Hoe Lucratief is Commercieel Onroerend Goed?

person pointing on the screen of a laptop

Commercieel onroerend goed (COG) is een type onroerend goed dat is ontworpen voor zakelijk gebruik, zoals kantoren, winkels en industriële faciliteiten. COG is een interessante investeringsoptie vanwege de potentiële hoge rendementen die het kan opleveren. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen en risico’s van investeren in COG, en bekijken we hoe je kunt profiteren van deze investeringsmogelijkheid.

Inleiding tot Commercieel Onroerend Goed

Commercieel onroerend goed omvat alle gebouwen en land die worden gebruikt voor zakelijke doeleinden. Dit kan variëren van een klein kantoorpand tot een groot winkelcentrum of een industriële fabriek. Investeren in COG kan aantrekkelijk zijn omdat het potentiële huurinkomsten oplevert die in de loop van de tijd kunnen stijgen, evenals de waarde van het onroerend goed zelf. Het kan echter ook een risicovolle investering zijn, vooral als je niet goed geïnformeerd bent over de markt en de trends. Zo heeft Harry Mens een vermogen opgebouwd met het bedrijf Mens Makelaars, met focus op commercieel onroerend goed.

Voordelen van Investeren in Commercieel Onroerend Goed

 1. Potentiële hoge rendementen: Investeren in COG kan aanzienlijke rendementen opleveren, vooral als je het onroerend goed voor langere tijd behoudt en huurinkomsten genereert.
 2. Inflatiebestendig: COG is vaak inflatiebestendig vanwege de mogelijkheid om de huurprijzen te verhogen naarmate de kosten van levensonderhoud stijgen.
 3. Diversificatie van investeringsportefeuille: Investeren in COG biedt diversificatie van je investeringsportefeuille, omdat het niet correleert met de aandelen- en obligatiemarkten.
 4. Mogelijkheid tot passief inkomen: Het bezitten van COG kan een passieve inkomensstroom opleveren, omdat huurders het grootste deel van het werk doen om de ruimte te onderhouden en te verbeteren.

Risico’s van Investeren in Commercieel Onroerend Goed

 1. Hoge initiële kosten: Investeren in COG vereist meestal een aanzienlijke initiële investering, waardoor het moeilijker kan zijn om te investeren in vergelijking met andere beleggingsopties.
 2. Leegstandsrisico: COG heeft een hoger leegstandsrisico dan residentieel onroerend goed, vooral tijdens economische neergang.
 3. Onderhoudskosten: Het onderhouden van COG kan duur zijn, vooral als er grote reparaties of renovaties nodig zijn.
 4. Marktgevoeligheid: De COG-markt is afhankelijk van economische factoren, wat kan leiden tot schommelingen in de huurprijzen en de waarde van het onroerend goed.

Tips voor Succesvol Investeren in Commercieel Onroerend Go

Als je overweegt te investeren in COG, zijn er een aantal tips om te overwegen:

 1. Zorg voor voldoende kennis en informatie over de COG-markt, zoals trends, huurprijzen en economische vooruitzichten.
 2. Analyseer zorgvuldig het onroerend goed dat je overweegt te kopen, inclusief de locatie, het type gebouw en de huurders.
 3. Overweeg het inhuren van een professionele vastgoedbeheerder om het onroerend goed te beheren en de huurders te onderhouden.
 4. Houd rekening met de financieringskosten en zorg ervoor dat je een realistisch rendement op je investering behaalt.
 5. Diversifieer je COG-portefeuille om risico’s te spreiden en te profiteren van verschillende markten en sectoren.

Hoe Lucratief is Commercieel Onroerend Goed?

Het potentieel rendement van COG kan aanzienlijk zijn, maar het is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de locatie, het type onroerend goed en de economische omstandigheden. Het is belangrijk om de markttrends en huurprijzen te begrijpen om te bepalen of COG een lucratieve investering is.

In het algemeen kunnen COG-beleggingen een rendement opleveren van 5% tot 10% per jaar, afhankelijk van de huurprijzen en de marktomstandigheden. Als je het onroerend goed voor langere tijd behoudt, kunnen de huurprijzen stijgen en kan de waarde van het onroerend goed ook toenemen.

Het is belangrijk om rekening te houden met de initiële kosten van het investeren in COG, zoals de aankoopprijs, onderhoudskosten en financieringskosten. Daarnaast is het belangrijk om het risico op leegstand en economische schommelingen te begrijpen.