werkt ook nog eens als goede isolatie van je vloer. 

Kleine aanpassingen 

Veel van het energieverbruik zit hem ook in de manier waarop jij met je woning omgaat. Zo maak je misschien gebruik van energievretende huishoudelijke apparaten. Je bent je er niet van bewust dat je altijd de deur openlaat en je hebt nog nergens een tochtstrip geïnstalleerd. Wanneer je dit allemaal toepast zal je zien dat de energiekosten significant omlaaggaan. 

Slim isoleren door subsidies 

Ga je na dit artikel flink aan de slag om je huis te verduurzamen, kijk dan eens wat het je kan opleveren. In dit artikel van de rijksoverheid vind je meer informatie over subsidies. Iedereen die groot onderhoud laat doen aan zijn woning om deze te verduurzamen krijgt hiervoor de nodige subsidies. Wil jij ervoor zorgen dat je woning gaat naar een energielabel A, dan is dit zeker mogelijk.