Hoe kattenrassen verschillende energieniveaus hebben

Heb je je weleens afgevraagd waarom sommige katten het liefst de hele dag lekker in de mand liggen? Terwijl andere katten weer regelmatig als een ninja door de tuin rennen? Dit kan heel goed te maken hebben met het kattenras van jouw huisdier. Je hebt echte binnen- en buitenkatten, waarbij het energieniveau al voor zich spreekt. Maar ook binnenkatten kunnen verschillende energieniveaus hebben. Ontdek onze tips voor kattenrassen met een verschillend energieniveau!

Zorg voor een veilige plek voor je kat

De allereerste tip voor zowel een binnen- als buitenkat, is het investeren in een goede kattenmand. Wanneer je jouw kat een rustige en veilige plek kunt bieden om te rusten, zal het dier zich relaxter voelen. Het huisdier weet dan dat er altijd een comfortabele plek in huis is om bij te komen. Dat is niet alleen fijn wanneer je kat graag veel slaapt, maar ook als je kat veel energie heeft. Een zachte, warme plek is de basisbehoefte voor elk kattenras. 

Naast een veilige en warme plek heeft een energievolle kat het nodig om echt actief bezig te zijn. De Birmaan is bijvoorbeeld een echte binnenkat, maar die wel actief is. Je kunt dus om verveling bij de kat te voorkomen zorgen dat je kattenspeeltjes hebt, waarmee je hem of haar tevreden kunt houden. Je hebt ook binnenkatten die matig actief zijn, zoals de Blauwe Rus, die vooral behoefte hebben aan heel veel knuffels. Voor deze katten is het belangrijk dat er iemand thuis is en wanneer dit niet kan, om een tweede binnenkat te nemen.

Reizen met een binnen- of buitenkat

Met een energievolle kat kan het soms lastig zijn om ergens naartoe te gaan. Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat je een keer naar de dierenarts moet of dat je de kat naar een oppas moet brengen. Een katten reismand is hiervoor een must-have. Er is per energieniveau van de kat een verschillende katten reismand aan te raden.

Heb je een hele actieve kat? Dan kun je het beste gaan voor een stabiele reismand. Daarbij is het belangrijk dat deze goed sluit en dat de energievolle kat hier zich niet doorheen kan wurmen. Zorg dat de mand niet te klein en niet te groot is. Te veel ruimte voelt onveilig voor je kat en te weinig ruimte is natuurlijk ook niet prettig. Bij een rustige en kalme kat kun je gaan voor een draagtas. Dit biedt voor je knuffelkat een veilig, vertrouwd en comfortabel gevoel. Heb jij ook een binnenkat of juist een echte buitenkat?