Energiekosten berekenen: hoe werkt dat en meer

Je energiekosten berekenen. Er zijn leukere dingen om te doen, maar het is wel altijd even goed ter inventarisatie. Hoeveel betaal je eigenlijk voor energie en kan het ook goedkoper?

Vaste of variabele kosten

Er is altijd een keus om te maken. Ga je voor een vast bedrag per maand of ga je op de gok voor een variabel? Over het algemeen zijn vaste bedragen altijd goedkoper. Dat komt omdat ze over alle maanden van het jaar rechtgetrokken worden en vaak is het contract zelfs van langere duur. Kies je voor een variabele, moet je de olieprijzen op de energiemarkt goed in de gaten houden. Dat kan voor jou een goedkoop of duur haf jaar betekenen.

Gas

Een leven zonder gas, je kan het je niet voorstellen. De warmte uit onze kachels komt er vandaan, we koken ermee. Kortom: het is belangrijk in huis! Gelukkig zijn we niet gebonden aan één gasleverancier door heel Nederland. We kunnen zelf kiezen wat voor gas we willen en wat voor leverancier daarbij hoort. De ene zal goedkoper zijn dan de andere. Gas is op dit moment nog best kostbaar. Voor 1 M3 gas betalen we al gauw vier keer zoveel als 1kWh stroom. De gemiddelde energienota bestaat dan ook voor twee derde uit gas en een derde aan stroom. Er wordt gewerkt aan een wereld met groene stroom en alternatieve middelen, maar zo ver zijn we helaas nog niet.

Water

Het water dat bij jouw uit de kraan komt, daar moet je het ook mee doen. Per regio is er een waterbedrijf die alles regelt. Je hebt daar een keus in. Het ligt eraan waar je gaat wonen, wat voor water er is aangesloten. Dat gaat allemaal automatisch en hoef je niets voor te doen. De Nederlandse markt is namelijk nog niet geliberaliseerd als het om water gaat. Er zijn tien waterbedrijven in Nederland die ons van water voorzien. Op de site van vereniging van waterbedrijven in Nederland kan je kijken welk bedrijf waar actief is.

Licht

Dan is er nog licht. Gas, water, licht is een verzamelnaam voor alle kosten die we op huiselijk gebied maken. Het gaat natuurlijk niet alleen over het licht in huis, maar alle stroom. Ook stroom wordt tegenwoordig voor ontzettend veel gebruikt. Kijk maar eens je huiskamer door en tel hoeveel stekkers er in het stopcontact zitten. Dat is alleen nog maar je woonkamer. Ook de wasmachine en droger die vaak aanstaan, het licht op de gang vergeten uit te doen, de tv die aanstaat maar waar niemand naar kijkt. Allemaal stroomverbruik.

Het verbruik

Omdat we zo veel gebruik maken van gas, water en licht, kunnen die kosten jaarlijks best hoog oplopen. Natuurlijk kan je het een en ander aan je gewoontes of aan je huis aanpassen om deze kosten te verlagen. Om goed te weten wat je nog kan aanpassen, is het verstandig om eerst alle kosten op een rij te zetten en te kijken naar hoeveel het in totaal is.

Gemiddeld in Nederland

Het is lastig om een precieze schatting te maken van hoeveel je op dit moment verbruikt. Dat komt omdat energiecontracten altijd vast staan voor langere tijd. Op de jaarnota die je ieder jaar krijgt, kan je precies zien hoeveel je het afgelopen jaar verbruikt hebt. Als je die nog niet hebt binnengekregen, kan je het altijd proberen met een schatting. Gemiddeld gezien verbruikt een gezin met twee volwassenen 3240 kWh stroom, en een tussenwoning verbruikt zo’n 1624 m3 aan gas. Mensen gebruiken al snel 115 liter water per dag. Ontzettend veel schoon drinkwater is dat. Een kwartier de tuin sproeien is al bijna 100 liter water en dan ben je nog niet klaar voor de dag. Qua kosten komt dat gemiddeld uit op een rekening van €1765 per jaar. Daarvan betaal je €1090 aan gas en €640 aan stroom.

Uitzonderingen

Natuurlijk zijn bovenstaande getallen een gemiddelde en een indicatie. De rekening van jouw huis kan van veel dingen afhangen. Wat voor soort huis heb je? Een tussenwoning die ook warmte krijgt van de buren of een vrijstaand huis? Woon je alleen of in een gezin van vijf? Wordt je huis alleen verwarmd door gas of gebruik je ook een pelletkachel? Uit wat voor bouwjaar komt je huis en is hij goed geïsoleerd. Allemaal vragen die aardig van belang zijn als het om de energierekening gaat.

Voorschotbedrag bijstellen

Wat je elke maand aan energie betaalt aan je leverancier, is niet wat je elke maand daadwerkelijk verbruikt. Dit is in de winter bijvoorbeeld meer dan in de zomer, maar je betaalt een jaar lang hetzelfde. Wanneer de jaarnota komt, kan je ook zien of je geld terugkrijgt op je jaarrekening, of dat je misschien nog iets moet bijbetalen. Als je weet dat je energieverbruik gaat veranderen, kan je het voorschotbedrag zelf altijd aanpassen. Als er bijvoorbeeld iemand bij je komt wonen, kan het bedrag wat omhoog. Heb je je huis net geïsoleerd, kan het voorschotbedrag misschien wel wat naar beneden. Al is het natuurlijk lekkerder om wat terug te krijgen, dan te moeten bijbetalen aan het eind van het jaar.

Energieverbruik verlagen

Er zijn natuurlijk altijd tips om je energieverbruik een stukje naar beneden te halen. Investeren in je huis, door bijvoorbeeld isolatie, betaalt zich altijd uit in de vorm van een lagere energierekening. Het nadeel daarvan is dat je wel eerst geld moet betalen om het later terug te zien. Toch kunnen ook de kleine dingetjes helpen. Door de kachel standaard een graad lager te zetten dan normaal, kan je al zomaar 6% besparen op je energierekening. Of door het aanschaffen van elektrische apparaten met een energielabel A. Ze zijn misschien wat prijziger, maar niet als je de energierekening erbij pakt.