Online betalingen: hoe duurzaam zijn ze?

We doen steeds meer online. Shoppen, vakanties boeken, maar ook boodschappen bestellen en zelfs een gokje wagen: het kan allemaal gemakkelijk vanuit je luie stoel. Dat lijkt wellicht heel duurzaam want je hoeft er niet voor op pad (geen auto of OV dus geen uitstoot), er zijn geen fysieke vestigingen nodig (hooguit een magazine of serverruimte) waar personeel naartoe moet komen, lampen branden en die verwarmd of gekoeld moeten worden.

Al die activiteiten online moeten ook betaald worden. Dat kan op veel verschillende manieren, maar hoe duurzaam is dat eigenlijk?

iDEAL

iDEAL is veruit de meest gebruikte online betaalmethode in Nederland, ook bij casino’s. Niet zo gek, want voor een betaling met iDEAL heb je niets ‘extra’ nodig behalve een Nederlandse bankrekening met internet bankieren.

Je hebt tegenwoordig zelfs geen token zoals een reader nodig om te betalen met iDEAL, als je gebruikmaakt van mobiel bankieren. Je kunt dan op je smartphone direct betalen met de bankieren app, en op een pc of laptop kun je een QR-code scannen waarmee je de betaling via de bankieren app afhandelt. In 2021 vond al 88% van de iDEAL-betalingen plaats met de mobiele app. Dat betekent dat er voor deze betalingen geen extra energie verbruikt wordt, of andere middelen ingezet moeten worden.

iDEAL is onderdeel van het Nederlandse bedrijf Currence, waar 35 medewerkers zorgen voor de beste online betaalervaring. Een dergelijk bedrijf heeft door het relatief kleine aantal medewerkers een kleinere ecologische voetafdruk, echter moeten we hierbij wel opmerken dat iDEAL mogelijk wordt gemaakt door alle banken gezamenlijk en dat de voetafdruk dus wel vergroot. Aan de andere kant: bankieren doen en moeten we toch, dus het levert geen of weinig extra belasting voor duurzaamheid op.

PayPal

PayPal is misschien wel de bekendste online wallet, wat betekent dat je kunt betalen met je e-maildres. Je kunt PayPal koppelen aan je bankrekening zodat het openstaande bedrag hier direct van afgeschreven kan worden. Dat kan ook met een creditcard, en je kunt geld in je PayPal account zetten waarmee je vervolgens betalingen kunt doen.

Naast betalen met PayPal kun je naar iedereen met een PayPal account, wereldwijd, geld overmaken in verschillende valuta. Dat is best duurzaam, want ook dit doe je vanuit je luie stoel.

Wat PayPal wel minder duurzaam maakt, is dat hun dienst losstaat van banken. Het bedrijf opereert wereldwijd, wanneer je dus een betaling doet kan het zijn dat je verbindt met een server die verder weg staat. Dat kost energie.

Omdat PayPal zo groot is, werken hier ook veel mensen. Over de hele wereld. Eind 2018, en dit zijn de laatst bekende cijfers, werkten er ruim 23.000 mensen bij PayPal. Als die allemaal naar kantoor moeten, of deels op zakenreis, is dat natuurlijk niet heel duurzaam. Hoeveel servers er zijn en wat die aan energie gebruiken, is niet bekend, maar we durven er wel vanuit te gaan dat dat er genoeg zullen zijn.

Kortom, wil je duurzaam betalen, dan zou onze voorkeur altijd uitgaan naar iDEAL boven PayPal. Een nationaal bedrijf, niet heel groot maar wel heel effectief, gebruikmakend van diensten die we allemaal gebruiken.