Douglas Hout: 3 redenen om te kiezen voor douglas hout

Veel mensen willen graag hout gebruiken in de tuin. Logisch, want het heeft een mooie en natuurlijke uitstraling. Maar welke houtsoort is het beste voor uw project? Het antwoord is douglas tuinhout. Deze veelzijdige houtsoort is de laatste jaren in opkomst en dat is niet gek, want het is geschikt voor veel verschillende toepassingen. Douglas heeft daarnaast van nature een hoge duurzaamheid en valt in duurzaamheidsklasse 3, wat inhoudt dat het het een gemiddelde duurzame houtsoort is die 10 tot 15 jaar mee kan gaan. 

Wilt u nog meer weten over douglas hout? In dit artikel leggen wij u alles uit over douglas hout en geven wij u de drie belangrijkste redenen om te kiezen voor douglas hout.

Douglas hout categorieën 

Voordat de redenen worden toegelicht om te kiezen voor douglas hout leggen wij u eerst uit welke in welke categorieën douglas hout meestal is opgedeeld als u zoekt in een winkel of webshop. Douglas hout kan namelijk worden ingezet voor verschillende soorten toepassingen. 

Zo bestaat er ten eerste Zweeds rabat planken van douglas hout. Deze robuuste houtsoort kan van nature gemiddeld 10 tot 15 jaar meegaan. 

Naast Zweeds rabat bestaat er ook halfhouts rabat. De naam halfhouts verwijst naar het profiel van de planken, aangezien deze zo zijn gemaakt dat de planken bij bevestiging precies en strak op elkaar aansluiten.  Het verschil tussen Zweeds rabat en halfhouts rabat is dat de rabatplanken met een Zweeds profiel niet in elkaar vallen, maar over elkaar heen. 

Daarnaast zijn ook planken, balken en palen verkrijgbaar in douglas hout. Douglas planken kunnen perfect worden gebruikt bij het maken van een schutting of als wandbekleding voor uw overkapping. Tevens zijn douglas planken te verkrijgen in verschillende soorten hout kleuren zoals zwart, wit of grijs. Douglas balken zijn voornamelijk geschikt voor houtbouw doordat het een sterke houtsoort is. Douglas palen zijn over het algemeen verkrijgbaar in geschaafd hout en fijnbezaagd hout. Ook douglas palen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten kleuren. 

Veel mogelijkheden

Wat u ook gaat maken in de tuin, douglas hout is eigenlijk overal geschikt voor. We zien vaak tuinschermen van hout die geplaatst worden als schutting. Douglas tuinschermen worden vaak geplaatst met douglas palen vanwege de mooie natuurlijke uitstraling. Maar het combineert ook heel goed met de stoere uitstraling van betonnen schuttingpalen. 

En gaat u aan de slag met een veranda of overkapping? Ook dan is douglas hout een goede optie. Het is een sterke houtsoort waarvan dikke balken vaak gebruikt worden voor houtconstructies zoals een schuur, veranda of overkapping. En er is nog meer mogelijk met douglashout, want ook tuinmeubelen kunnen ermee gemaakt worden. Omdat het hout een robuuste uitstraling heeft, wordt er dan vaak gekozen voor grote banken of tafels die een stoer karakter hebben.

Mooie kleur

Alle houtsoorten hebben een natuurlijke uitstraling, maar douglas hout springt er bovenuit dankzij de mooie ‘vlam’ in het hout én de warme kleur. De verandering van die kleur is echter misschien nog wel het meest kenmerkende aan deze houtsoort. Door weersinvloeden zoals zon en regen, vergrijst de kleur namelijk. Dit gebeurt ook bij andere houtsoorten, maar douglas hout krijgt een prachtige zilvergrijze kleur. En omdat het een natuurlijke eigenschap is, hoeft u er eigenlijk niets aan te doen. Mocht u de originele kleur van het hout willen behouden, dan is dat ook mogelijk. Daarvoor kunt u het behandelen met een lazuur of buitenbeits. En het hout een andere kleur geven kan natuurlijk ook. Er wordt bij douglas hout vaak gekozen voor zwart in combinatie met ruw afgewerkt hout. Dit geeft een modern, maar ook robuust effect. Naast zwart wordt douglas hout ook vaak wit of lichtgrijs geschilderd.

Landelijk én modern

Douglas hout heeft uiteraard een natuurlijke uitstraling, maar past desondanks bij verschillende tuinstijlen. Het wordt vaak toegepast in landelijke tuin, vanwege de kleur die zo mooi vergrijst en de zichtbare ‘vlam’ in het hout. Vooral het hout met een ruwe afwerking krijg daardoor een rustiek karakter. Maar ook in moderne tuinen is douglas hout een stijlvolle aanvulling. Gladgeschaafde producten hebben een strakke vorm die mooi combineert met strakke vormen in een tuin. De warme kleur van douglas is bovendien een fraai contrast bij de koelere kleuren van materialen zoals steen. U kunt dan denken aan schuttingdelen van douglas hout, maar vaak wordt het ook gebruikt voor het leggen van een houten vlonder in een moderne tuin. De afwisseling tussen stenen tegels en houten planken is speels en zorgt voor een natuurlijk accent.

En, wat gaat u maken met douglas hout? 

Nog meer soorten tuinhout voor tuinschermen

Ondanks dat er genoeg redenen zijn om te kiezen voor douglas tuinhout voor onder andere uw tuinscherm, zijn er natuurlijk ook nog veel meer soorten tuinhout die geschikt zijn voor tuinschermen. Zo zijn er hardhouten tuinschermen, composiet tuinschermen en houten tuinschermen. 

Hardhouten tuinschermen zijn duurzaam en gaan gemiddeld tot zeker 15 jaar mee. Hardhouten schuttingen hebben warme kleuren en passen daarmee in bijna iedere tuin. Veel hardhouten tuinschermen kunnen zowel horizontaal als verticaal worden geplaatst. Een horizontale schutting geeft een ruimtelijk effect. Hierdoor oogt de tuin ook groter. Een verticaal geplaatste tuinscherm van hardhout legt meer accent op de schutting zelf. 

Composieten tuinschermen hebben een mooie uitstraling en zijn ook nog eens duurzaam en onderhoudsvrij. Doordat een composieten tuinscherm gemaakt is van houtvezel en kunststof vezel, is deze erg sterk en kan daarom wel 20 jaar meegaan. 

Houten tuinschermen zijn een van de meest gekozen tuinschermen. Doordat het hout is geïmpregneerd is deze soort tuinscherm voordelig in de prijs. 

Nu u weet wat de verschillen en voordelen zijn wat douglas hout betreft, is het ook aan te raden om een expert te laten adviseren. Vaak weet u zelf wel wat u mooi vindt, maar wat past het beste in uw tuin? En is het makkelijk te plaatsen of te bouwen of moeten er vakmensen bij komen kijken. Dit zijn vragen waarbij specialisten in tuinhout en tuinschermen u goed bij kunnen helpen. Wij wensen u in ieder geval veel succes!