Houd het hoofd koel: waar je op moet letten bij het kiezen van zonwering

woman wearing black sweater

Natuurlijk wil je in de zomer lekker kunnen genieten van de zon, maar soms kan het ook net iets te veel van het goede zijn. De oplossing? Zonwering! Maar waar moet je nu eigenlijk op letten bij het aanschaffen van zonwering? In deze blog zet ik de belangrijkste punten voor je op een rijtje.

Soorten zonwering

Er zijn verschillende soorten zonweringen verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan screens, rolluiken, markiezen en uitvalschermen. Elke soort heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo zorgt een screen ervoor dat het zonlicht gefilterd wordt en houdt het tegelijkertijd insecten buiten. Een rolluik is daarentegen weer beter geschikt voor het weren van de zon én inbrekers. Bedenk dus goed welke soort zonwering het beste bij jouw wensen en situatie past.

Materiaalkeuze

Het materiaal van de zonwering is ook van belang. Kies je bijvoorbeeld voor zonwering van aluminium of ga je liever voor kunststof? Bedenk hierbij dat aluminium duurzaam is en lang meegaat, maar wel wat duurder is. Kunststof is daarentegen wat goedkoper, maar heeft over het algemeen een kortere levensduur. Ook de kleur van de zonwering kan van belang zijn. Een donkere kleur zal namelijk meer warmte absorberen dan een lichte kleur.

Afmetingen

Voordat je een zonwering aanschaft, is het belangrijk om de afmetingen van het raam of de gevel goed op te meten. Zo weet je zeker dat de zonwering goed past en goed aansluit op de gevel. Bovendien kan een verkeerde afmeting ervoor zorgen dat de zonwering niet goed werkt, bijvoorbeeld doordat deze niet goed sluit.

Bediening

Hoe wil je de zonwering bedienen? Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals handbediening, elektrische bediening of zelfs een afstandsbediening. Bedenk hierbij dat elektrische bediening het meest comfortabel is, maar ook duurder dan handbediening. Daarnaast kan een afstandsbediening handig zijn als je bijvoorbeeld een groot raam hebt waar je moeilijk bij kunt.

Prijs

Zonwering kan in prijs variëren van enkele honderden euro’s tot duizenden euro’s. Bedenk daarom van tevoren goed wat je maximaal wilt uitgeven aan zonwering. Houd hierbij rekening met het feit dat goedkope zonwering vaak minder duurzaam is en dus sneller vervangen moet worden. Bovendien kan goedkopere zonwering ook minder goed werken en minder goed bestand zijn tegen weersinvloeden. Mocht je nou echt willen besparen, dan je er altijd voor kiezen om zonwering zelf te maken.

Montage

Tot slot is het belangrijk om te kijken naar de montage van de zonwering. Laat je deze door een professional installeren of ga je zelf aan de slag? Bedenk hierbij dat het zelf installeren van zonwering niet altijd even gemakkelijk is en dat het fouten kan opleveren. Daarnaast kan het zijn dat de garantie vervalt als je zelf de zonwering installeert. Het is daarom aan te raden om een professional in te schakelen voor de montage.

Conclusie

Bij het aanschaffen van zonwering zijn er verschillende punten waar je rekening mee moet houden. Het is belangrijk om goed te kijken naar de soort zonwering, het materiaal, de afmetingen, de bediening, de prijs en de montage. Door deze punten in overweging te nemen, kun je ervoor zorgen dat je de juiste zonwering kiest die past bij jouw situatie en wensen. Zo kun je optimaal genieten van de zon én een koelere binnentemperatuur behouden.