Hoe zorg je ervoor dat je snel zonnepanelen op je dak kan installeren?

De vraag naar zonnepanelen is hoog nu we klimaatneutraal energie willen opwekken en nu dat hele proces versnelt moet worden, is er nog meer vraag naar. Wat kan jij alvast doen zodat jouw dak klaar is voor vernieuwing?

Is jouw dak er klaar voor?

Van tevoren moet duidelijk worden of er wel zonnepanelen geplaatst kunnen woorden. Hoe ziet je dak er nu uit, wat voor dakpannen heb je? Is er genoeg ruimte om te installeren en hoeveel zonnepanelen kunnen er geplaatst worden? Je kan vanuit huis al even kijken naar je dak. Er is namelijk een initiatief van gemeenten waarbij je kan kijken of jouw dak geschikt is voor plaatsing van zonnepanelen. Dat heet Zonatlas en geeft een gradatie aan het dak zoals gemeente en het kadaster denken dat jouw dak er op dat moment bij ligt. Je krijgt dan een kleur: groen, geel of rood. Waarbij rood het minst geschikt is. Mocht je toch willen kijken wat de mogelijkheden zijn met een echte installateur, dan kan een bedrijf altijd een dakscan uitvoeren en een ligplan voor de panelen verzorgen.

Zonnepanelen huren

Een van de snelste manieren om zonnepanelen op je dak te krijgen en direct te beginnen met geld besparen is het huren van zonnepanelen bij jouw thuis. Kopen lijkt misschien voordeliger, maar in sommige situaties is huren juist een fijne optie. Je profiteert namelijk al vanaf dag één van een lagere energierekening. De huurprijs van de panelen staat vast, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken. Bij het huren van zonnepanelen hoef je ook geen grote investering te doen. Voordat je panelen koopt en daar de resultaten van ziet, ben je alweer een paar jaar verder. Zoals gezegd begint het rendement bij huren vanaf het moment dat de panelen geïnstalleerd zijn, direct dus.

Extra service

Het huren van zonnepanelen heeft veel voordelen waar je in eerste instantie niet aan zou denken. Is er iets mis met je panelen? Dan komt de verhuurder het voor je maken. Zo heb je er bijna geen omkijken naar, maar daalt je energierekening wel behoorlijk. Vaak kan je na de huurtermijn, de zonnepanelen ook nog overnemen voor een bepaald bedrag. Voor de verhuurder is het natuurlijk ook makkelijker om de panelen te laten liggen en jij bent inmiddels gewend aan het opwekken van je eigen stroom. De huurtermijn bedraagt vaak een jaar of 15, maar dit kan ook korter of langer. Ook als je wel groene stroom wilt opwekken, maar nog in een huurhuis woont, is zonnepanelen leasen een goed idee. Overleg wel even met de eigenaar van het pand over je plannen.

Dagje werk

Zonnepanelen worden vaak binnen één dag geplaatst. Dat is fijn, want er kan best wat hinder ondervonden worden door de installatie. Natuurlijk moeten de installateurs het dak op. Dat betekent dus een steiger of een hoogwerker voor de deur of in de tuin. Daarnaast levert het ook wat lawaai op, maar zodra het binnen één dag klaar is, heb je er profijt van. Dat ene dagje maakt dan niet zo veel uit. Het vergt even wat werk en planning aan de voorkant, maar als de panelen er liggen, krijg je vast geen spijt van.