De voordelen van verschillende soorten raamdecoratie
Wanneer je op zoek bent naar raamdecoratie, dan heb je tegenwoordig veel keuze. Misschien zie je daardoor door de bomen het bos niet meer en weet je dus niet meer wat je moet kiezen. Gordijnen, jaloezieën, duettes of toch shutters? Of juist vouw- of rolgordijnen? Wij hebben voor verschillende soorten raamdecoratie de voordelen op een rij gezet, zodat jij gemakkelijker kunt kiezen.
Gordijnen: veelzijdig
De meest traditionele raamdecoratie is waarschijnlijk het gordijn. En niet zo gek, want gordijnen zijn erg veelzijdig. Je hebt keuze uit veel verschillende stoffen en kleuren. Je kunt kiezen uit vitrage (erg doorzichtig), in-betweens voor privacy maar tegelijkertijd ook daglicht of overgordijnen. En in die laatste kun je dan weer kiezen uit verduisterend of juist niet. Gordijnen kun je bovendien gemakkelijk op maat (laten) maken.
Gordijnen zijn bovendien te combineren met andere raamdecoratie, bijvoorbeeld overgordijnen met vouw- of rolgordijnen, voor extra sfeer en privacy. Keuze genoeg dus, en vaak niet heel duur, vooral niet vergeleken met andere soorten raamdecoratie. Dat maakt van het gordijn een allemansvriend.
Als we dan een nadeel mogen noemen, is het dat gordijnen wel stofvangers zijn. Vooral voor mensen met een allergie kan het daarom een no-go zijn. Regelmatig uitkloppen of wassen is dan ook nodig. Ook kunnen sommige stoffen, zoals katoen, verkleuren door het licht.
Jaloezieën: spelen met licht
Wanneer je op zoek bent naar raamdecoratie waarmee je kunt spelen met inkijk en licht, dan zijn jaloezieën misschien wel waar jij naar op zoek bent. Je kunt ze namelijk op alle mogelijke manieren kantelen zodat er bijvoorbeeld wel veel licht binnenkomt maar je niet zomaar binnenkijkt. Maar je kunt er net zo gemakkelijk alle licht en inkijk mee buitensluiten. En dat met één simpele handeling.
Jaloezieën werden vaak gemaakt van aluminium en kregen daarmee een kantoor-imago. De opkomst van houten jaloezieën was dus ook niet zo gek, die voelen namelijk warmer aan. Inmiddels heeft ook de aluminium variant een comeback gemaakt. Door de keuze uit materiaal maar ook kleur en breedte, past de jaloezie in vrijwel elke interieurstijl. De meeste jaloezieën zijn ook behoorlijk kleurvast wat een voordeel is, ze blijven lang mooi.
Een nadeel van jaloezieën is het schoonmaken hiervan. Ondanks de uitvinding van allerlei zogenaamd handige tools en trucs blijft het schoonmaken van jaloezieën voor veel mensen een rotklus. En ze lijken het stof wel aan te trekken, dus regelmatig schoonmaken is wel noodzakelijk.
Shutters: stijlvol en sfeervol
Shutters worden nog wel eens verward met jaloezieën maar zijn het niet. Het zijn eigenlijk luikjes met daarin verstelbare lamellen, terwijl jaloezieën ‘los’ hangen. Wel is het effect op lichtinval en privacy gelijk. Alleen worden shutters vaak als een stijlvollere, sfeervollere en luxere optie gezien. Het is ook echt een vorm van zonwering, waarmee je de zon en dus de warmte buiten kunt houden.
Shutters kun je in verschillende afwerkingen kiezen, afhankelijk van de stijl. Strak en modern maar ook met een sierlijn zodat het bij de o zo gewilde jaren ’30 stijl past. Ook kun je shutters op maat laten maken voor ramen waar andere raambekleding moeilijk past, zoals onder een schuin plafond of bij deels ronde ramen. Uiteraard zit er wel een prijskaartje aan shutters, maar ze gaan dan ook echt jaren mee en kunnen zelfs opnieuw geschilderd worden.
Shutters zijn vrijwel altijd maatwerk. Dat betekent dat je ze niet gemakkelijk meeneemt en ergens anders ophangt. Wat dat betreft zijn andere vormen van raamdecoratie gemakkelijk aan te passen, dus shutters zijn minder geschikt voor een tijdelijke woning bijvoorbeeld. Schoonmaken is wel iets gemakkelijker, vooral omdat shutters minder kwetsbaar zijn dan jaloezieën.
Rolgordijnen: gemak en eenvoud
Rolgordijnen zijn gemakkelijk aan te schaffen, op maat te maken en op te hangen. Dat kun je eenvoudig zelf. Je hebt keuze uit verschillende dessins en kunt net zo gemakkelijk een verduisterend exemplaar aanschaffen. Nadeel van rolgordijnen is vooral dat je niet zo gemakkelijk kunt spelen met lichtinval en privacy. Daarom worden deze vaak op slaapkamers gebruikt en minder in de woonkamer bijvoorbeeld.
Een variant op het klassieke rolgordijn is het duorolgordijn, ook wel multishaded genoemd. Eigenlijk is dat een rolgordijn met een dubbel stuk stof. Om en om zijn er semi-transparante en ondoorzichtige banen aangebracht, afhankelijk van hoe je ze draait creëer je zo een dicht gordijn of een speel je met licht en inkijk. Het zit zo een beetje tussen een rolgordijn en een jaloezie in, maar het is vaak voordeliger dan een jaloezie en neemt minder ruimte in beslag.
Plissé en duettes: veel keuze
Plissé gordijnen bestaan uit een enkele laag stof die gevouwen is, zodat er een soort harmonica ontstaat. Duettes zijn dubbele plissé gordijnen, tweemaal een harmonica maakt een honingraat. Ze zijn beiden erg populair en dat is niet zo gek. Ze hebben veel voordelen terwijl het niet de duurste raamdecoratie is. Je hebt enorm veel keuze, in structuur en soort stof, kleuren en dessins en gradaties van transparantie. Van bijna transparant tot verduisterend: het kan allemaal.
Daarnaast kan een plissé vrijwel overal gehangen worden, het is geen zware constructie dus zelfs in een smal kozijn past dit. Zonder dat het uitsteekt. Hierbij kun je ook kiezen voor een smalle of bredere plooi, maar net wat er past en wat je mooi vindt. Plissé gordijnen kunnen vaak aan twee kanten open: zowel boven als beneden. Zo kun je een strook in het midden overhouden, waardoor er wel veel licht binnen kan komen maar je nieuwsgierige ogen buiten houdt.
Plissé gordijnen, maar duettes helemaal, hebben daarnaast een isolerende werking door hoe ze zijn vormgegeven. Daarmee zijn ze een duurzamere keuze en dat is natuurlijk extra mooi meegenomen!