Duurzaam kerst vieren: hoe doe je dat met energie?

De decembermaand loopt meestal aardig in de kosten. Vaak heb je ook nog de verwarming en de kerstverlichting tegelijkertijd aan staan. Een van de dingen die je kunt doen om kosten te besparen tijdens de kerstdagen, is door handig met je energie om te springen. Maar hoe doe je dat dan eigenlijk? Hoe vier je een beetje duurzaam kerst zonder dat je moet inleveren op het gebied van kerstversiering, kerstlampjes en gezelligheid? Je leest het hieronder.

Tip 1: Kies voor LED-kerstlampjes

Wil jij het graag gezellig maken in huis met heel veel kerstlampjes? Dat is natuurlijk jouw goed recht, maar let er dan wel even op dat je LED-lampjes in huis haalt. Die zijn echt veel zuiniger dan de ouderwetse halogeenlampjes. Dit komt onder andere doordat ze langer meegaan en veel minder warmte verbruiken. Die warmte heb je ook helemaal niet nodig! Vooral niet als je knus met zijn allen gaat gourmetten. Denk er dan aan dat je de verwarming uit laat, want het gourmetstel en het gezamenlijk dineren zal de ruimte waarin jullie dit doen, genoeg verwarmen. Nog een manier om te besparen op je kerstverlichting, is door de bewuste keuze te maken om of alleen binnen te verlichten of buiten. Waarom zou je én je tuin in de kerstsfeer brengen én je interieur? Het zou genoeg moeten zijn om te gaan voor een van deze twee opties en daar intens van te genieten.

Tip 2: Zet de verwarming uit en doe een kersttrui aan

De verwarming is in de winter – ook al is er de laatste jaren steeds sprake van extreem warme winters – een grote kostenpost. Ook tijdens de kerstdagen kan het verbruik flink oplopen. Je wilt er toch warmpjes bij zitten met zijn allen! Maar wist je dat de oplossing voor deze verbruikskosten even simpel als eenvoudig zijn? Zet de verwarming uit, houd ramen en deuren goed dicht, stop kieren dicht en doe vooral die foute kersttrui aan. Zet kopjes thee of warme chocomelk en je vergeet helemaal dat je vroeger altijd de verwarming aanzette om het een beetje lekker warm te hebben in huis. Nog een optie om je ledematen lekker warm te houden, is beweging. Doe dus vooral die strandwandeling of die kerstbrunchyoga. Dit is creatief, gezellig en bespaart je ook nog eens stookkosten.

Tip 3: Neem een duurzame kerstboom

Het gaat je misschien niet alleen om het besparen van energie, je wilt waarschijnlijk ook het milieu ontlasten. Op die manier sla je twee vliegen in een klap. Dit kun je tijdens kerst doen door bewuste keuzes te maken. Denk bijvoorbeeld aan de keuze voor een duurzame kerstboom. Naast een nepkerstboom of het huren van een echte kerstboom, kun je het kopen van een houten kerstboom en houten kerstversiering overwegen. Of maak je eigen creatieve kerstboom. Een houten kerstboom van steigerhout of een houten kerstboom van pallethout zijn ook nog eens hartstikke hip en passen in ieder hedendaags interieur. Ben jij nou niet zo handig en vraag je je af: waar kan ik een houten kerstboom kopen? Dit kan gelukkig op heel veel plekken, omdat ze zo populair zijn. Kijk maar eens hier: houtenkerstboom.com. Houten kerstversiering gaat bovendien lang mee. Het kan namelijk tegen een stootje. Als het een keer uit een kinderhandje valt of als de kat besluit om in de kerstboom te klimmen, is er niet zo snel iets aan de hand. Als alternatieve kerstversiering die ook nog eens energiezuinig is, kun je ook kiezen voor waxinelichtjes en kaarsen in plaats van kerstlampjes.

Tip 4: Opletten tijdens koken voor het kerstdiner

Er zijn een paar simpele trucs die je kunt gebruiken om geld te besparen tijdens het koken voor het kerstdiner. We hebben het dan niet over het beperken van het menu of het aantal gangen, maar over je watergebruik en het gebruik van je gasfornuis. Dit zijn eigenlijk tips die het hele jaar rond goed toe te passen zijn en waarmee je aardig bent voor het milieu. Zo kun je er bijvoorbeeld op letten dat je de waterkoker niet met meer water dan nodig vult. Bereid meerdere gerechten tegelijk of snel achter elkaar in de oven, zodat de oven niet telkens hoeft voor te verwarmen. Dit slurpt energie. Doe de deksel goed op de pan, dan is het eten sneller gaar en hoef je dus minder lang energie te gebruiken. Heb je bijvoorbeeld een stoofpot op de planning staan? Kijk dan eens of je dit gerecht kunt bereiden met een snelkookpan. Zo’n pan verkort de bereidingstijd aanzienlijk. Dit is niet alleen energiezuiniger, maar ook nog eens praktisch. Geen uren en uren waken bij het fornuis, maar je gerecht veel sneller op tafel dan je gewend bent.

Tip 5: Zet de kerstboom niet bij de verwarming

Dit is misschien een klein beetje een open deur, maar zet je kerstboom niet pal voor de verwarming. Ten eerste wordt een traditionele echte kerstboom hier niet blij van: hij zal sneller uitdrogen en zijn naalden verliezen. Maar het is ook nog eens zo dat alles wat je dicht bij een verwarming zet de luchtstroom blokkeert. Dit is natuurlijk energietechnisch niet zo handig en het is ook niet prettig als je het koud hebt, want dan zit je naarstig op lekker warme lucht te wachten, die dan wordt opgezogen door de kerstboom. Misschien kun je de verwarming sowieso uitlaten, zie onze tip over het dragen van een kersttrui en het uitzetten van de verwarming.