Gas, water en licht afsluiten: dit wil je erover weten 

Voor wie een eigen woning heeft of huurt komt het vast en zeker bekend voor: het afsluiten van gas, water en licht. Je moet hiervoor verschillende contracten afsluiten. Op deze manier kun jij je woning verwarmen, douchen en uiteraard eten koken. Best belangrijk dus! In deze blog vertellen we jou alles wat je hierover moeten weten. 

We zeiden het net al eventjes kort, maar gas, water en licht afsluiten kan vaak niet niet bij één en dezelfde leverancier. Vaak kun je gas en licht wel bij dezelfde energieleverancier afsluiten. Voor water ben je afhankelijk van de waterleverancier uit de regio waar je woont. Hier kan je dus niet apart voor kiezen. 

Wanneer moet je gas, water en licht afsluiten? 

Als je gas, water en licht wil afsluiten moet je een contract afsluiten bij een energieleverancier en bij waterleverancier. Er kunnen twee mozmenten zijn dat jij wilt overstappen of een gas, water en licht-contract wilt afsluiten. Enerzijds wanneer je hebt gekozen voor een vast contract en je wilt overstappen van leverancier. En anderzijds wanneer je juist een nieuwe woning gaat betrekken. 

Voor de eerste optie is het slim om minimaal 6 weken voor de overstapdatum over te stappen. De overstapdatum is dan de datum waarop het andere contract afloopt. Zo weet je zeker dat je niet zonder gas, water en licht komt te zitten. 

Als je een nieuwe woning intrekt, is het verstandig om direct een leverancier van gas, water en licht te vinden om een contract op te stellen. Soms kan je ook je energiecontract mee laten verhuizen. Goed om dat even te controleren bij je energieleverancier. Hoe lang het precies duurt voordat je water en licht hebt in je nieuwe woning is afhankelijk van het type huis. 

Tips voor het afsluiten van gas, water en licht 

We willen je ook graag een paar tips meegeven als het aankomt op gas, water en licht. Zo is het goed om inzichtelijk te hebben wat je huidige prijs is en hoeveel je daadwerkelijk verbruikt. In een nieuwe woning kan dit lastig zijn, maar goed om dit later wel te hebben. Op deze manier kun je namelijk beter en meer concreet vergelijken. 

Houd bij het afsluiten van gas, water en licht ook rekening met de duur van het contract. Zo kan je bijvoorbeeld gaan voor een contract van onbepaalde tijd. Maar een contract voor een bepaalde tijd is vaak prettiger en slimmer omdat je dan precies weet hoe lang je aan een contract zit en hoeveel je dan betaald. 

Gas-, water- en lichtcontracten vergelijken voor afsluiten

En de laatste tip die we je in deze blog willen meegeven is toch wel het vergelijken van contracten online. Het is heel verstandig om dus verschillende gas- en lichtcontracten met elkaar te vergelijken voordat je er eentje afsluit. Door online te vergelijken kun je precies jouw locatie, huissituatie en andere persoonlijke vragen invullen. Er rolt dan heel gemakkelijk verschillende matches uit. Je kan kijken naar de meest duurzame opties of juist de meest goedkope contracten. Zoals we net al zeiden: voor water kun je contracten niet vergelijken, omdat er vaak in een gebied maar één waterleverancier is. 

Weten hoe je minder gas kunt verbruiken. Bekijk deze tips!