Hoe duurzaam is de bitcoin eigenlijk?
Bitcoin is een digitaal betaalmiddel. Dat betekent dat er geen geld gedrukt of gemaakt hoeft te worden, dat dit niet getransporteerd en opgeslagen hoeft te worden (op een veilige manier!) en dat er geen bank voor nodig is om het geld te reguleren, uit te geven en in te nemen. Klinkt best duurzaam dus. Maar is Bitcoin dat eigenlijk wel? Wij onderzochten het voor je.
Er komt geen bank aan te pas
We zeiden het al: er komt geen bank aan te pas. Geen dure kantoorgebouwen vol medewerkers die allemaal in de file staan om er te komen, geen plastic bankpassen en creditcards of readers, aan deze kant is de bitcoin zeker ‘groen’ te noemen. Je kunt geld overmaken met bestaande technologie, zoals je smartphone en er komt geen mensenhand aan te pas om die betaling mogelijk te maken.
Toch is het veilig om bitcoin over te maken, omdat alle transacties worden opgeslagen in een digitaal grootboek. Dat maakt dat je prima kunt betalen met bitcoin in een crypto casino nederland zonder dat je bang hoeft te zijn dat je betaling kwijtraakt of je je geld kwijt bent.
Miners zijn grote vervuilers
Om transacties in het grootboek, ook wel ledger genoemd, bij te schrijven, moeten er zogenoemde blocks worden aangemaakt op de blockchain. Blockchain is de technologie achter alle cryptocurrencies en dus ook blockchain.
Het aanmaken van deze blocks gebeurt door rekenkracht van apparaten in het netwerk aan te spreken. Elk block levert vervolgens een vergoeding, in Bitcoin, op voor de maker. Dat noemen we minen. Dit gebeurt net zo lang tot het vooraf ingestelde limiet van 21 miljoen Bitcoin is bereikt en in de loop der tijd wordt een block steeds minder waard.
Daar staat tegenover dat er per block steeds meer rekenkracht wordt gevraagd. Waar je in het begin nog met een gewone pc mee kon doen, zijn er tegenwoordig hele serverfarms vol krachtige apparatuur die enkel en alleen ingericht zijn om te minen. We hoeven waarschijnlijk niet uit te leggen dat deze farms veel energie verbruiken. Miners zijn tegenwoordig bedrijven en die zoeken de plekken waar energie het minste kost, zoals China. Want dan kost minen het minst en is de beloning het grootst.
En daar wringt de schoen, want er wordt dus enorm veel energie verbruikt en dit is vaak geen groene energie. Al is er een omslag ingezet: steeds meer landen staan alleen nog serverfarms toe om te minen mits ze op groene energie draaien. Maar vooralsnog is het minen van Bitcoin toch overwegend niet duurzaam.
Nieuwe initiatieven bieden hoop
Naast Bitcoin zijn er inmiddels bijna 13.000 alternatieven, alt-coins genaamd. De eerste en daarmee de grootste na Bitcoin, zoals Ethereum en Litebit, werken op dezelfde manier als Bitcoin en verbruiken dus veel energie om te kunnen minen
Maar er zijn steeds meer alt-coins waarbij er niet meer gemined hoeft te worden, maar je op andere, meer duurzame manieren, bij kunt dragen aan het creëren en verifiëren van blocks. En dan is een cryptovaluta ineens wel duurzaam en dat biedt hoop voor de toekomst. Voor zowel het betalingsverkeer (moeten de koersen wel stabieler worden) als voor onze omgeving!