Hoe zonnepanelen de meeste energie kunnen genereren?

De laatste jaren is de vraag naar zonnepanelen enorm gestegen. We betalen steeds meer aan energie en wat nu als je dat gewoon zelf kan opwekken. Dan ben je niet meer afhankelijk van externe partijen. Maar voor je lukraak zonnepanelen gaat plaatsen wil je wel weten of ze een beetje rendement opbrengen. Wij hebben voor jou op een rij gezet wanneer een zonnepaneel de meeste energie zal opbrengen. 

De hoek waarin de zonnepanelen liggen

Het is enorm belangrijk hoe jij de zonnepanelen plaatst. Wanneer jij zonnepanelen langs de kant van de weg ziet staan ze meestal in een hoek van 36 graden. Dit is dan ook de meest ideale hoek voor de meeste opbrengst. Maar wat nu als jij zonnepanelen op een plat dak wil plaatsen. Dit is misschien nog wel idealer dan zonnepanelen op een schuin dak. Dit omdat je zelf de hoek kan bepalen, maar ook de positie waar ze naar toe staan. Zo staat de zon het langst op het zuiden. In deze richting haal je dus het meeste rendement uit je zonnepanelen. 

De beste weercondities voor zonnepanelen

Bij zonnepanelen is het klimaat natuurlijk enorm belangrijk. Zo zijn de opbrengsten het hoogst wanneer de zon goed schijnt, maar niet het felste is. In de zomerperiode is zijn de zonuren lang, maar de opbrengst niet per se het hoogst. De maand mei is de periode waarin de zonnepanelen zorgen voor de beste opbrengst. Dit ga je dan ook terugzien in je energierekening. 

Waar liggen de zonnepanelen? 

Het maakt natuurlijk uit waar de zonnepanelen liggen. Mensen die aan de kust wonen zullen meer rendement halen uit hun zonnepanelen dan bewoners aan de grens van Duitsland. Dit komt door het aantal zonuren. Maar toch is het zo dat in Nederland. 60% van de energieopbrengst uit zonne-energie voortkomt uit diffuus licht. Dit is wanneer de zon niet direct op de zonnepanelen neerkomt maar door een wolk heen. Zo komt het dus dat de maand mei een enorm goede maand is door een troebele zon. 

Vermogen van je zonnepanelen 

Je hebt bij zonnepanelen ook te maken met het vermogen. Zo zal een zonnepaneel met veel vermogen ook meer rendement halen uit zonlicht. Inmiddels zijn er zonnepanelen beschikbaar die boven de 295 Wp uitkomen. Een aantal jaar geleden was dit nog een stuk lager. Dus in korte tijd zijn er veel positieve ontwikkelingen geweest rondom het produceren en ontwikkelen van zonnepanelen. 

Kwaliteit is ook belangrijk 

De kwaliteit van een zonnepaneel speelt natuurlijk een grote rol in de opbrengst. Want een zonnepaneel die binnen korte tijd al stuk gaat of waarbij bepaalde elementen het begeven daar heb je minder profijt van. Dus wij adviseren om te kiezen voor zonnepanelen van A-merken. Maar ook om ze te laten installeren door installateurs. Zij weten precies waar ze op moeten letten bij de installatie. 

Conclusie

De opbrengst van je zonnepanelen is dus niet het hoogst in de zomerperiode waar veel mensen dit wel denken. Ook moet je letten op het vermogen en de kwaliteit van de zonnepanelen die je aanschaft. Zorg jij voor een juiste installatie dan ga je er het meeste plezier van beleven. De run op zonnepanelen is ook enorm gestegen de laatste jaren doordat steeds meer mensen zelf hun energie willen opwekken door de hoge prijz