Een sauna voor in huis: Kosten,Tips & Energieverbruik

kosten sauna in huis

Een sauna in huis, wie wil dat nou niet? Een sauna is goed voor de gezondheid en vermindert stress doordat je er heerlijk in kunt ontspannen. Ondanks dat wordt vaak gezegd dat sauna’s veel kosten met zich meebrengen omdat de energiekosten hoog kunnen oplopen. Toch is optimaal ontspannen én een lage energierekening zeker mogelijk! Hoe dit precies kan leggen wij jou in dit artikel uit met informatie en tips over een sauna voor thuis

Soorten sauna’s

Om te beginnen is er keuze uit verschillende soorten sauna’s, voor zowel binnen als buiten. Zo is de Finse sauna een van de bekendste soorten. Naast dat deze sauna zorgt voor optimale ontspanning is het ook nog eens goed voor jouw gezondheid. De sauna werkt pijn verlichtend bij lichamelijke klachten en zorgt voor een betere opbouw van de weerstand. Een Finse Sauna is verkrijgbaar in verschillende soorten hout en kan met verschillende uitgebreide opties volledig worden gepersonaliseerd.  

Een barrel sauna is een sauna voor buiten en heeft een ronde vorm. Dankzij deze ronde vorm is de sauna ook een stuk zuiniger. De saunakachel die in de barrel sauna staat, verwarmt de ruimte tot een aangename temperatuur. Daarnaast wordt de lucht in de sauna efficiënt gecirculeerd waardoor stroomkosten aanzienlijk afnemen. Een barrelsauna staat prachtig in iedere tuin en heeft een lange levensduur bij gebruik van de beste houtsoorten. 

In een infraroodsauna zit geen kachel in verwerkt maar werkt op basis van infrarood lampen. Deze lampen zenden infraroodstralen uit die je spieren en gewrichten volledig opwarmen. Een infraroodsauna is al na 15 tot 30 minuten effectief om spierpijn te verzachten en je doorbloeding te verbeteren. Doordat je in principe korter in deze sauna hoeft op resultaat te merken scheelt dit ook weer in de energiekosten vergeleken met een andere sauna. 

De prijzen van een sauna hangt af van de wensen en het type sauna. Om een kleine inschatting te geven wat je gemiddeld aan kosten voor een sauna kwijt bent hebben wij het volgende overzicht voor je: 

Finse Sauna€2000
Barrelsauna€2600
Infraroodsauna€2650

Bij een sauna op maat of een sauna die buiten moet worden geplaatst ben je gemiddeld een stuk meer kwijt. Hierbij ligt de gemiddelde prijs vanaf €5500.


Energieverbruik

Bij het aanleggen van een sauna moet je met meerdere aspecten rekening houden. Ten eerste kost de verbouwing/aanleg van de sauna energie en bij gebruik natuurlijk ook. Je energiekosten zullen daarom ook stijgen. Een gemiddelde thuissauna gebruikt gemiddeld 415 kWh aan energie per jaar wanneer je deze vier keer per week een uur gebruikt. Als je dit zou omrekenen naar energiekosten betaal je ongeveer €90,00 voor een sauna in huis. Qua vaste kosten, buiten het aanschaffen en aanleggen om, is dit relatief goedkoper dan regelmatig een sauna elders bezoeken. 

Ook is de isolatie van de sauna een belangrijke factor die meeweegt in de energiekosten. De mate van isolatie van de sauna bepaalt namelijk ook het energieverbruik. Een sauna kan met dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie worden geïsoleerd. Een goed geïsoleerde sauna houdt warmte vast waardoor er minder gestookt hoeft te worden om de gewenste temperatuur te bereiken en te behouden. Als een sauna slecht geïsoleerd zou zijn dan moet er meer gestookt worden omdat deze sauna warmte verliest. Dit zorgt ervoor dat het energieverbruik juist omhooggaat. Voor een laag energieverbruik van een sauna voor thuis is het dus van belang om een sauna te kopen met een goede isolatie of deze goed te laten isoleren. 

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een flinke investering maar geven wel gratis energie als deze door de zon wordt opgewekt. Beschik je al over zonnepanelen? Dan betaal je alleen de kosten van het aanschaffen en aanleggen van een sauna maar niet meer voor de energiekosten. Als je nog geen zonnepanelen hebt moet je er rekening mee houden dat je gemiddeld €4700 betaald voor een systeem van 10 zonnepanelen met een totaal vermogen van 2.500 Wattpiek. Deze kosten zijn over het algemeen inclusief omvormer en installatie. 

Omdat sauna’s toch redelijk wat stroom verbruiken is het wel van belang dat er genoeg zonnepanelen zijn om de sauna van stroom te voorzien naast alle andere stroomgebruikers. Het maximumvermogen van een zonnepaneel is tegenwoordig meer dan 250 Wattpiek op in de meest ideale omstandigheden. Hoogrendementspanelen leveren zelfs tot 360 Wattpiek op. 

Vraag een expert

Omdat het bij het aanschaffen van een sauna veel aspecten komen kijken is het verstandig om een specialist in sauna’s te benaderen, zoals Rhodos Wellness. Een specialist kan de sauna’s in bijvoorbeeld een showroom laten zien en kan hierbij duidelijk per sauna uitleggen wat er allemaal bij komt kijken. Ook weet een specialist jou vaak goed te informeren over welke sauna het beste bij jouw woning past en welk energieverbruik erbij komt kijken. Mocht je hierbij overtuigd zijn geraakt is het ook aan te raden om de sauna te laten installeren door dit desbetreffende bedrijf. Dit zit vaak ook inbegrepen bij de prijs. 


Massagestoel

Wil je toch graag ontspannen maar vind je een sauna toch te duur worden in aanschaf en energiekosten? Dan zou een massagestoel ook een goed alternatief zijn. Een massagestoel is een stuk laagdrempeliger dan een sauna. Daarnaast is een massagestoel de meest duurzame oplossing voor een regelmatige massage en ontspanning en bij regelmatig gebruikt is de aanschafprijs van de stoel er al snel uit. 

Wat je ook gaat kiezen, wij wensen jou in ieder geval veel succes.