Hoeveel energie kost online gaming?

Sinds dat Nederlanders in lockdown zitten, is er een enorme groei geweest in de gaming markt. De verwachting is dat dit ook nog wel even zal aanhouden. Wanneer mensen eenmaal gewend zijn aan een bepaalde gewoonte (veel gamen), dan zullen ze dat ook eerder vasthouden. Heb je er echter wel eens bij stil gestaan hoeveel energie het kost om online te gamen? Alles op het internet verbruikt energie, en dat betekent tevens dat gamen niet altijd zeer milieubewust is. Benieuwd hoeveel energie je precies verbruikt met gamen? Wij maken een overzicht.

Energie is overal

Hoewel je er waarschijnlijk niet bij stilstaat, gebruik je bij elke klik op het web energie. Wil je dus milieubewuster leven, dan kun je eigenlijk het beste het internet of je laptop vermijden. Het verbruik van Netflix kost energie, maar het googelen van iemands naam of het spelen in een live casino, ook. Desondanks is het wel zuiniger om online te gamen dan een fysieke game te kopen, omdat hiervoor ook een dvd-hoes inclusief plastic geproduceerd heeft moeten worden. Een online game aanschaffen is dus alsnog de meest zuinige keuze, maar het is goed je bewust te zijn van het feit dat het ook energie kost.

Gaming PC’s

Onderzoek heeft uitgewezen dat gaming PC’s goed zijn voor 40% van het totale energieverbruik rondom gamen. Dat komt omdat gaming PC’s over het algemeen een stuk minder zuinig zijn dan bijvoorbeeld consoles. Het jaarverbruik van een gaming-PC komt gemiddeld per jaar, inclusief monitor, uit op ongeveer 1.400 kilowattuur. Dat staat gelijk aan ongeveer drie (!) koelkasten. Waar een gameconsole per jaar ongeveer 308 euro kost, kost een console gemiddeld per jaar slechts iets meer dan 30 euro.

person wearing orange and black headphones

Zo min mogelijk energie verbruiken tijdens online gaming

Als je je energieverbruik van online gaming zou willen inperken, hoe kun je dat dan het beste doen? Bijvoorbeeld door te kijken naar spellen of spelcomputers die energiezuinig zijn. De Xbox 360, een populaire spelcomputer van een paar jaar geleden, had een uitstoot van ongeveer 51 gram CO2 per uur, terwijl de Playstation 5 (de nieuwste playstation op de markt) een uitstoot heeft van slechts 22 gram per uur! Ook consoles verbruiken energie. Als je een console twee uur intensief gebruikt, dan verbruikt deze console evenveel energie als een koelkast!

Energie afhankelijk van gebruik

Het zal je niet verbazen, maar hoe meer je gamet, hoe meer energie je ook gebruikt. Hoe meer energie je dan precies verbruikt, hangt dus veel af van je verbruik. Een tip om je energieverbruik tijdens online gamen gemakkelijk te kunnen verminderen, is door je (game)computer helemaal uit te zetten als je klaar bent met gamen, in plaats van hem alleen op stand-by te zetten.

Hoewel online gamen in veel opzichten dus al een stuk duurzamer is dan het kopen van games in een winkel, verbruikt online gamen toch (veel) energie. Er zijn een aantal tips om je online energieverbruik rondom gamen iets terug te dringen, bijvoorbeeld door te checken of je je computer wel goed hebt afgesloten en niet al te veel te gamen. Zo draag je, ook tijdens het gamen, bij aan een duurzamere wereld!