Koken in de oven? Soms wel zo gemakkelijk
Wil je een lekker gerecht klaarmaken, maar heb je rond etenstijd eigenlijk te weinig tijd om in de keuken te staan? Ga je graag een beetje voor gemak, en maak je liever gerechten waar je na het voorbereiden van de ingrediënten niet zoveel omkijken meer naar hebt? Dan ben je misschien al fan van koken in de oven. Met een goede oven kun je het jezelf een stuk gemakkelijker maken in de keuken, en kunnen vooraf voorbereide maaltijden zichzelf min of meer bereiden, terwijl jij ondertussen iets anders doet.
Voorbereiden wanneer jij dat maar wilt
Wie graag gerechten bereidt in de oven die weet het al: je bent op deze manier een stuk flexibeler qua tijd. Wil je om 18.00 aan tafel, dan hoef je niet vanaf 17.30 in de keuken te staan. Nee, je kunt de voorbereidingen ook rustig al in de ochtend of vroeg in de middag doen, en zelfs de avond van tevoren kun je de boel al grotendeels klaar gaan zetten, als je dat beter uitkomt. Het voorwerk is gedaan, het enige dat je nog hoeft te doen is het gerecht in zijn geheel in de oven plaatsen. Daarna kost het nog wel wat tijd, maar geen moeite meer tot je maaltijd op tafel staat. Ideaal als je bijvoorbeeld uit je werk komt; je zet de oven aan, je gerecht erin zodra deze voorverwarmd is, en hebt vervolgens pakweg een half uurtje de tijd om te relaxen, op te ruimen, te douchen en je om te kleden, de kinderen uit de opvang te halen of wat je dan ook maar wilt.
Wat maak je erin?
Wat je in de oven voor gerechten kunt bereiden, hangt grotendeels af van wat je zelf zou willen. Veel gerechten die je in pannen kunt bereiden, kunnen ook in de oven worden klaargemaakt. Ook zijn er gerechten die je eerst in een pan maakt, en daarna in een oven extra lekker. Denk bijvoorbeeld aan een pasta; door deze met wat extra groente en kaas in de oven te zetten na het bereiden, maak je er een lekkere schotel van. Ook een prima optie om een kliekje pasta uit de koelkast of vriezer net een wat andere ‘touch’ te geven.
Ook vlees bereiden in de oven vinden veel mensen prettig. Dit kost wel wat tijd, maar levert uiteindelijk prachtig, goed gegaard vlees op. Braadsledes worden vaak gebruikt om vlees rustig gaar te laten worden, waarbij je met een vleesthermometer kunt meten of het vlees in de kern al gaar is. Zo kun je een groot stuk vlees bereiden zonder er steeds bij te hoeven zijn, wel zo gemakkelijk.