Duurzaam bouwen: met deze tips bespaar jij energie

Prachtig natuurlijk, zo’n oud pand vol met karakter. Maar vaak zijn deze panden niet de meest milieuvriendelijke. Slechte isolatie en verouderde materialen zorgen ervoor dat de energiekosten oplopen. Tijd voor een renovatie dus. En als je dan toch bezig bent, pak het gelijk duurzaam aan door energie te besparen. Hoe je dat aanpakt? Wij hebben een aantal tips voor je.

Duurzame renovatie-tip 1: isolatie is je basis

De basis van ieder duurzaam huis is de isolatie. Een oud huis kan namelijk nogal tochten, waarmee je veel warmte verliest op koude dagen. Dit resulteert erin dat de verwarming onnodig hoger wordt gezet en er meer energie wordt gebruikt dan gewenst. Denk daarom goed na over de isolatie in het huis. Niet alleen de muren, maar ook de vloer en het dak. Kies daarnaast bij het installeren van de isolatie voor duurzame isolatiematerialen, bijvoorbeeld houtvezelisolatie of vlaswol. Deze hebben vaak een lange levensduur, zijn duurzamer geproduceerd en vaak ook nog eens beter voor de gezondheid.

Duurzame renovatie-tip 2: Natuurlijk licht bespaart energie

Voldoende natuurlijk licht is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor de duurzaamheid werkt het voordelig. Je kunt namelijk gedurende de dag het licht uit laten en daarmee de hoeveelheid gebruikte elektriciteit verminderen. Hoe je dit verwerkt in een renovatie? Denk er bijvoorbeeld aan om een lichtkoepel of serre in te bouwen. Heb je hier geen mogelijkheid toe? Bekijk dan eens of je extra ramen kunt plaatsen. Extra tip: ga dan wel voor tripel of HR++ glas.

Duurzame renovatie-tip 3: kies duurzaam geproduceerde materialen

Wanneer je de renovatie écht milieuvriendelijk wil aanpakken dan is het verstandig om te kijken naar duurzaam geproduceerde of verduurzaamde producten. Wil je bijvoorbeeld hout gebruiken voor de renovatie? Kies dan voor hout met een FCS en/of PEFC keurmerk. Deze keurmerken geven aan dat bij het produceren van het hout wordt bijgedragen aan de bescherming van het bos. Bij aankoop van hout met dit keurmerk kun je ervan uitgaan dat er geen sprake is van het illegaal kappen van regenwouden. Maar ook voor je plaatmaterialen, isolatie en gevelmaterialen kun je aan duurzame producten denken. Je kunt hierover navraag doen bij de leverancier.

Duurzame renovatie-tip 4: neem waterbesparende maatregelen

Neem je ook de badkamer en wc onder handen tijdens de renovatie? Ga dan ook hier na welke materialen je gebruikt. Je kunt kiezen voor waterbesparende kranen of douchekoppen. En ook een zuinig toilet doet wonderen voor je waterverbruik. Ook hier zijn voldoende opties om je energie- en waterverbruik te drukken.