Hoe kun je Bitcoin doneren?

Gelukkig is het doneren van Bitcoin relatief eenvoudig en snel. Er zijn echter wel een paar stappen waar je rekening mee zult moeten houden. De meeste cryptocurrencies worden bewaard in virtuele portemonnees, ook wallets genoemd. Dit zijn in wezen stukjes software die de private keys bevatten die nodig zijn om toegang te krijgen tot je Bitcoin. Dit kunnen hardware hardware wallets zijn (meestal in de vorm van een USB-stick) of mobiele apps. Een aantal voorbeelden van wallets zijn. Coinbase, Crypto.com Defi wallet, Electrum, Ledger, Trezor, enz. Deze wallets zijn ook een fundamenteel onderdeel van het overdragen van cryptocurrencies naar anderen, waaronder dus ook bijvoorbeeld non-profitorganisaties. Deze transacties worden ofwel als on-chain of off-chain beschouwd – afhankelijk van of de transactie binnen of buiten de blockchain gebeurt. De belangrijkste overweging hierbij is dat on-chain transacties meestal kosten met zich meebrengen, terwijl off-chain transacties dat niet doen.

Bitcoin doneren vanuit je wallet:

 • Bitcoin kopen kunt u op een erkend platform zoals coinbase.com, anycoindirect.eu, crypto.com, Binance.com.
 • Selecteer je Bitcoin in je wallet
 • Kies een bedrag. De meeste wallets laten toe om zowel de Bitcoin waarde als een fiatwaarde weer te geven zoals USD of euro. Zo weet je precies welk bedrag je gaat doneren.
 • Voer het Bitcoin wallet adres in van de non-profitorganisatie die je wilt steunen.
 • Laat een bericht achter waarin u aangeeft voor wie of wat je doneert
 • Maak verbinding met een donatieplatform dat geschikt is voor crypto’s; we hebben hieronder een aantal opties opgesomd

Op deze manier is het doneren van Bitcoin niet veel anders dan het betalen van je vrienden met andere populaire betaalapps zoals Payconiq of Tikkie.

Waar kun je Bitcoin doneren?

Classy

Het crypto doneerplatform van Classy heeft drie categorieën waaraan donateurs kunnen schenken: voedselhulp, gezondheidszorg en gemeenschapsondersteuning. Elke categorie bevat verschillende organisaties en de donaties worden gelijk verdeeld over de non-profitorganisaties binnen die categorie. Donateurs kunnen doneren in Bitcoin, Ethereum of USD Coin.

Give Crypto

Give Crypto is zelf een nonprofit die cryptocurrency donaties distribueert aan kwetsbare bevolkingsgroepen. De missie van deze organisatie is een positieve impact maken op de wereld door gebruik met maken van cryptocurrency.

Help Ukraine

Het ministerie van digitale transformatie in Oekraïne is gestart met een platform om cryptocurrencies de doneren voor de oorlogsslachtoffers in het land. Je kunt doneren in Bitcoin, Ethereum, USDT, Poladot, Dogecoin en veel meer.

Uw favoriete non-profitorganisatie

Non-profitorganisaties accepteren steeds vaker zelf Bitcoin-donaties. Dit is immers een extra mogelijkheid voor non-profitorganisaties om geld te ontvangen. Hier zijn een paar goede voorbeelden van organisaties die momenteel Bitcoin als donatie accepteren:

 • United Way
 • Save The Children
 • Rode Kruis
 • Unicef
 • No Kid Hungry

Als je al favoriete non-profitorganisaties hebt waaran je graag doneert, vraag ze dan of Bitcoin-donaties een optie zijn.