Geld lenen als zzp’er: dit zijn je opties

Aan zzp’er zijn zitten veel voordelen. Zo biedt het je bijvoorbeeld veel vrijheid. Maar in sommige gevallen kan het ook lastig zijn, bijvoorbeeld bij het afsluiten van een lening. Ben je bezig met het opstarten van een bedrijf? Dan zijn er verschillende manieren om aan geld te komen. In deze blog vertellen wij je hoe dat gaat.

Zakelijke lening

Je kunt ervoor kiezen om een zakelijke lening af te sluiten. Een zakelijke lening houdt in dat een kredietverstrekker jou een lening geeft om te investeren in je bedrijf. Om deze zzp lening te krijgen, moet je goed onderbouwen waaraan jij het geld gaat besteden en hoe je denk dit te gaan terugbetalen. Daarom is het belangrijk om je goed te verdiepen in de voorwaarden van de kredietverstrekker. Waar moet je dan op letten? Ga bijvoorbeeld niet altijd voor de laagste rente. Er zijn namelijk nog meer factoren die je in overweging moet nemen. Denk hierbij aan de looptijd van de lening, de maandelijkse kosten. Hoe hoog een lening uiteindelijk is hangt dan ook helemaal van jouw situatie af.

Zakelijk krediet

Naast een zakelijke lening kun je ook kiezen voor een zakelijk krediet. Ook hiervoor betaal je gewoon rente en moet je laten zien dat je het bedrag kan terugbetalen. Maar verder werkt een zakelijk krediet net even anders dan een zakelijke lening. Een zakelijk krediet is niet geschikt voor een eenmalige investering, maar wel voor mensen die steeds willen blijven investeren in hun bedrijf. Zodra je namelijk een deel van het krediet aflost, kun je het ook meteen weer opnemen. Heb jij met je bedrijf een tekort aan liquide middelen? Dan is het handig om te kiezen voor een zakelijk krediet.

Hypotheek

Er zijn nog meer mogelijkheden om als zzp’er aan geld te komen. Namelijk door een hypotheek af te sluiten. Misschien hoor je vaak dat het lastig is om aan een hypotheek te komen. Maar het is gelukkig niet onmogelijk. Meestal vraagt de bank om je cijfers van de de laatste 3 jaar te delen. Daarnaast kijkt de bank naar de vooruitzichten, bijvoorbeeld in de branche waarin jij werkt.

Persoonlijke lening of doorlopend krediet

Ook kan het zijn dat je een persoonlijke lening nodig hebt. Bijvoorbeeld als je het huis wilt verbouwen of een nieuwe auto wilt aanschaffen. Om deze lening te krijgen, gelden bijna dezelfde eisen als bij een hypotheek. Wel is het vaak een voordeel als je langer dan 3 jaar zpp’er bent. Net als bij een zakelijke lening, is een lage rente niet altijd de beste optie. Let goed op de andere voorwaarden en kies een lening die bij jou persoonlijk situatie past. Ook een doorlopend krediet is mogelijk. Aan deze lening zit geen einddatum en je hoeft hierover alleen rente te betalen als je het geld opneemt. Met een krediet lening heb je daarnaast elk moment de mogelijkheid om geld op te nemen. Dus mocht het niet genoeg zijn, kun je altijd extra opnemen. Omdat het geld opnemen zo makkelijk is, kan het natuurlijk ook erg mis gaan. Zo kan je een erge schuld opbouwen die je uiteindelijk niet kunt terugbetalen. Wees hier van bewust voordat je zomaar extra geld leent.