Raamafdichting bij mobiele airco: zo doe je het zelf

De komende week is er in Nederland een hittegolf voorspeld. Volgens experts is dit het begin van een lange periode van hitte en moeten we niet gek opkijken als komende zomer de warmste zomer in jaren gaat worden. Mobiele airco’s zouden dus meer dan ooit van pas komen. Maar hoe zorg je ervoor dat de werking van een optimale airco geoptimaliseerd wordt, zodat hij je ultieme verkoeling kan bieden? Wij geven je een paar tips om nóg meer te kunnen genieten van je airco in de zomer.

Het probleem van de afvoerslang

Eén van de grootste nadelen van een mobiele airco is vaak dat het raam open moet blijven staan, omdat een mobiele airco gebruik maakt van een afvoerslang die de warme lucht naar buiten transporteert. Dit is voor een airco nodig, omdat hij de warme lucht naar buiten afvoert en koele lucht naar binnen toevoegt. Zonder afvoerslang zou een airco net zo werken als een ventilator, die de lucht slechts circuleert in de ruimte.

Lucht transporteren

In plaats van een raam wat open zou moeten blijven staan, zou er ook gebruik gemaakt kunnen worden van raamafdichting. Deze zorgt ervoor dat de afvoerslang wel naar buiten kan, maar dat het raam niet open hoeft te blijven staan (en de warme lucht dus ook weer naar binnen kan komen). Soms wordt hiervoor speciaal een gat in de muur gemaakt, dit zou de meest ideale oplossing zijn. Echter is een gat in de muur vrij duur wanneer je slechts af en toe gebruik maakt van een mobiele airco.

afbeelding, binnenshuis, binnenshuis interieur

Slimme oplossing

Gelukkig is er een slimme oplossing gevonden voor dit probleem: de raamafdichting voor airco. Hierbij wordt het gebruik van je airco geoptimaliseerd en bespaar je op onnodige kosten. Bij dit systeem maak je gebruik van een raamafdichting en een ritssluiting. Zo kan de afvoerslang wel naar buiten, wordt er geen onnodige warme lucht naar binnen gezogen, en hoef je ook niet een apart gat te boren in de muur waar de afvoerslang in zou passen. Dit soort moderne oplossingen voor het probleem met de afvoerslang zijn zowel geschikt voor gewone ramen als voor kiepramen.

Doe het zelf

Een raamafdichting is gemakkelijk online te bestellen, maar de creatievelingen onder ons zouden er ook voor kunnen kiezen om zelf een raamafdichting te maken. Dit kun je doen door te werken met oude lakens, elastiek en een rits. Een beetje handigheid achter de naaimachine zou ook goed van pas komen. Een andere oplossing zou kunnen zijn om een multiplex plaat aan te schaffen, hier een gat in te boren en deze plaat vervolgens te plaatsen in het raam. De stang past hier vervolgens precies in het gat en dat zorgt ervoor dat de warme lucht van de kamer getransporteerd wordt naar buiten zonder dat er warmte van buiten ook naar binnen wordt gezogen. Als je dan toch bezig bent, kun je er ook voor kiezen de plaat nog zwart te verven. Hiermee houd je ook nog eens de warmte van de hete zon die op het raam schijnt tegen.