Duurzaamheidskorting op je hypotheek? Dit moet je weten
In het afgelopen jaar zijn er meer dan 74.000 nieuwbouwwoningen in Nederland bijgekomen. Dat is het hoogste aantal sinds 2012, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Deze nieuwe huizen krijgen over het algemeen energielabel A of A++.
Wanneer je in Nederland een nieuwbouwwoning koopt of wanneer je in het bezit bent van een geldig geregistreerd energielabel van A of hoger, kun je in aanmerking komen voor een groene vorm van korting. Dit wordt ook wel duurzaamheidskorting genoemd, een vorm van korting waarbij je 0,15% korting krijgt op je hypotheekrente. In dit artikel lees je er meer over.
Wat is duurzaamheidskorting op je hypotheekrente precies?
De Nederlandse overheid is al jaren bezig met het verduurzamen van Nederland. Dat doen ze op verschillende manieren, waarbij ze de inwoners van ons land willen stimuleren om óók groener te wonen en te leven. Hoe kun je dat beter doen dan door duurzaam te wonen, zoals in een nieuwbouwwoning met een geldig geregistreerd energielabel A of hoger? Wanneer dat het geval is, kun je korting krijgen op je hypotheekrente: 0,10% bij energielabel B en 0,15% bij energielabel A. Hiermee profiteer je maandelijks van financieel voordeel op je totale maandlasten.
Hoewel de duurzaamheidskorting al langer bestaat, zijn de voorwaarden van de regeling aangepast sinds 1 april 2024. Dat betekent dat je de korting krijgt wanneer je een lening afsluit voor een woning met een geldig energielabel A of B. Of wanneer je binnen 24 maanden nadat de rentevaste periode is gestart een energielabel laat registreren bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Je hoeft verder niets te doen om de korting te krijgen. Dit gebeurt automatisch vanaf de eerste dag van de volgende maand nadat het label geregistreerd is. Het registreren kan tot vijf werkdagen duren.
Woning met energielabel A goed voor milieu en portemonnee
Het fijne van de duurzaamheidskorting is dat je er recht op hebt zolang de rentevaste periode loopt. Dat betekent dat je met een woning met energielabel A dus niet alleen goed bezig bent voor het milieu, maar dat je er ook nog eens flink wat geld mee kunt besparen. Dat is dan ook de grootste drijfveer van de Nederlandse overheid en hypotheekverstrekkers om hiermee bezig te gaan; Nederland wordt er uiteindelijk een flink stuk groener van. Om te weten of je recht hebt op de duurzaamheidskorting moet je op de hoogte zijn van het energielabel van je huis.
Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig je woning is. Hierbij staat A++++ voor het meest energiezuinig en G voor het minst energiezuinig. Daar tussenin heb je nog verschillende gradaties die de energiezuinigheid aangeven. Een energielabel wordt opgesteld door een gecertificeerd energieadviseur die op basis van diverse eigenschappen je woning beoordeeld op duurzaamheid. Des te beter het energielabel is, des te duurzamer je woont! Dat heeft uiteindelijk dus effect op de wereld, maar ook op je portemonnee. Een huis dat bijvoorbeeld goed geïsoleerd is, heeft minder opwarming nodig waardoor je minder geld kwijt bent aan energiekosten. Daarom is duurzaam wonen voor veel mensen in Nederland zo aantrekkelijk geworden.
Wanneer nog meer recht op duurzaamheidskorting?
Je hoeft overigens niet te verhuizen naar een nieuwbouwwoning om recht te hebben op de duurzaamheidskorting. Heb je een huis gekocht dat al wat ouder is, maar dat wel over energielabel B of hoger beschikt? Ook dan heb je recht op deze groene korting. Dat geldt ook wanneer je je eigen woning verbouwt naar een woning met energielabel B of hoger. Hierbij moet de offerte van het verbouwen een datum hebben vanaf 1 augustus 2021. Registreer je het label vervolgens binnen 24 maanden na de start van de rentevaste periode dan mag je eveneens duurzaamheidskorting aanvragen.
Wanneer je nog niet over deze korting beschikt, maar wel een lopende lening hebt met een rentevaste periode en je je huis verduurzaamd hebt, is het dus zeker aan te raden om te controleren of je recht hebt op de duurzaamheidskorting. In een duurzame woning hoef je minder gas (of elektra) te gebruiken om het lekker warm te hebben, omdat het geheel goed geïsoleerd is. Veel duurzame huizen zijn zelfs al van het gas af en wekken hun eigen groene energie op met behulp van zonnepanelen. Vanuit de overheid zijn er diverse subsidies beschikbaar voor het verduurzamen van je woning, dus zorg ervoor dat je je daarin verdiept zodat je ook daar voordeel kunt krijgen. Kortom: duurzamer wonen loont in veel gevallen enorm en helpt om de aarde groen te houden.