Groen beleggen? Zo maak je duurzame keuzes met beleggingen
Beleggen en investeren kan een goede manier zijn om wat extra geld te verdienen. Door duurzaam te beleggen ben je niet alleen goed bezig voor je eigen portemonnee, maar ook voor de planeet! Wij hebben op een rijtje gezet wat je allemaal moet weten over duurzaam beleggen. Want wat wordt er eigenlijk verstaan onder ‘duurzaam beleggen’? En is dit ook mogelijk met cryptocurrency? Wij zochten het voor je uit!
Wat is duurzaam beleggen?
Bij steeds meer banken heb je de mogelijkheid om duurzaam te beleggen. Een belangrijk onderdeel van duurzaamheid is dat er bijvoorbeeld nooit belegd wordt in kernenergie, wapens en fossiele brandstoffen. Iedere bank of elk beleggingsfonds heeft eigen regels, normen en waarden waar ze naar streven. Op de website van ASN bank staat bijvoorbeeld: ‘ Als we met een beleggingsfonds ergens in beleggen dan kijken we of landen, organisaties en ondernemingen voldoen ons duurzaamheidsbeleid. We beoordelen hun houding en gedrag tegenover mensenrechten, klimaat en biodiversiteit. Bepaalde activiteiten sluiten we uit. Je geld wordt bijvoorbeeld niet belegd in bedrijven die zich bezighouden met kernenergie, wapens en fossiele brandstoffen.’
Het is voor de toekomst van de planeet beter om op een duurzame manier met alle voorzieningen om te gaan. Duurzame bedrijfsvoering is ook op financieel vlak een verstandige keuze. Vergeleken met ‘regulier’ beleggen en investeren is het lange termijn rendement vaak heel vergelijkbaar, dus dat is geen reden om het niet op de duurzame manier te doen! Voor het behoud van de planeet in de toekomst is duurzaam beleggen dus zeker the way to go!
Duurzaam beleggen in crypto
Beleggen in cryptocurrency is anders dan regulier beleggen. Voor een precieze uitleg over hoe dit precies zit moet je ergens anders zijn, wij zullen hier alleen toelichten hoe duurzaamheid en beleggen in crypto samen gaan. Want is dit eigenlijk wel mogelijk? En waar moet je op letten als je dit van plan bent?
Doordat cryptocurrency flink kan schommelen in waarde, is het beleggen hierin niet zonder risico’s. Een voorbeeld hiervan is de koers van XRP: deze is in een paar jaar tijd flink gedaald en weer gestegen, wat erg spannend kan zijn als je aardig wat geld erin hebt zitten. De meest voorkomende manier om te beleggen in crypto is door middel van een wallet. In je wallet kun je cryptocoins bewaren. Wallets kunnen online staan, maar ook op een externe harde schijf of op de opslag van een mobiele telefoon, computer of laptop. Elke vorm heeft voor- en nadelen. Lees je dus goed in en bepaal welke manier voor jou het meest geschikt zal zijn.
Het beleggen in crypto is een complex proces. Simpel gezegd is het onderhouden van crypto een proces dat ontzettend veel energie kost. De elektriciteit die ervoor nodig is zorgt ervoor dat het proces niet heel duurzaam is. Ook worden de elektrische apparaten vaak vervangen voor nieuwere versies en worden de oude apparaten niet gerecycled. Toch gaat duurzaamheid een stuk verder dan alleen uitstoot en elektriciteitsverbruik. Ook regulering van het proces, wat bij ‘regulier’ beleggen wordt gedaan door de bank bijvoorbeeld, ontbreekt bij crypto. Dit brengt risico’s met zich mee, zoals te zien is in de invloed die Elon Musk heeft op de koers van crypto. Een tweet van hem kan de koers volledig doen stijgen of dalen. Deze fluctuatie zorgt voor een onvoorspelbaar proces, wat niet op de lange termijn bepaald kan worden. Niet echt duurzaam, dus.
Dus, gaan duurzaamheid en crypto goed samen? Het is ondenkbaar dat alle nodige elektriciteit binnen nu en korte tijd duurzaam opgewekt zal worden. Daarnaast is er geen reden om te geloven dat de elektronische apparaten die gebruikt worden om crypto’s te minen duurzaam gebruikt of gerecycled worden. Duurzaamheid en crypto lijkt dus lastig samen te gaan.
Waarom duurzaam beleggen?
Er zijn een paar redenen die door vrijwel iedere bank worden genoemd om te kiezen voor duurzaam beleggen.
- Door duurzaam te beleggen stimuleer je duurzame bedrijven en projecten. Door deze bedrijven een boost te geven, worden deze succesvoller en dit heeft weer een effect op andere bedrijven die hun voorbeeld volgen. Je bespaart CO2 en beschermd hiermee de natuur.
- Je motiveert bedrijven om steeds duurzamer te worden. Door de bank waar je bij belegt een stem te geven binnen de bedrijven kunnen zij hen bewust maken van hun invloed op de toekomst.
- Je helpt de bank met selectief blijven welke bedrijven zij hun fondsen in beleggen. Wordt er vanuit het bedrijf niets met de adviezen of feedback gedaan? Dan moet de bank streng zijn en dit bedrijf verwijderen uit de selectie van bedrijven waar zij mee werken.
Risico’s van beleggen
Beleggen draait om rendement, risico en kosten. Over het algemeen is de vuistregel: beleggingen waarvan je een hoger rendement kunt verwachten, brengen vaak een hoger risico met zich mee. Maar elke vorm van beleggen is risicovol, welke keuzes je ook maakt. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen namelijk. Ook brengt beleggen altijd kosten met zich mee.
Een paar vragen die handig zijn om aan jezelf te stellen voordat je gaat beleggen zijn:
- Ben je bereid om risico’s te lopen en kun je het je permitteren om eventueel wat geld te verliezen?
- Heb je geld om te starten met beleggen en kun je dit geld voor een langere tijd missen?
- Wil je gaan beleggen om je inkomen aan te vullen of om een buffer te hebben voor later?
Hou al deze risico’s dus goed in de gaten en zorg dat je weet waar je aan begint. Of dat nou ‘regulier’-, duurzaam- of cryptobeleggen wordt: het is een risicovol proces maar met de juiste voorbereiding en verstandige keuzes kan het een erg succesvol proces zijn!