Hypotheek energie besparende maatregelen

Een huis kopen is spannend, maar een huis kopen waar al in geen jaren meer wat aan gedaan is, is nog veel spannender. Zo wil je misschien je woning wel verduurzamen. Gelukkig zijn hier heel veel mooie en passende hypotheken voor te vinden tegenwoordig. Er wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met zonnepanelen en betere isolatie. Een hogere hypotheekrente, maar minder energiekosten.

Wat zijn energiebesparende maatregelen en voorzieningen?

Je kan dus niet zomaar overal je hypotheek voor verhogen. Er is een lijst gemaakt met energiebesparende maatregelen waarvoor dit wel geldt. Zo zetten wij ze even voor je op een rij: 

  • Warmtepomp
  • Zonnepanelen
  • Energiezuinige ventilatie 
  • Douche met warmteterugwinning
  • HR++ en triple glas 
  • Isolerende kozijnen en deuren 
  • Isolatie van dak, vloeren en gevels 

Dit alles zorgt echt voor een verbetering van je huis. Een aantal van deze maatregelen zijn zelfs dermate milieuvriendelijk dat het kan zijn dat je flinke winst maakt wanneer je dit voor de verkoop nog allemaal realiseert. 

Kan ik een hogere hypotheek krijgen als ik energiebesparende maatregelen neem?

Ja, er zijn bepaalde regels voor het afsluiten van een hypotheek wanneer jij energiebesparende maatregelen wil toepassen. Zo kan je tot 6 procent van de waarde van je woning extra bijlenen. Hier zit echter wel een limiet aan van € 9.000. Voor dat bedrag heb je bijvoorbeeld nieuwe vloerisolatie, 10 zonnepanelen en isolatie in de spouwmuren. Hiervoor kan je het beste een hypotheekadviseur vragen naar de mogelijkheden wanneer jij een hypotheek afsluit. Op een vergelijkingssite als die van Geld.nl vind je eenvoudig een goede hypotheekadviseur bij jou in de buurt.

3 Effectieve energiebesparende maatregelen op een rij 

Niet alle energiebesparende maatregelen helpen even goed, wij zetten daarom de beste op een rij: 

1.     Isolatie van vloeren, daken en muren 

Wil jij je huis verduurzamen en je energieverbruik verminderen, dan start je vaak  met de isolatie. Want wanneer je een huis hebt dat tocht, dan kan je blijven verwarmen, maar wordt het nooit warm en geef je bakken aan onnodig geld uit. 

2.     HR++ glas en triple glas 

Wanneer je huis enkel glas heeft, dan kost je dit bakken met geld. Dit is iets dat je heel gemakkelijk kan voorkomen. Tegenwoordig hebben ze niet alleen dubbelglas, maar ook triple glas. Dit is nog isolerender. 

3.     Zonnepanelen en warmtepomp 

Wanneer jij nog op het gas zit, ben je niet heel erg energieneutraal bezig. Maar wanneer jij nog geen zonnepanelen op je dak hebt liggen, kan je hetzelfde zeggen. Daarom zijn dit de twee maatregelen die als eerst worden genomen bij het verduurzamen van een woning. 

Ben jij benieuwd naar meer over duurzame energie of over een hypotheek die hier bij past? In dit artikel van de Rijksoverheid lees je meer over duurzame keuzes en subsidies voor je woning.