De voordelen van een thuisbatterij: Bespaar geld en draag bij aan een duurzame toekomst!

Denk je erover om een thuisbatterij te laten installeren? Teruglevering van energie wordt steeds minder lucratief, dus is het slim als je de opgewekte energie kunt opslag en later gebruiken. Vooral als je al zonnepalen op je dak hebt, is een thuisbatterij dus een interessante optie. Met een thuisbatterij word je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en daardoor kun je flink besparen op je energierekening. Bovendien, nog belangrijker; je draagt ook nog eens bij aan een duurzamere wereld. In dit artikel zetten we de belangrijkste voordelen van een thuisbatterij voor je op een rij.

Bespaar op je energierekening

Een van de belangrijkste redenen waarom we een thuisbatterij installeren, is het verlagen van de maandelijkse energiekosten. Met zonnepanelen wek je overdag veelal meer stroom op dan je verbruikt, vooral als het zonnetje lekker schijnt natuurlijk. Normaal gesproken lever je overtollige energie terug aan je leverancier. Maar met een thuisbatterij sla je het gewoon op en kun je het ‘s avonds of ‘s nachts te gebruiken. Zo hoef je minder stroom van het net af te nemen tegen het dure leveringstarief. Een gemiddeld huishouden kan op die manier zo’n 30% besparen op de energierekening: omgerekend al gauw enkele honderden euro’s per jaar! Kies voor een goede leverancier die zowel zonnepanelen als thuisbatterijen heeft, zoals Zonnemarkt, zodat je zeker weet dat alle factoren goed op elkaar zijn afgestemd.

Word minder afhankelijk van het elektriciteitsnet

Een tweede voordeel van een thuisbatterij is dat niet meer zo afhankelijk bent van het elektriciteitsnet en de grote leveranciers. Tijdens piekuren hoef je niet meer terug te leveren en verlies te maken en van lokale stroomstoringen heb je geen last meer. Zeker in landelijke gebieden waar de netcapaciteit soms beperkt is, kan dit een groot voordeel zijn. Bovendien kun je met een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen volledig zelfvoorzienend worden. Je wekt dan je eigen groene stroom op en slaat die op voor later gebruik. Zo draag je niet alleen je steentje bij aan een beter milieu, maar ben je ook niet meer overgeleverd aan stijgende energieprijzen en onzekere leveringszekerheid van energieleveranciers. 

Draag bij aan de energietransitie

De overheid wil dat we massaal overstappen op schonere vormen van energie: de energietransitie. Met een thuisbatterij lever je daar een belangrijke bijdrage aan, want door zelf groene stroom op te wekken en op te slaan, help je de CO2-uitstoot te verminderen. Zo dragen we samen bij aan de klimaatdoelen. Bovendien ontlasten thuisbatterijen het elektriciteitsnet. Doordat meer huishoudens zelf stroom opslaan en gebruiken, zijn er minder pieken in het elektriciteitsverbruik. Netbeheerders hoeven daardoor minder te investeren in verzwaring van het net. Dit helpt de maatschappelijke kosten van de energietransitie te beperken.

Verhoog je onafhankelijkheid en comfort

Met een thuisbatterij verhoog je ook je eigen comfort. Tijdens een stroomstoring blijven jouw vriezer, koelkast en apparaten gewoon werken en je hoeft ook niet in de kou of hitte te zitten. Bovendien kun je met slimme sturing van de thuisbatterij inspelen op variabele energietarieven. Je laadt gewoon je batterij op tijdens ‘daluren’, als de stroomprijzen laag zijn. Tijdens piekuren maak je dan gebruik van de opgeslagen stroom. Kortom, jij kan je energiekosten verder optimaliseren en profiteren van de voordelen van dynamische energieprijzen.

Kies de juiste thuisbatterij

Natuurlijk is het wél belangrijk om je goed te informeren als je besluit om een thuisbatterij te laten installeren. Het is tenslotte best een grote investering. Het is cruciaal om thuisbatterij te kiezen die geschikt is voor jouw situatie en wensen.  Daarbij is het slim om antwoord op de volgende vragen te hebben, zodat je daar je keuze op kunt baseren:

  • Hoeveel zonnepanelen heb je en wat is de capaciteit daarvan?
  • Hoe hoog is je energieverbruik en hoeveel verwacht je in de toekomst te verbruiken?
  • Heb je geschikte en voldoende ruimte voor de thuisbatterij?
  • Wat is je budget en terugverdientijd?

Een specialist kan je helpen de juiste keuze te maken en de thuisbatterij optimaal te integreren in je energiesysteem. Zo profiteer je maximaal van alle voordelen.

Kortom, een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen biedt veel voordelen. Vooral als je al zonnepanelen op je dak hebt liggen, kun je met een thuisbatterij flink besparen op je energierekening, word je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet én draag je bij aan een duurzame toekomst. Bovendien verhoog je je eigen comfort en onafhankelijkheid. Zo wordt het nog makkelijker om energie te besparen in huis. Overweeg je een thuisbatterij aan te schaffen? Laat je dan goed informeren over de mogelijkheden. Met de juiste thuisbatterij sla je zelf opgewekte zonne-energie slim op om optimaal te profiteren van alle voordelen. Zo bespaar je geld en help je mee aan een schonere wereld!