Fietsplan: zo schaf jij een e-bike aan via je werkgever

Bedrijven kunnen tegenwoordig aanspraak maken op een fietsplan. Op deze manier is het fiscaal gezien aantrekkelijker om een nieuwe e-bike aan te schaffen via een fietsplan. Jij hoeft dan niet direct een groot bedrag neer te leggen en je werkgever haalt er een belastingvoordeel uit. En dat niet alleen: de werkgever krijgt er ook een sportiever en gezondere werknemer voor terug uiteraard! Hoe het precies werkt? Dat vertellen we jou in deze blog.

Regelmatig fietsen is namelijk goed voor je gezondheid. Je weerstand gaat ervan omhoog, je spieren blijven soepel en ook je gewrichten. Daarnaast ervaar je ook minder stress. Allemaal positieve punten waardoor de elektrische fiets steeds populairder is geworden als vervoersmiddel om van en naar het werk te reizen. 

Alleen, aan een elektrische fiets hangt een prijskaartje. En hoewel er elektrische fietsen in heel veel prijsklassen zijn is er een andere manier op aan een goedkope elektrische fiets te komen. Namelijk door te kiezen voor een fietsplan. 

Maar hoe werkt het fietsplan?

Er zijn verschillende soorten fietsplannen, maar één van de makkelijkste manieren is om een renteloze lening te krijgen voor het aanschaffen van een elektrische fiets. De HR-afdeling is vaak goed op te hoogte van deze arbeidsvoorwaarden. Doordat het bedrijf waar jij voor werkt jou een renteloze lening geeft voor het aanschaffen van een elektrische fiets, kan jij gaan voor kwaliteit. Vervolgens kan je in termijnen de fiets afbetalen doordat er maandelijks een klein bedrag wordt ingehouden. Dit is vaak ook terug te zien op je loonstrook. Ook heb je vaak nog recht op een kilometervergoeding 

Je kan er vaak ook voor kiezen om een fietsplan uit te besteden aan een ander fietsbedrijf. Zij regelen dan alles voor je. Van fiets tot aan contract. 

Fiets van de zaak

Een fiets van de zaak is ook een oplossing. Dan schaft het bedrijf waar je werkt de fiets aan en die mag de werknemer dan gebruiken. Niet alleen voor woon-werkverkeer maar ook om bijvoorbeeld boodschappen te doen of om de kinderen weg te brengen. Fiscaal gezien mag een werknemer de fiets dus ook gewoon privé gebruiken. De werkgever betaalt de fiets en vaak ook het onderhoud en eventuele reparaties. Als werknemer betaal je maandelijks een stukje bijtelling. Dit kost je vaak een paar euro per maand. 

Als voorbeeld: op een fiets van 2.000 euro moet je 7 procent bijtelling betalen. Dat is 140 euro per jaar, de belasting hierover is 52,29 euro per jaar. Dit is in dit voorbeeld op basis van een inkomen tot 68.507 euro. Je hoeft dan alleen de belasting te betalen waardoor de kosten per maand 4,36 euro is om met een elektrische fiets naar het werk te gaan. 

In sommige gevallen kan een werkgever ook om een maandelijkse bijdrage te vragen. Stop je met werken bij deze werkgever? Dan is de kans groot dat je de e-bike teruggeeft, in sommige gevallen kan je ook de restwaarde betalen waardoor je de fiets mag houden! 

En wat als het regent?

Betekent dit dan dat je voortaan altijd de e-bike moet pakken om naar het werk te gaan? Gelukkig niet. Als het weer héél slecht is en je wilt liever het openbaar vervoer pakken of eventueel de auto kan je voor deze dagen een kilometervergoeding vragen aan je werkgever. Vaak moet je dan wel kunnen aantonen dat je met een ander vervoersmiddel hebt gereisd. 

Ben jij ondernemer en wil je graag een fietsplan als zzp’er realiseren? Lees dan even deze blog!