feiten en fabels over ledlampen

Gloeilampen mogen al enige tijd niet meer verkocht worden in Nederland en spaarlampen zijn inmiddels ook alweer ‘uit’. Wanneer je kiest voor moderne, duurzame verlichting kom je uit op ledlampen. Toch is nog niet iedereen overtuigd van deze energiezuinige lamp. Tijd om de grootste fabels en de beste feiten over ledlampen voor eens en altijd op een rij te zetten en je uit te leggen hoe het écht zit.

Fabel: ledlampen geven koel licht

Toen ledlampen net ‘nieuw’ waren, waren de meeste ledlampen inderdaad niet echt warm te noemen. Ook zagen de lampen er niet echt aantrekkelijk uit, vooral niet vergeleken met de warme, sfeervolle gloeilamp. Prima voor in een lamp waar je hem niet zag, maar een ledlamp schafte je toen niet aan voor de mooi.

Hoe anders is dat nu? Ledlampen zijn er voortaan in alle vormen en maten, met dunne of dikke fitting, en in allerlei afwerkingen. Die mooie gloeilampen van vroeger? Die kun je ook voortaan in led krijgen, vaak worden ze dan filamentlampen genoemd. Ook de forse fitting die we kennen van jaren geleden, wordt steeds kleiner waardoor de ledlamp echt een eyecatcher kan zijn in het interieur. Je hoeft hem in ieder geval niet meer te verstoppen!

Feit: ledlampen zijn duurzaam

De belangrijkste reden voor veel mensen om over te stappen op ledlampen is omdat dit duurzaam is. Een ledlamp gebruik 90% minder energie dan een ouderwetse gloeilamp, en is ook 85% zuiniger dan een halogeenlamp. Als je bedenkt hoeveel lampen je in huis hebt en hoe vaak die aan zijn, betekent dit dus jaarlijks fors minder energieverbruik als je die allemaal vervangt door ledlampen.

Feit & fabel: ledlampen zijn duur

Dit is zowel een feit als een fabel. Dat komt omdat je de kosten eigenlijk op verschillende manieren kunt bekijken:

  • in aanschaf zijn ledlampen duurder dan de ouderwetse gloeilamp. Een eenvoudige ledlamp kost gemiddeld €6, terwijl je voor een gloeilamp niet meer dan een euro kwijt hoefde te zijn. Speciale uitvoeringen van een ledlamp, zoals de filamentlampen of slimme lampen, zijn vaak nog duurder;
  • doordat een ledlamp zoveel minder verbruikt dan een gewone gloeilamp, bespaar je jaarlijks op je energierekening. Vervang je een gloeilamp van 25 Watt dan bespaar je jaarlijks zo’n €2,70, bij 40 Watt is dat al €4,40 en dat loopt zo op;
  • een ledlamp heeft een veel langere levensduur dan een gloeilamp, en ook dan een spaarlamp. Een ledlamp kan makkelijk 15 jaar meegaan. Een gloeilamp zou je in de 15 jaar gemiddeld zo’n 9 keer moeten vervangen.

Kijk je naar deze drie aspecten, dan is een gewone ledlamp van €6, die 550 uur per jaar brandt, ruim €70 goedkoper dan eenzelfde gloeilamp in diezelfde periode. Het grootste verschil zit dan wel in energiekosten. En omdat je minder energie verbruikt, ben je ook nog eens duurzaam bezig. Win-win dus!

Feit: met ledlampen heb je veel meer mogelijkheden

De eerste ledlampen waren, naast dat ze niet fraai om te zien waren en koel licht verspreidden, niet te dimmen. Inmiddels is er veel veranderd. Ledlampen zijn namelijk uitermate geschikt voor allerhande toepassingen. Slimme lampen die je bijvoorbeeld kunt bedienen met een app of zelfs Google Home en Amazon Echo, zijn zonder uitzondering ledlampen. Hiermee kun je perfect de sfeer creëren die je wil, en deze ook steeds aanpassen. Dat lukte met je ouderwetse gloeilamp niet hoor!