Hoe kun je betalen duurzamer maken?
Duurzaam is een trend die niet zomaar zal verdwijnen. We worden ons steeds bewuster van onze voetafdruk en er zijn tal van initiatieven om duurzamer te leven. Waar we misschien minder bij stilstaan is hoe duurzaam, of juist niet, onze manieren van betalen zijn. Wij doken in de wereld van betalen en hoe je dit zelf duurzamer kunt maken.
De pinpas
De pinpas, bankpas of hoe je hem ook noemen wil, is niet bepaald duurzaam. Het is een stukje plastic dat om de zoveel jaar vervangen moet worden, als je hem niet al eerder vervangt omdat hij kapot is of het niet meer goed doet. Zonde!
Een duurzamer alternatief is betalen met je smartphone. Die heb je toch vrijwel altijd bij je en biedt mogelijkheden zoals Google Pay en Apple Pay waarmee je snel, eenvoudig en veilig kunt betalen.
Online betalen
Online betalen doen we in Nederland veel met iDEAL. Daarvoor had je voorheen altijd je bankpas en token van de bank (bijvoorbeeld een reader) nodig. Die reader was dan ook van plastic en verbruikt batterijen. Niet duurzaam! Je kon op je smartphone al langer rechtstreeks betalen via de app van je bank, en tegenwoordig kun je op een laptop op desktop via een QR code betalen met diezelfde app. Hoe minder je je token gebruikt, hoe langer deze én de batterijen meegaan, dus hoe duurzamer!
Ook online kun je steeds vaker betalen met Apple of Google Pay, ook prima voor duurzaamheid. Betaal je in een buitenlandse webshop en wil of kun je niet met een creditcard betalen? Dan zijn er tal van alternatieven, waaronder Trustly. Zo kun je betalen met Trustly in het casino, in webshops en op tal van andere websites, en dat werkt bijna gelijk aan iDEAL.
Betalen met altcoins
Je kunt op steeds meer plekken ook betalen met cryptocurrencies. Echter zijn niet alle digitale valuta even duurzaam. Neem als voorbeeld de Bitcoin, de eerste en meest bekende en gebruikte crypto: voor het minen (maken) van deze digitale munt wordt enorm veel energie gebruikt. Dat gebeurt niet in landen waar veel energie al groen is, maar in landen als China waar het opwekken van die energie het milieu vervuilt.
Gelukkig zijn er ook duurzame alternatieven. Cryptocurrencies die geen gebruikmaken van minen voor het valideren en maken van munten, maar bijvoorbeeld van staking, verbruiken veel minder energie. Omdat alles wat met crypto’s te maken heeft verder digitaal gebeurt, is dat schoner en duurzamer dan gewoon geld.
Verdiep je in een duurzame bank
Hoe mooi het ook klinkt dat crypto’s duurzamer zijn dan gewoon geld, voorlopig zullen we toch nog niet zonder onze vertrouwde euro kunnen. En onze bank kunnen we dus ook nog geen vaarwel zeggen. Maar, we kunnen ons wel verdiepen in hoe duurzaam onze eigen bank is, en een overstap overwegen naar een duurzamer exemplaar.
Het zal je misschien niet verbazen dat de grote namen, die al jaren de dienst uitmaken in Nederland, niet de meest duurzame banken zijn. Juist de kleinere, nieuwere banken onderscheiden zich op het gebied van beleid voor arbeidsrechten, belastingen, dierenwelzijn, gezondheid, klimaatverandering, natuur, industrie, energie en andere maatschappelijke thema’s.