Nieuwe inrichting? Zo maak je duurzamere keuzes
Er was een tijd dat we tientallen jaren met hetzelfde interieur deden. Meubels werden zo gemaakt dat ze lang meegingen en er was niet elk jaar weer een nieuwe trend. En al was die er wel, dan nog deden mensen daar niet aan mee. Hoe anders is het nu: het liefst passen we ieder seizoen ons interieur aan. Gelukkig kopen we niet elke drie maanden een compleet nieuwe inrichting, maar we zijn wel sneller uitgekeken op onze meubels.
Niet zo gek dat meubels lange tijd gemaakt werden met het idee dat ze niet zo lang meer mee hoefden te gaan. Dat was vaak ook een stuk goedkoper, waardoor het ook gemakkelijk werd om ze snel te vervangen. Echt duurzaam was dat natuurlijk niet. En juist die duurzaamheid speelt nu steeds vaker een rol in de keuzes die we maken. Dus ook als we een nieuwe inrichting kiezen. Hoe maak je nu zelf duurzamere keuzes wanneer je een nieuw interieur uitzoekt?
Materiaalkeuze
Welk meubelstuk je ook kiest, de keuze voor materiaal bepaalt in grote mate hoe duurzaam het stuk is. Natuurlijke materialen zijn vaak duurzaam, mits ze op de juiste manier verkregen en verwerkt zijn. Denk bijvoorbeeld aan hout: gaat lang mee, het past in allerlei stijlen en je kunt het gemakkelijk opknappen door het bijvoorbeeld te schilderen. Maar hoe zit dat dan met ontbossing? Het is niet heel duurzaam als voor jouw meubels een half bos moet sneuvelen, toch? Gelukkig zijn er keurmerken waardoor je weet dat het hout op een eerlijke manier gewonnen en geproduceerd is.
Je kunt ook kiezen voor gerecycled materiaal, zoals glas en kunststof. En kies je toch voor een nieuwe plastic stoel? Dan kun je jezelf ervan verzekeren dat deze stoel gerecycled kan worden. Voor een bankstel kun je tegenwoordig ook kiezen voor microleer: een mix van leer met stof. Hiervoor worden restjes leer gemengd met stof, waardoor een materiaal ontstaat dat lijkt op leer, grotendeels leer is (met alle voordelen) maar duurzamer is doordat het van gerecycled leer wordt gemaakt.
Staal is ook een duurzaam materiaal: een natuurlijk product, helemaal te recyclen en slijtvast. Bamboe is verantwoord omdat je er veel kanten mee op kunt, het lang meegaat en zo snel groeit dat je dit kunt blijven winnen. Wanneer je je verder verdiept zul je zien dat steeds meer bedrijven kiezen voor duurzame materialen en de keuze dus uitgebreid is.
Koop lokaal
Transport van goederen is slecht voor het milieu. Dus hoe verder weg jouw spullen gemaakt worden, hoe meer transport er nodig is en hoe minder duurzaam jouw keuze wordt. Wanneer je kiest voor meubels die in Nederland gemaakt worden, verzeker je jezelf ervan dat de kilometers benodigd voor transport zo laag mogelijk zijn. Gelukkig zijn er steeds meer Nederlandse merken met mooie producten in diverse stijlen, waardoor je het niet meer van ver hoeft te halen. Van keukens tot kasten en van relaxstoelen tot boomstamtafels: er zijn genoeg Nederlandse alternatieven te vinden.
Kies vintage
Vintage, we zouden het vroeger tweedehands noemen. Toch zit er wel een verschil tussen tweedehands en vintage. We spreken van vintage wanneer items van vóór 1980 zijn én in goede staat. Alles van voor 1920 is dan weer antiek en ook dan is het de bedoeling dat het nog in goede staat is. Tweedehands betekent eigenlijk zoveel als: niet nieuw. Het zegt weinig over de staat of uit welke periode het is. Een meubelstuk van één of twee jaar oud kan dus gemakkelijk tweedehands zijn, ook met krassen en deuken. Maar het is geen vintage.
Vintage stukken zijn vaak ook redelijk uniek, die vind je niet in elke woonkamer. En vintage is dus hartstikke duurzaam, want je koopt geen nieuw spul maar gaat iets hergebruiken. Bovendien, als het al 40 jaar meegaat, zal het vast nog wel 40 jaar mee kunnen gaan. Misschien heeft het een keer een likje verf nodig, maar dat doet niets af aan je vintage item. Ook hoef je niet je hele huis vol te zetten met alleen maar vintage items: je kunt dit juist heel goed combineren met nieuwere stukken.
En wie denkt dat vintage en modern niet samen gaan? Veel industriële items zijn, wanneer ze origineel zijn, vintage te noemen. Je kunt er dus verschillende kanten mee op.
Vermijd schadelijke stoffen
Waar ook steeds meer aandacht voor is, is voor het gebruik van schadelijke stoffen in de dingen die we dagelijks gebruiken. Vroeger zaten er in verf bijvoorbeeld stoffen die niet goed voor de gezondheid waren. Daar had je dan niet alleen last van met het schilderen, maar kon ook erna problemen opleveren. En we leren wat dat betreft steeds meer. Zo bevat spaanplaat veel formaldehyde, een vluchtige en schadelijke stof. Plastic kan schadelijke weekmakers bevatten.
We zijn ons steeds meer bewust van het feit dat we dat niet in onze leefomgeving hebben, dus wanneer je meubels uit gaat zoeken, kun je hier nu extra op letten. Kies voor natuurlijke materialen en verf op waterbasis bijvoorbeeld. Ga je nog een stapje verder, dan kun je verf kiezen die natuurlijke pigmenten bevat. Of ga voor behang. Geen vinyl, let hier ook op toevoegingen zoals weekmakers of formaldehyde en gebruik de meest simpele behanglijm uit een pakje, dan zit je goed.
Ook voor het vermijden van schadelijke stoffen biedt vintage of tweedehands overigens een oplossing: vooral de vluchtige stoffen zijn na verloop van tijd wel vervlogen, dus een vintage kast van spaanplaat is dubbel duurzaam!