Duurzamer leven met een smartwatch?
Je ziet hem bij steeds meer mensen om de pols: de smartwatch. Voor de één misschien een hebbeding, voor de ander een way of life. Wanneer je naar de smartwatch kijkt als gadget, verwacht je misschien niet dat dit apparaatje kan bijdragen aan een duurzamer leven. Toch is dat zo. Daarnaast heeft het dragen van een smartwatch nog allerlei andere voordelen. Welke voordelen dat precies zijn, en wat die betekenen voor een duurzaam leven, lees je hier.
Alles bij de hand
Met je smartwatch heb je niet alleen de actuele tijd bij de hand, inmiddels is het accessoire zo uitgebreid dat je veel functies van je smartphone erop kunt raadplegen. Zo kun je je agenda koppelen, waardoor je altijd je afspraken bij de hand hebt. Hierdoor kun je je tijd nog efficiënter indelen. En dat kan bijdragen aan duurzaamheid, want je kunt hiermee bijvoorbeeld voorkomen dat je onnodig op en neer rijdt naar verschillende afspraken.
Veel smartwatches zijn tegenwoordig uitgerust met GPS, of kunnen deze van je telefoon gebruiken. Dat betekent dat je aanwijzingen om te navigeren ook via je smartwatch kunt ontvangen. Wanneer je te voet of op de fiets bent, betekent dat dus dat je niet je telefoon steeds vast hoeft te houden, wat onhandig of in het geval van fietsen zelfs verboden is.
Meldingen discreet ontvangen
Het wordt vaak als onbeleefd ervaren om in gezelschap op je smartphone te kijken. Maar soms wil je bepaalde zaken niet missen. Op je smartwatch kun je meldingen ontvangen van bijvoorbeeld berichten en mails die op je telefoon binnenkomen. Even snel op je pols kijken of het bericht direct jouw aandacht nodig heeft, is een stuk discreter dan steeds op je telefoon zitten loeren.
Bovendien is ook dit een stuk efficiënter, we verliezen dagelijks veel tijd waarbij we op het scherm van onze telefoon zitten te kijken. De korte melding op je smartwatch heb je sneller bekeken en dus ook sneller beoordeeld of je er iets mee moet op dat moment. Zo houd je je aandacht ook beter bij waar je mee bezig bent.
Nu heb je hiervoor nog wel een smartphone nodig, die je koppelt aan je smartwatch en die je dus wel in de buurt moet houden. Maar gezien de snelle ontwikkelingen is het te verwachten dat dit op termijn gaat veranderen. Dan kan je smartwatch je smartphone misschien wel helemaal vervangen. Met een simkaart erin zou je met een draadloze koptelefoon bijvoorbeeld ook kunnen bellen met je smartwatch. En dat is wel zo duurzaam, want het apparaatje is veel kleiner en dus veel duurzamer te produceren en het energieverbruik ligt flink lager.
Je persoonlijke coach
Voor veel mensen is de smartwatch een onmisbaar maatje bij het sporten. Door gebruik te maken van de GPS houd je eenvoudig je route en afgelegde afstand bij wanneer je bijvoorbeeld gaat fietsen, wandelen of hardlopen. Uiteraard kun je ook de tijd van je training bijhouden, waardoor ook de gemiddelde snelheid gemeten kan worden. Hier heb je dus geen dure of lompe apparatuur meer voor nodig, dit zit allemaal in dat apparaatje om je pols.
Een smartwatch zoals de Garmin Instinct is daarnaast uitgerust met een hartslagmeter zodat je in de gaten kunt houden hoe het met je hartslag staat. Tijdens het trainen, maar ook in het gewone leven. Je hartslag is een goede indicatie van je algehele gezondheid, dus als die afwijkt weet je dat er iets aan de hand kan zijn. Zo kun je bijvoorbeeld ook goed zien wat stress met je lijf doet.
Andere sensoren houden bij hoeveel stappen je loopt en je kunt hieraan ook een doel hangen met het aantal stappen dat jij minimaal op een dag wil lopen. Doordat je steeds bij kunt houden hoever je bent voor je doel, waardoor je gemakkelijker even te voet naar de supermarkt gaat in plaats van de auto te pakken. En dat is natuurlijk wel zo duurzaam! Ook je verbruikte calorieën en je slaapritme kan worden bijgehouden voor een beter beeld van je leefstijl.
Veiligheid en gezondheid
Het voorbeeld van de Garmin Instinct laat ook zien welke nieuwe technologieën allemaal bedacht worden. Niet alleen is deze smartwatch waterdicht zodat je hem ook prima buiten, in regen of sneeuw, en zelfs tijdens het zwemmen of surfen kunt dragen. Maar deze horloges zijn ook uitgerust met een trackback-functie: die houdt bij waar je bent en hoe je daar gekomen bent. Als je verdwaalt kan hij je dus de weg terug wijzen.
En als het echt mis lijkt te gaan, kan hij via satellietcommunicatie een noodbericht versturen. Je persoonlijke coach zorgt dus ook voor jouw veiligheid, wederom zonder dat je daar dure of zware apparatuur voor nodig hebt. Dat is op veel vlakken behoorlijk duurzaam, want er hoeft geen andere apparatuur meer geproduceerd te worden of vervoerd te worden.
Ook zijn steeds meer smartwatches uitgerust met sensoren en software die bijhoudt hoe het met je gaat, De hartslagmeter kan samen met slimme software afwijkingen registreren en je meldingen sturen als hij denkt dat het niet goed gaat. Ook een sensor die aanvoelt of je valt en je daarna vraagt of je ok bent, bestaat tegenwoordig. Wanneer je dan niet reageert, wordt er automatisch naar het alarmnummer gebeld. Zo draagt je smartwatch bij aan jouw veiligheid en gezondheid, met technologie die voorheen erg duur was en dus alleen door het leger etc. gebruikt werd. Je kunt je dan ook vast voorstellen wat smartwatches kunnen betekenen voor bedrijven en andere organisaties.