Minder energieverbruik door LED verlichting, wat zijn de voordelen?

We zijn tegenwoordig erg veel bezig met het verbeteren van de duurzaamheid. We weten tegenwoordig bijvoorbeeld dat je beter kunt verminderen op energieverbruik. Zo zie je nu veel elektrische vervoersmiddelen en scheiden veel mensen hun afval. Op veel verschillende aspecten kun je werken aan het verbeteren van de duurzaamheid. Een van deze aspecten is het gebruik van LED verlichting. Maar wat zijn hier nu precies de voordelen van? Hieronder lees je daar meer over!

Voordeel 1: Energiezuinig

Als eerste voordeel zijn de lampen, zoals je al verwacht, energiezuinig. De LED verlichting, zoals bijvoorbeeld LED TL buizen of LED inbouwspotjes, verbruiken tot wel 90% minder energie. Dit is een stuk minder dan wat gloeilampen bijvoorbeeld verbruiken. Wanneer je de gloeilampen inwisselt voor LED verlichting, zul je de verschillen al snel merken. Het is dus niet alleen positief voor een betere duurzaamheid, maar daarnaast ook nog eens beter voor de portemonnee.  

Voordeel 2: Lange levensduur

Natuurlijk wil je zo lang mogelijk gebruik kunnen maken van je verlichting. Door middel van LED verlichting komen je wensen waar. Hierbij is de levensduur namelijk veel langer dan andere verlichting. Zo gaat een gloeilamp ongeveer 1000 uur mee, terwijl LED verlichting ongeveer 35.000 uur meekan. Wel geven fabrikanten een andere garantie. Ze geven bijvoorbeeld 2 of 3 jaar garantie, terwijl de 35.000 uur dan nog niet volgemaakt is. Ook kan de levensduur verschillen per lamp. Wanneer je een kwalitatief mindere lamp aanschaft, zal deze ook iets minder lang meegaan. Toch zal deze nog ongeveer 20.000 uur meegaan. 

Voordeel 3: Verschillende lichttinten

Je kunt LED verlichting in veel verschillende soorten lichttinten krijgen. Wanneer je dus gezellig warm licht in een ruimte toe wil voegen, kun je dit met gemak regelen door middel van LED verlichting. Deze verbetering is door de jaren heen doorgevoerd en nu dus zeker niet te missen. 

Voordeel 4: Gelijk goed licht

Misschien herken je het wel. Je zet een spaarlamp aan en moet de nodige tijd wachten totdat je echt goed licht hebt. Dit kan af en toe erg vervelend zijn wanneer je snel iets nodig hebt in een donkere ruimte. Hierbij moet je namelijk enige tijd wachten voordat alles goed zichtbaar is en je kunt zien waar je moet zijn. Bij LED verlichting hoef je niet bang te zijn dat het de nodige tijd duurt om te kunnen zien, want de lamp staat gelijk volledig aan. 

Voordeel 5: Weinig verschil in warmte

Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Je komt per ongeluk langs een lamp die erg warm aanvoelde. Bij veel lampen komt het voor dat ze warm worden wanneer ze aan staan. Hierbij wordt dus veel energie vanuit de lamp omgezet in warmte in plaats van in licht. Hoewel dit bij LED verlichting ook wel gebeurt, is dit beduidend minder. Veel van de energie in de LED verlichting wordt omgezet in licht in plaats van warmte. Door de warmte kan er mogelijk brand ontstaan. Bij de LED verlichting is de kans op brandgevaar een stuk minder, omdat de lampen ook een stuk minder warm worden.