Een aantal manieren om thuis extra te besparen

white thermostat hanging on the wall

Nu de energieprijzen zo hoog zijn geworden, is het extra belangrijk om jouw verbruik onder de loep te nemen. Er zijn gelukkig heel veel manieren waarop je thuis extra energie kunt besparen, en sommige manieren zijn zelfs super simpel en kosten ook niet heel veel geld om te implementeren. Als je nieuwsgierig bent geworden naar de manieren waarop je thuis extra energie kunt besparen, lees dan gauw verder!

Vervang je oude lampen voor energiezuinige varianten

Deze simpele optie wordt vaak vergeten, maar wist je dat je het echt verschil maakt of je gloeilampen gebruikt of zuinige LED verlichting? LED verlichting gaat veel langer mee en verbruikt minder energie. Daardoor is het beter voor het milieu en voor je portemonnee. Als je een goedkope energie rekening wilt, is dit een van dé manieren! 

Vervang op tijd de elektronische apparaten in huis

Wist je dat oudere modellen van elektronische apparaten veel meer stroom verbruiken dan de modellen die nieuwer zijn? Het is dus verstandig om hele oude apparaten te vervangen voor nieuwere exemplaren. De nieuwe modellen van wasmachines en drogers hebben tegenwoordig allemaal het energielabel A+++. Deze varianten verbruiken veel minder stroom en dat zorgt ervoor dat je een goedkope energie rekening hebt iedere maand. 

Zorg voor een goed geïsoleerde woning

Als je geen energie wilt verspillen, is het belangrijk dat je je woning goed isoleert. Dit kan op verschillende manieren en dit hoeft echt niet super veel geld te kosten en je hoeft er ook niet je hele huis voor te verbouwen. Ook met kleine aanpassingen kom je een heel eind! Je kunt bijvoorbeeld raamfolie kopen, waardoor je een soort van dubbel glas nabootst. Hierdoor blijft er meer warmte in huis. Daarnaast kun je ook nog radiatorfolie kopen. Deze folie bevestig je achter de verwarming en dit zorgt ervoor dat er geen warmte verloren gaat door de buitenmuren. De warmte wordt namelijk weer de woning in gekaatst. Op die manier bespaar je dus onwijs op de energierekening! 

Let op sluipverbruik

Wist je dat apparaten ook stroom verbruiken als de stekker in het stopcontact zit, maar je het apparaat niet gebruikt? Je noemt dit sluipverbruik en je kunt dit makkelijk tegengaan door de stekkers uit het stopcontact te halen. Dit kan natuurlijk niet met alle apparaten, maar bijvoorbeeld wel met je koffiezetapparaat of de opladers van je telefoon. 

Zet de verwarming een graadje of 2 lager

Door de verwarming iets lager te zetten, bespaar je uiteindelijk ook behoorlijk op de energierekening. Je hoeft echt niet in de kou te gaan zitten, maar wen geleidelijk aan een iets lagere temperatuur. Het verschil tussen 19 of 20 graden is nauwelijks te voelen, maar zorgt wel voor meer besparing op de energie. Je kunt de kou tegengaan door op de bank een aantal warme dekens te leggen.