Op welke manieren kun je de isolatie van je huis verbeteren?
We willen allemaal besparen op ons energie- en gasverbruik, dit kan op verschillende manieren. Een van de grootste besparingen doe je door je huis goed te isoleren. We leggen kort de verschillende isolatiemogelijkheden uit zodat je goed voorbereid een gesprek kan aangaan met een isolatiespecialist.
Dakisolatie
De warmte in je huis gaat voor het grootste deel verloren via het dak. Dakisolatie is daarom een belangrijke stap in het isoleren van je huis. Dakisolatie kan aangebracht worden aan zowel de binnen- als de buitenkant van het dak en er zijn verschillende materialen. Afhankelijk van het type dak (schuin of plat) kan worden bepaald welk isolatiemateriaal geschikt is.
Als je geen gebruik maakt van de zolder als leefruimte, kun je ook de zoldervloer isoleren. Dit is vaak goedkoper en makkelijker dan het isoleren van je dak.
HR++ glas
Tijdens de koude wintermaanden heb je het graag warm, zeker als je lange tijd stil zit zoals bij het televisiekijken. Of wanneer je met de online 777 gokkasten en andere videogames speelt, is HR++ glas een goede investering. Dit dubbelglas is gevuld met edelgas en isoleert zes keer beter dan enkelglas. Er is zelfs HR+++ glas beschikbaar, waarbij er gebruik wordt gemaakt van driedubbelglas en edelgas.
Naast het voordeel van een warmere ruimte, zorgt HR++ glas ook voor geluidsisolatie, waardoor je minder last hebt van geluid van buitenaf. Ook zal het glas niet meer beslaan en voel je minder kou door de ruit trekken.
Muurisolatie
Bij dit type isolatie wordt er isolatiemateriaal in de spouwmuur gepompt. De spouwmuur is een lege ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur. Door deze te isoleren wordt de isolatiewaarde tot wel vijf keer groter. Dat scheelt behoorlijk op de gasrekening. De spouwmuur wordt gevuld vanuit de buitenmuur, je zit binnen dus niet in de rommel. Het isolatiebedrijf maakt kleine gaatjes in de buitenmuur en vullen zo de spouwmuur op. Als ze klaar zijn maken ze de gaatjes weer netjes dicht.
Vloerisolatie
Vloerisolatie beschermt tegen optrekkend vocht en kou vanuit de kruipruimte. Om vloerisolatie aan te kunnen brengen moet de kruipruimte toegankelijk en droog zijn. Bij een betonnen vloer moet de kruipruimte minimaal 50 centimeter hoog zijn, bij een houten vloer 35 centimeter. Ook hier zijn er verschillende isolatiematerialen, laat je goed adviseren welk materiaal voor jouw vloer het beste is.
Bodemisolatie
Als vloerisolatie niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat de kruipruimte te vochtig is, kun je de bodem laten isoleren. Met bodemisolatie zorg je dat de lucht boven de isolatielaag droger en warmer is. Dit heeft een positief effect op de temperatuur in huis. Bodemisolatie is minder effectief dan vloerisolatie, maar soms heb je geen andere keus.
Blijven ventileren
Ondanks dat het tegenstrijdig voelt om goed te ventileren als je een warm huis wilt, is het heel belangrijk. Daarnaast warmt koude lucht sneller op, omdat die droger is. Dus zet elke dag even het raam of de deur open voor frisse lucht. Als je dit niet wil doen, kun je ook een ventilatiesysteem aanschaffen.
Veel isolatiemogelijkheden
Er zijn dus meerdere manieren om je huis te isoleren en voor de beste isolatie combineer je twee of meer opties. Voor isolatie zijn er soms subsidies beschikbaar, zowel landelijk als regionaal. Laat je goed informeren door een isolatiespecialist, die kan beoordelen wat het beste past bij jouw huis.