Het voertuigvolgsysteem: wat is het en waarom is het zo nuttig?

faceless person driving contemporary cab in city

Een voertuigvolgsysteem, ook wel GPS-tracking genoemd, is een technologie die gebruikt wordt om de locatie van een voertuig in realtime te volgen. Dit kan met behulp van een speciale GPS-tracking-apparatuur of -software die is geïnstalleerd in het voertuig, of door het gebruik van een smartphone of ander draagbaar apparaat. Een voertuigvolgsysteem is ontworpen om een aantal verschillende doelen te dienen, zoals het helpen bij het beheren van een vloot van voertuigen, het verminderen van brandstofkosten, het verbeteren van de rij- en werktijden van chauffeurs, en het verminderen van ongevallen en andere incidenten met voertuigen.

Wat kost een voertuigvolgsysteem?

De kosten van een voertuigvolgsysteem kunnen variëren, afhankelijk van het type systeem dat je kiest en de extra functies waarmee het is uitgerust. Een eenvoudig systeem dat alleen de basisfuncties biedt, kan al snel enkele honderden euros kosten. Een uitgebreider systeem met extra functies, zoals geofencing, tijdslimieten, en toegang tot voertuig diagnostische gegevens, kan al snel meer dan duizend euro kosten.

Verschillende soorten

Er zijn veel verschillende soorten voertuigvolgsystemen op de markt, maar de meeste systemen bieden de volgende basisfuncties:

1. Een realtime kaartweergave van de locatie van een voertuig of voertuigen.

2. Een geschiedenis van de locaties van een voertuig of voertuigen, die kan worden bekeken op een kaart of in een lijstvorm.

3. Rapportage over de snelheid en route die een voertuig heeft afgelegd, inclusief stoppunt- en tijdsinformatie.

4. Geofencing-mogelijkheden, waarmee gebruikers een virtuele grens kunnen instellen rond een bepaalde locatie, zodat ze een melding krijgen wanneer een voertuig de grens passeert.

5. Het instellen van snelheidswaarschuwingen, zodat gebruikers een melding krijgen wanneer een voertuig een bepaalde snelheid overschrijdt.

6. Het instellen van tijdslimieten, zodat gebruikers een melding krijgen wanneer een voertuig langer dan een bepaalde tijd stil staat.

7. Toegang tot voertuigdiagnostische gegevens, zoals motorolie- en koelvloeistofniveaus, bandenspanning, en remblokken.

8. Het vergelijken van de prestaties van verschillende voertuigen met elkaar.

9. Het exporteren van gegevens naar een spreadsheet of ander compatibel formaat.

10. Integratie met andere software- of hardwareoplossingen, zoals boordcomputers, fleet management software, en ERP-systemen.

Redenen om te kiezen voor een voertuigvolgsysteem

Als je overweegt om een voertuigvolgsysteem aan te schaffen, zijn er een aantal verschillende redenen waarom het een goede keuze kan zijn:

1. Het kan helpen bij het verminderen van brandstofkosten. Door de locatie van de voertuigen in realtime te volgen, kun je ervoor zorgen dat de chauffeurs de meest efficiënte routes nemen en zo min mogelijk tijd verspillen met rijden. Dit kan de brandstofkosten met 5% of meer verlagen.

2. Het kan helpen bij het verminderen van ongevallen en andere incidenten. Door de locatie van de voertuigen in realtime te volgen, kun je ervoor zorgen dat de chauffeurs veilig rijden en geen onnodige risico’s nemen.

3. Het kan helpen bij het verbeteren van de rij- en werktijden van chauffeurs. Door de locatie van de voertuigen in realtime te volgen, kun je ervoor zorgen dat de chauffeurs de meest efficiënte routes nemen.

4. Het kan helpen bij het beheren van een vloot van voertuigen. Door de locatie van de voertuigen in realtime te volgen, kun je ervoor zorgen dat de voertuigen altijd op de juiste plek zijn.

Dashcam

Je kunt er ook voor kiezen om een dashcam toe te voegen aan de auto’s die deel uit maken van jouw wagenpark. Een dashcam is een kleine, draagbare camera die is ontworpen om in een voertuig te worden geïnstalleerd. Dashcams worden gebruikt om de rij- en werkomstandigheden van chauffeurs te volgen en ze kunnen ook nuttig zijn bij het onderzoeken van ongevallen of andere incidenten. De kosten van een dashcam kunnen variëren, afhankelijk van het type camera dat je kiest.

Tankpasintegratie

Als je overweegt een voertuigvolgsysteem aan te schaffen, kun je er ook voor kiezen om een tankpasintegratie toe te voegen aan het systeem. Tankpasintegratie is een technologie waarmee een voertuigvolgsysteem kan worden gekoppeld aan een tankpas, zodat de brandstofkosten automatisch kunnen worden bijgehouden. Brandstof is al duur genoeg en het is wel zo prettig om precies te weten welke kosten er worden gemaakt.

Voertuigonderhoudsplanning

Stel op een gemakkelijke manierserviceherinneringen in voor voertuigen op basis van kalender- of kilometerintervallen. Op deze manier weet je zeker dat de voertuigen goed zijn onderhouden en dus veilig zijn voor de chauffeurs. Een afspraak bij de garage is zo gemaakt en hierna doorgegeven via het systeem.

Mobiele app

Een mobiele app helpt mee om bestuurders productief te houden, te waarschuwen bij kritieke gebeurtenissen en verbonden te blijven met het kantoor. Het is namelijk belangrijk dat er altijd contact kan worden gelegd en dat van beiden kanten. Ook al men door wat voor reden dan ook niet op tijd op de plaats van bestemming kan zijn is het handig als er een directe verbinding mogelijk is.

Ritregistratie keurmerk belastingdienst

Het handmatig bijhouden van de kilometeradministratie is niet nodig, alles gaat namelijk automatisch. De gegevens van privé- en zakelijke kilometers worden automatisch bijgehouden en er wordt een rapportage gemaakt die voldoet aan de eisen van de Belastingdienst. Blijf altijd onder de limiet van het maximaal aantal privékilometers en voorkom daarmee het moeten betalen van hoge boetes. Als je alles automatisch laat bijhouden dan voorkom je onnodige bijtelling door de Belastingdienst, doordat privé- en zakelijk gebruik overzichtelijk worden weergegeven. Wel zo handig en het scheelt je een hoop geld als bedrijf.

Google Maps-verkeersinformatie

Bekijk verkeersinformatie van Google in near-realtime op de kaartweergave. Chauffeurs kunnen dan zelf bekijken wat de snelste en/of beste route om op dat moment te rijden is. Op deze manier kunnen files worden vermeden en zullen ze steeds vaker op tijd op de plaats van bestemming aan komen.