Paars of Geel mengen: Hoe maak je verf in deze kleuren?

Wanneer je je huis een opfrisser wil geven, is verven een gemakkelijke manier om snel een groot verschil te maken. Een frisse kleur op de muren geeft namelijk al een heel ander effect dan standaard witte muren, en is in no time gedaan.

Ook de kozijnen of deuren een andere kleur geven, heeft meteen effect. Neutrale kleuren zijn populair, vooral in de aarde- of grijstinten. Taupe, zand, lichtgrijs: deze kleuren zul je dan ook gemakkelijk in elk verfassortiment vinden. Net als zwart en wit, offwhite en zelfs zachte blauw- en groentinten.

Maar wat als je nu écht een statement wil maken? Als jij voor een knalkleur op de muur wil gaan? Bijvoorbeeld in de slaapkamer, kinderkamer of logeerkamer. Felle kleuren als geel en paars kom je een stuk minder snel tegen. Maar zijn ze wel te krijgen? Worden ze gemengd en zo ja, hoe dan? Het antwoord op deze vragen vind je hier!

Alle kleuren van de regenboog

Of je nu kiest voor sigma verf of muurverf: deze verf kan in vrijwel elke kleur gemengd worden. In de kleurkiezer kun je simpelweg zoeken op bijvoorbeeld geel of paars en je krijgt alle mogelijke opties. Voor geel zijn dat er behoorlijk veel: van lichtgeel tot zonnebloemgeel en mais tot mosterd, je kunt de kleur geel zo gek niet bedenken of hij is te mengen.

Voor paars zijn er iets minder keuzes, maar kun je toch ook nog kiezen uit verschillende kleuren. Van pimpelpaars tot lavendel en van indigopaars tot aubergine: veel standaard paarse kleuren zijn zo te bestellen.

Het grote voordeel van deze standaard kleuren is dat je later ook nog kunt krijgen. Kom je verf tekort, dan is het gemakkelijk om dezelfde kleur zo bij te bestellen. Ook wanneer je later extra verf nodig hebt, bestel je die eenvoudig bij.

Precies die ene tint geel of paars, is dat ook mogelijk?

Stel, je hebt een exacte kleur in gedachten, die past bij iets wat je al hebt in die kleur. Denk aan een vloerkleed, een kussen of een schilderij, en je wil daar de kleur op afstemmen. En de kleur zit niet in al die standaard kleuren op de kleurwaaiers. Heb je dan pech?

Gelukkig niet, er is tegenwoordig heel veel mogelijk op het gebied van verf. Vaak kun je de gewenste kleur aan de hand van een staal of een kleurcode laten opzoeken en kan deze voor je gemengd worden. Daarbij is het wel belangrijk om te onthouden dat een kleur er in de pot vaak net wat anders uitziet dan wanneer jij hem op het oppervlakte hebt aangebracht.

Dit komt onder andere door de eigenschappen van de verf. Zo is muurverf erg mat, wat een ander effect aan een kleur geeft dan een zijde- of hoogglans verf. Het kan dus zijn dat wanneer je dezelfde kleur laat mengen voor een muurverf en een gewone verf voor op houtwerk, je in de praktijk toch net twee verschillende kleuren ervaart.

Sommige mensen vinden dit kleurverschil, hoe klein ook, vervelend. Het advies is dan om twee kleuren te kiezen die niet hetzelfde zijn maar wel bij elkaar passen. Die dus in dezelfde kleurrange zitten. Op een kleurwaaier zie je vaak meerdere kleuren in dezelfde reeks, die perfect bij elkaar passen. Kies bijvoorbeeld voor op de muur een kleur die twee tinten lichter is dan het houtwerk. Dan past het perfect bij elkaar, is er duidelijk een opzettelijk kleurverschil en vullen de twee elkaar aan.

Zelf mengen, is dat een aanrader?

Naast het laten mengen van verf, is het ook een optie om het zelf te doen. Je koopt dan een basisverf en speciale kleurstof voor verf en gaat daarmee zelf aan de slag. Het voordeel is dat je precies die kleur kunt mengen die je mooi vindt, door er steeds een beetje kleurstof bij te doen, net zolang tot je de gewenste kleur hebt.

En precies dat is ook het nadeel, want zie een tweede pot verf maar eens in exact dezelfde kleur te krijgen. Ook wanneer je op een later moment nog wat in dezelfde kleur wil verven, zal dat een uitdaging worden.

Als je dus grotere oppervlakten wilt schilderen waar je meerdere bussen verf voor nodig hebt, zul je die verf eigenlijk allemaal bij elkaar moeten gooien en in één keer moeten mengen tot dezelfde kleur, om geen kleurverschil te krijgen. En je zult dus ook wat verf moeten bewaren om wat bij te werken, of als je denkt later nog meer in dezelfde kleur te willen verven. Niet handig!

Wanneer je de verf al gemengd koopt, heb je een kleurcode waarmee de kleur altijd exact nagemaakt kan worden, ook jaren later. Daarmee weet je dus zeker dat je, ook als je later iets bij wil werken, als het tijd is voor een vers laagje verf of als je iets extra in dezelfde kleur wil verven, je altijd je juiste kleur kunt krijgen. Het enige waar je op moet letten is dat je dezelfde verf koopt, om te voorkomen dat een andere textuur voor net een ander effect geeft.

Je bent de kleur beu, wat nu?

Heb je nu die ene perfecte kleur uitgezocht, ben je hem over een paar jaar weer beu. Geen probleem! Om de paar jaar schilderen hoort bij het standaard onderhoud en dan kun je weer kiezen voor een andere kleur. Wanneer je kwalitatief goede verf kiest, kun je redelijk eenvoudig over felle kleuren heen schilderen. Dat zal vaak niet in één laag dekkend zijn, maar als je het goed voorbehandelt heb je ook weer geen tig lagen nodig.

De enige kleur die écht lastig is, zo zal menig schilder beamen, is rood. Dus als je rood kiest, dan is het goed te beseffen dat je daar niet zomaar meer vanaf komt. Alle andere kleuren zijn een stuk minder lastig.